Měšťanská beseda - kulturní program na prosinec 2016

Měšťanská beseda, si Vás dovoluje pozvat na kulturní akce, které se budou konat v prosinci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hudba

4., 5. 12.19:30 Jaromír Nohavica: Koncert
Sólový recitál jednoho z našich nejznámějších písničkářů s kytarou a heligonkou sestavený nejen ze známých písní, ale i z aktuálních novinek z nově připravovaného alba.Fanouškové Jarka Nohavici si již určitě zvykli, že jeho koncerty jsou samé překvapení, a vždy naprosto nově dramaturgicky sestavené a rozhodně se mají na co těšit!Na současných koncertech Jarka doprovází na akordeon a piano vynikající muzikant z Varšavy Robert Kusmierski a na perkuse a bicí Pavel Plánka.
Hosté: R. Kusmierski (PL) – akordeon, piano, P. Plánka - perkuse

Koncert je dlouhý asi 2 hodiny a je bez přestávky.
Koncert je dětem do 15 let nepřístupný!

7. 12. 19:00 Bílé Vánoce Lucie Bílé

Lucie Bílá, Jan Toužimský, Bílý sbor a kapela Petra Maláska
Již několik let zpříjemňuje Lucie Bílá sváteční čas svým tradičním vánočním koncertem, ze kterého dýchá láska, klid a kouzelná atmosféra blížícího se Štědrého dne. Nejinak tomu bude i letos. Přijďte si do Měšťanské besedy těsně před Štědrým dnem užít sváteční chvíle s nejpopulárnější českou zpěvačkou. K navození té správné vánoční atmosféry si tentokrát Lucie Bílá na pomoc přizvala muzikálového zpěváka Jana Toužimského, Bílý sbor a kapelu Petra Maláska.

8. 12. 19:30 Hlasoplet: Betlém aneb České Vánoce a cappella

Přijďte si dva týdny před Štědrým dnem poslechnout nejen písničky z originálního CD mužského vokálního kvintetu Hlasoplet, ale hlavně tajemný příběh Ježíškova narození očima jeho aktérů – Marie, Josefa, Ježíška, ale i oslíka, krávy nebo vola. Magickou atmosféru dokreslují netradičním pohledem klasické atributy Vánoc – sněhulák, sobi nebo jmelí.

11. 12. 19:00 Vánoční saloon Fešáků

Na letošním „Vánočním saloonu" opět zazní nejlepší Fešácké písně, Michalovy písně a samozřejmě i písně vánoční. Jako vždy se můžete těšit i na speciálního hosta – dvojníka Michala Tučného Rosťu Fišera. A samozřejmě dojde i na oblíbenou fešáckou vánoční scénku.

12. 12. 18:00 Česká mše vánoční a zpívání koled

Již tradičně se můžete těšit nejen na scénické provedení České mše vánoční, ale také mnoho tradičních českých koled, které si budete moci zazpívat spolu se členy souboru operety a muzikálu Divadla J. K. Tyla.V režii Jiřího Untermüllera a v hudebním nastudování Pavla Kantoříka účinkují Venuše Dvořáková, Hana Spinethová, Kristýna Bečvářová, Simona Lebedová, Radek Štědronský Shejbal, Milan Čtvrtník, Martin Šefl a další.
Doprovází Pavel Kantořík a Táňa Vaněčková.

15. 12. 19:30 Pohlazení po duši s Vlaďkou Bauerovou

Na květnovém koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru. Hosty koncertu budou Filip Nováček a Michal Rajtmajer z kapely Pilsen QUEEN TRIBUTE BAND.

18. 12. 19:00 Jiří Suchý, Jitka Molavcová a orchestr divadla Semafor

Jedna z velkých osobností české kultury, Jiří Suchý, se představí 18. prosince v Měšťanské besedě v Plzni za doprovodu orchestru divadla Semafor pod vedením Jiřího Svobody. Společně s jeho dlouholetou kolegyní Jitkou Molavcovou nás pozve do zlaté éry Semaforu. V programu zazní všechny známé písničky, jako např. Pramínek vlasů, Klokočí, Blues pro tebe, Lípa zelená, Marnivá sestřenice a další.

19. 12. 19:00 Roháči z Lokte: Vánoční koncert

Vánoční svátky si už ani nelze představit bez tradičního koncertu Roháčů. Na programu vánočního vystoupení v Měšťanské besedě jsou koledy a vánoční zpěvy, ale také vybrané skladby z repertoáru Roháčů.

21. 12. 19:00 COP: Vánoční koncert

Skupina Cop, která se pohybuje na naší folk & country scéně již téměř čtyřicet let, vydala nové CD, které je poctou kapele Greenhorns. Tato skupina ovlivnila spoustu hudebníků daného žánru. V tomto duchu je pojata i série podzimních a vánočních koncertů, na kterých představí netradiční repertoár se spoustou překvapení a hostů. Kdo má rád dobrou muziku v zajímavém provedení si jistě přijde na své.

22. 12. 19:00 Vánoční hvězdy 2016

Kouzlo a magie nadcházejících vánočních svátků, na 70 účinkujících, velkolepá scéna a nejkrásnější světové vánoční melodie v podání velkého orchestru a hvězdných sólistů - to všechno jsou atributy mimořádného adventního koncertu Vládi Hrona.
Účinkují: Vladimír Hron, Ilona Csáková, Vojtěch Drahokoupil, Kateřina Jalovcová, Lucie Černíková, Plzeňský dětský sbor, Severočeská filharmonie a SaxyGirls Bigband

Divadlo

20. 12. 19:30 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

28. 12. 19:00 Miláček Anna

S. Rašilov, D. Prachař, L. Rybová, M. Hudečková a P.Špalková
Divadlo Palace
Miláček Anna je světově proslulá komedie o tom, že není šikovné přivést si domů milence právě, když má váš manžel v ložnici svou přítelkyni. Ještě, že je tu služka Anna...
Autor: Marc Camoletti
Režie: Zdeněk Tyc
Překlad: Jaromír Janeček

29. 12. 19:00 Růže pro Algernon

Divadelní spolek Kašpar
Tragikomický příběh dementního muže, který chce být chytrý. Nejúspěšnější inscenace Divadelního spolku Kašpar – odehráli již přes 770 repríz.

„Fascinující herecký výkon Jana Potměšila v tragickém příběhu mentálně postiženého mladíka Charlieho, jenž se po operaci stane géniem, aby se později proti své vůli stal opět tím, kým byl na začátku. Jan Potměšil obdařil Charlieho bezmeznou vírou v lepší budoucnost, vírou v sama sebe …“ RecenzeCZ/ALEXANDR STROGANOV VERTIGO

Hrají: Jan Potměšil, Barbara Lukešová / Eva Elsnerová / Markéta Coufalová, Petr Lněnička / Jakub Špalek / Tomáš Stolařík, Lukáš Jůza / Míla Tichý
Režie: Jakub Špalek

Ostatní žánry

16. 12. 18:00 Taneční večer
K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP.
VSTUP ZDARMA

Cestování s Besedou

6. 12. 19:00 Norsko od A do Z
přednáší Petr Burian
V pořadu Petra Buriana, cestovatele a znalce Norska uvidíte fotografie malebných fjordů, zelených údolí s atraktivními vodopády, národní parky s rozlehlými ledovci, jezery a divokými řekami. Nezapomeneme ani na daleký sever.
pořadatel Periscope Skandinávie s.r.o.

16. 12. 19:00 Tibetská Tyrkysová bohyně - Expedice Cho Oyu 2016

přednáší Honza Trávníček
Povídání a obrázky z Tibetu (o lidech, krajině, příkazech a zákazech)Kterak se slepý Honza do 7600m dostal (výlet s nevidomým horolezcem Honzou Říhou) Kterak „dovolenou“ pro 12 osobností českého himalájského „výkvětu“ (Libor Uher, Petr „Miska“ Mašek, Marek Novotný, David Knill …) a jednu reportérku (Lucka Výborná z Radiožurnálu v týmu) ukočírovatO bloudění na vrcholu osmitisícovky...

S přednáškou plnou hezkých obrázků nejen z hor za vámi přijede Honza, který již stanul na vrcholu pěti osmitisícovek, včetně nejtěžších Annapurny a K2. Jaké bude srovnání s tyrkysovou bohyní? Jak bude porovnávat Nepál, Pákistán a Tibet? Jakým způsobem se organizuje akce pro 12 lidí? Jaké to je vyměnit na expedici Radka Jaroše za přítelkyni? Jak se dá zabloudit na vrcholu osmitisícovky?A mnoho dalších otázek vám jistě rád zodpoví při diskuzi po projekci.

Do Plzně dorazí členové expedice:Jan Trávníček, horolezec, vedoucí expedice Honza Říha, nevidomý horolezec Mirka Jirková, horolezkyně Moucha, maskot a ochránce výpravy

20. 12. 19:00 Barma - Země Buddhů

přednáší Tomáš Kubeš
Přednáška z cyklu Cestování s Besedou
Nebo také země tisíců pagod, zlatých chrámů, milionů soch Buddhy, země úsměvů a neuvěřitelných tradic, které už jinde v Asii nenajdete. Muži zde nosí sukně a ženy se zdobí thanakou. Procestujeme běžná místa jako je Yangoon, Mandalay, Bagan, Mrauk-U, jezero Inle, ale i uzavřené oblasti národů Chin a Padung - žirafích žen. Skvělé dobrodružství v pohodové zemi za jediný večer.

Akce pro děti

4. 12. 14:30 a 16:00 Čertí nadílení (Divadelní společnost M+M)
Pohádka vypráví o tom, co se stane, když do pekla z nebe anděl spadne a jaké z toho nastane čertí nadílení.
Vhodné pro děti 3+

4. 12. 17:00 Jaromír Nohavice: Tři čuníci

Koncert pro děti
Sólový recitál jednoho z našich nejznámějších písničkářů s kytarou a heligonkou sestavený z písniček legendárního alba Tři čuníci, které jsou věnované dětem a jejich častým tématem jsou zvířata.
Hosté: R. Kusmierski (PL) – akordeon, piano, P. Plánka – perkuse

Ceny vstupenek na dětský koncert: dospělí 300,- Kč, děti do 15 let 150,- Kč (při vstupu do sálu bude vyžadováno prokázat věk dítěte).
Koncert je vhodný pro děti od 4 let, všechny děti musí mít zakoupenou vstupenku.

11. 12. 14:30 a 16:00 Medvědí Vánoce (Divadlo Dráček)

Dva medvědi se rozhodnou, že si udělají Vánoce po svém ...
Vhodné pro děti 3+

17. 12. 2016 14:30 Anděl Páně 2 (KINO BESEDA)

28. 12. 17:00
Volné pokračováním úspěšné vánoční pohádky s Ivanem Trojanem a Jiřím Dvořákem v hlavních rolích. Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná.

18. 12. 14:30 a 16:00 Andělská pohádka (Nána divadélko)

Příběh neposedného andělíčka, díky němuž se na zemi dějí nedobré věci, o které nikdo nestojí. Že i on se ale může napravit a dělat radost nebeské mamince, ostatním andělíčkům, malé Mařence a především sám sobě, vypráví tato hudební pohádka. Děti v ní mohou pustit na špacír fantazii a rozeznávat všechno, co andílek na nebi vytvoří.
Vhodné pro děti 3+


Kino Beseda

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 12. 2016 19:15 Za láskou vzhůru

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
Francie, 2016, 98 min
Režie: Laurent Tirard
Hrají: Jean Dujardin, Virginie Efira, Cédric Kahn, César Domboy, Eléa Clair, Myriam Tekaia ad.
Diana právě prošla nešťastným manželstvím a rozvodem, ale je opět připravena najít muže svých snů. Jednoho večera Dianě zazvoní domácí telefon a ona přijme hovor od jistého Alexandra, tajemného muže, který našel její mobil. Alexandr je zdvořilý, šarmantní, vtipný i bohatý. Již během telefonního hovoru mezi nimi přeskočí jiskra a téměř okamžitě si dohodnou rande. Diana podlehne kouzlu Alexandrova hlasu a sní o tom, jak asi vypadá ve skutečnosti. Jak už to ale bývá, představy jsou někdy lepší než skutečnost a jejich setkání nedopadne úplně podle Dianiných očekávání…

4.12.2016 16:45 La Traviata

Autor: Giuseppe Verdi
Dirigent: Yves Abel
Režie: Richard Eyre
Účinkují: Venera Gimadieva, Saimir Pirgu, Luca Salsi, Andrea Hill, Luis Gomes a další
Délka: 3 hodiny a 10 minut včetně dvou přestávek

La Traviata je považována za jednu z nejlepších Verdiho oper a tradiční nastudování Richarda Eyreho je zároveň jednou z vůbec nejpopulárnějších produkcí Royal Opera House. V roli pařížské kurtizány Violetty se ve slavném operním domě představí ruská sopranistka Venera Gimadieva, která v této roli slavila úspěchy už na festivalu v Glyndebourne. Příběh hlavní hrdinky je inspirovaný skutečnou kurtizánou Marií Duplessis, která zemřela v roce 1847 v pouhých třiadvaceti letech.

Verdi si námět vybral také kvůli podobnosti příběhu s jeho vlastním životem. On sám žil se svou krásnou milenkou, sopranistkou Giuseppinou Strepponi, matkou tří nemanželských dětí z předešlých vztahů, na venkovském statku. Teprve v roce 1859 s ní uzavřel manželství, které pak trvalo až do smrti Giuseppiny v roce 1897.

Opera o třech dějstvích v italštině s českými titulky.

5. 12. 2016 19:15 Realita

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
Francie / Belgie / USA, 2014, 95 min
Režie: Quentin Dupieux
Hrají: Alain Chabat, Jonathan Lambert, Élodie Bouchez, Kyla Kenedy, Eric Wareheim ad.
Nesmělému filmaři Jasonovi (Alain Chabat) se může splnit sen. Bohatý producent Bob Marshall souhlasí, že zafinancuje jeho hororový film. S jedinou podmínkou: Jason má 48 hodin na to, aby objevil nejlepší výkřik v historii filmu. Jeho hledání se však postupně mění v noční můru... Osobitý režisér Quentin Dupieux naplnil Realitu absurdním humorem, snovými pasážemi i hudbou Philipa Glasse. Do české distribuce film vybrala stovka filmových nadšenců v rámci projektu Scope100.

7. 12. 2016 19:15 Kameny bolesti

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
ZEMĚ: Francie, 2016, 120 min
REŽIE: Nicole Garcia
HRAJÍ: Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl, Brigitte Roüan
Gabrielle (Marion Cotillard) je nevyrovnaná a emocemi zmítaná mladá žena, která nedokáže ovládat své pudy. Obyvatelé malé vesničky v jižní Francii ji považují za šílenou a její chování za skandální. Aby Gabrielliny rodiče předešli nejhoršímu, Gabriellu proti její vůli provdají za nevýrazného španělského přistěhovalce Josého (Alex Brendemühl), o němž si myslí, že z ní udělá „počestnou ženu“. Po potratu způsobeném bolestmi z ledvinových kamenů ji lékaři pošlou na léčení do lázní. Tam potká Andrého (Louis Garrel), elegantního zraněného veterána z války v Indočíně, který znovu rozdmýchá vášeň, kterou Gabrielle pohřbila hluboko ve svém nitru. O své budoucnosti má Gabrielle jasnou představu, nepočítá však s hrou osudu...

8. 12. 2016 19:15 Planetárium

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
Francie / Belgie, 2016, 105 min
Režie: Rebecca Zlotowski
Hrají: Natalie Portman, Lily-Rose Melody Depp, Emmanuel Salinger, Amira Casar ad.
Paříž, konec 30. let. Kate a Laura jsou sestry, které provádějí veřejné spiritualistické seance, a právě končí svoje světové turné. Upoutají pozornost Andrého Korbena, vlivného producenta, vlastnícího jedno z největších filmových studií. I přes svůj skeptický pohled si André vyžádá osobní seanci. Výsledek ho natolik překvapí, že dívkám nabídne možnost bydlet v jeho vile. Je pevně rozhodnutý změnit svět kinematografie, a tak sestry obsadí do úplně prvního duchařského filmu. Laura však brzy pochopí, že André má i postranní úmysly, které se ve víru filmování a nových pocitů snadno přehlédnou...

12. 12. 2016 19:15 Monsieur Chocolat

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
Francie, 2016, 110 min
REŽIE: Roschdy Zem
HRAJÍ: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesmeová, Olivier Gourmet, Frédéric Pierrot
Rafael Padilla přezdívaný Chocolat byl prvním černošským klaunem. Vystupoval společně s ostříleným kolegou Footitem a toto na první pohled nepravděpodobné duo si na počátku 20. století podmanilo Paříž. Jenže lákadla slávy a dobové předsudky připraví Padillovi v podání Omara Sye (Nedotknutelní, Samba) víc překážek, než s kolika počítal…

14. 12. 2016 19:15 Rodinka Belierových

Cyklus: 7 dní francouzského filmu
Francie, 2014, 105 min
REŽIE: Eric Lartigau
HRAJÍ: Karin Viard, François Damiens, Louane Emera, Luca Gelberg, Eric Elmosnino ad.
Pěvecky talentovaná teenagerka Paula se může účastnit významné pěvecké soutěže. Háček je ale v tom, že Paula je dcerou neslyšících rodičů, kteří jsou závislí na jejích překladech. Do toho se Paula zamiluje a dilema je na světě. Má opustit rodinu a vydat se za svým snem, nebo plnit úkol vděčné dcery a vlastní sny opustit?

15. 12. 2016 19:15 Vermeer a hudba

V dílech nejtajemnějšího holandského malíře Johanese Vermeera byla hudba opravdovým vizuálním fenoménem. Zájem o zdánlivě subtilní, klidné a nenápadné obrazy do té doby nepříliš známého malíře vyvolali až francouzští impresionisté na konci 19. století. Od té doby patří díla Johanese Vermeera k nejcennějším obrazům na světě a k nizozemskému národnímu pokladu. Vermeerovy obrazy byly vzhledem k malému počtu dochovaných děl proto také často padělány, proslavil se zejména padělatel Han van Meege. Výstava z Národní galerie v Londýně představí vybrané výtvarné skvosty s nosným tématem hudby, a to ze všech třiceti obrazů, které za svůj život umělec prokazatelně vytvořil. Vermeerova díla budou v HD rozlišení přiblížena do velkého detailu. Zároveň budou nadneseny nejnovější výsledky dlouholetých výzkumů historiků umění, zabývajících se umělcovým životem a také malířskými technikami, které nizozemský malíř používal.

Výstavou provází Tim Marlow a vypráví celý Vermeerův životní příběh. Pro ty, kteří byli inspirováni filmem z roku 2003, Dívka s perlou, s Colinem Firthem a Scarlett Johansson, posune tento film fascinaci a požitek z Vermeerova života a díla na novou úroveň.

Uváděno v anglickém originále s doprovodnými českými titulky.

17. 12. 2016 14:30 Anděl Páně 2

28. 12.17:00
CZ/ 2016, 90 min
REŽIE: Jiří Strach
HRAJÍ: Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes, Anna Čtvrtníčková, Jiří Bartoška ad.
Volné pokračováním úspěšné vánoční pohádky s Ivanem Trojanem a Jiřím Dvořákem v hlavních rolích. Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč
Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek nám. Republiky 41
a Měšťanské besedy. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

18. 12. 2016 16:45 Louskáček

Louskáček je rozkošné vánoční představení pro celou rodinu. Pohádka o holčičce Marušce a jejím kouzelném vánočním dárku – louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince, měla premiéru 18. prosince 1892 v Petrohradě a dodnes je symbolem vánoční atmosféry po celém světě.
V Kině Beseda si tento okouzlující balet můžete vychutnat na den přesně po 124 letech od premiéry!

Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Choreografie: Jurij Grigorovič podle Mária Petipy
Délka představení: 2 h 15 min

19. 12. 2016 19:15 Bosch: Zahrada pozemských rozkoší

ZEMĚ / ROK: IT/ 2016
REŽIE: José Luis López Linares
DOBA TRVÁNÍ: 90 min
U příležitosti pětistého výročí smrti Hieronyma Bosche uvádíme v Kině Beseda dokumentární film Bosch: Zahrada pozemských rozkoší. Právě datum smrti je totiž jediná informace, kterou můžeme o autorovi jednoho z nejznámějších uměleckých děl světa s určitostí říci. Film představuje nejslavnější malířovo dílo, které se stalo ikonickým po celém světě. Jeho Triptych Zahrady pozemských rozkoší je jedním z jeho nejzáhadnějších děl vůbec a dokáže zaujmout všechny diváky napříč společností. Obraz nepostrádá hloubku a skryté symboly, které nutí k zamyšlení nad povahou lidského vědomí a myšlení. I vy nyní můžete v Kině Beseda obdivovat genialitu obrazu, který pravděpodobně nikdy nebudete schopni plně rozumově pochopit…

28. 12. 201619:15 Lemmy

USA / 2010, 110 min
REŽIE: Greg Olliver & Wes Orshoski
HRAJÍ: Lemmy, Alice Cooper, David Grohl, Kirk Hammett, James Hetfield, Ice-T, Paul Levesque ad
Chlastem a drogami poháněná kariéra zpěváka s chraplavým hlasem se více jak čtyři desetiletí protíná s mnoha mezníky v dějinách rockové hudby. Viděl Beatles v Cavern Club, jezdil jako roadie s Jimim Hendrixem, důvěrně radil Sidu Viciousovi a hrál v rockových kapelách Merseybeat a Psychadelic předtím, než spojením punkových a metalových prvků s kapelou MOTÖRHEAD inspiroval vznik trash metalu. Na své cestě se stal věčnou inspirací takovým legendám, jako Dave Grohl, Slash, Metallica - ty všechny ve filmu uvidíme, spolu s Ozzym Osbournem, Alice Cooperem a mnoha dalšími...Po dobu tří let sledovala kamera tohoto neklidného rockového válečníka na cestě z jeho zaneřáděného hollywoodského bytu na evropské stadiony. Zachycuje Lemmyho při klidných, sebeodhalujících chvílích doma, při jam sessions s Davem Grohlem i jako rockového hrdinu, řidiče válečného tanku. Odhalí muže, který je osobitější, filozofující a má větší smysl pro humor, než by většina lidí očekávala...

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka