Měšťanská beseda i Kino Beseda se letos poprvé otevírají

Měšťanská beseda se tento rok vůbec poprvé otevřela veřejnosti. Stalo se tak po dlouhých 231 dnech, kdy bylo kvůli protiepidemickým opatřením zakázáno pořádat kulturní akce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Své první letošní návštěvníky přivítalo také Kino Beseda, které představilo červnový program. Všechny akce v budově jsou připraveny tak, aby splňovaly aktuální opatření platná v ČR pro kulturu.

Loňský rok kultuře nepřál. Za dobu celé covidové epidemie se v Besedě  zrušilo nebo přesunulo téměř 1000 naplánovaných akcí. „Přišli jsme také o všechny plesy, imatrikulace, inaugurace, konalo se minimum školení, na frak dostaly lekce tanečních pro mládež i dospělé. Významnou část roku 2020 až dosud nehrálo kino a tlačíme před sebou spoustu několikrát překládaných kulturních akcí v různém stavu vyprodanosti,“ popisuje Ivan Jáchim, ředitel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o. „Letošek nebyl zatím o nic radostnější, vlastně nám přináší takové smutné prvenství – vůbec poprvé otevíráme naše prostory až v půlce roku, fakticky na konci hlavní sezóny, už rovnou  s letním programem.“

Po této několikaměsíční přestávce ožije zahrada Měšťanské besedy taneční hudbou. Po siréně swing! spolu s Lucií Hájíčkovou odstartují (2. 6.) letní program.  O řešení problematiky současného světa se s diváky rád podělí oblíbený římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik ve své talkshow Postel hospoda kostel (7. 6.). Co všechno mohou zavinit jedny zabouchnuté dveře, předvede Roman Vojtek v divadelní hře Nalevo od výtahu (13. 6.), která byla předlohou úspěšné francouzské komedie s Pierrem Richardem v hlavní roli. Ondřej Sokol ve své stand-up comedy Celebrity nechá nahlédnout do soukromí svého i dalších českých umělců (29. 8.).

Ochuzeni nezůstanou v letní sezóně ani hudební fanoušci. Spolu s kapelou Roháči z Lokte mohou na zahradě Měšťanské besedy oslavit její už 45. narozeniny. Do Besedy se (14. 7.) vrátí Lenka Nová se svým novým koncertním programem, věnovaným jejímu poslednímu albu Dopisy. Pookřát mohou také fanoušci Asonance, jedné z nejstarších kapel působících na české folkové scéně. Ti si na zahradě mohou se svými oblíbenci snad už i zazpívat 5. 8.

Červnový program Kina Beseda bude mixem starších a pár nových titulů. „Přesto věřím, že svůj film si vybere každý. Koneckonců i za to, že nemůžete vidět nové filmy, může covid-19. V globalizovaném světě se před vypuknutím pandemie odehrávaly celosvětové premiéry. To zatím nejde, proto většina velkých filmových trháků čeká v „trezorech“ na dobu, až se vrátí staré dobré filmové časy,“ uvádí Ivan Jáchim. Z novinek je k vidění např. dánský hit Chlast, který kromě Oscara pro nejlepší cizojazyčný snímek posbíral i čtyři Evropské filmové ceny včetně té pro nejlepší film. Diváky dále čeká komedie o pomstě a nevyzpytatelnosti vesmíru Rytíři spravedlnosti, režijní debut Viggo Mortensena Ještě máme čas či vítězný snímek letošního Berlinale Smolný pich aneb Pitomý porno. Neděle pak patří projekcím pro děti, a to hned třikrát (projekce pro děti a mládež vždy ve 13, 15 a 17 hodin).

„Kulturní akce jsou organizovány tak, aby splňovaly aktuální epidemiologická opatření. Kapacita prostor je omezena na 50 %, diváci budou usazeni ob sedadlo. Po celou dobu navíc musí mít zakrytá ústa a nos respirátorem. Z tohoto důvodu je i zakázáno konzumovat v sálech potraviny a nápoje. Po budově je k dispozici dezinfekce rukou, u vstupu se musí návštěvníci prokázat potvrzením o bezinfekčnosti,“ říká Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí. „Všechny prostory jsou větrány, přilehlé prostory vč. toalet jsou pravidelně dezinfikovány," dodává.

Nejjednodušší způsob pořízení vstupenek je internetový nákup na www.mestanskabeseda.cz. Online vstupenky není třeba tisknout, stačí ukázat u vstupu na akci kód z e-mailu v mobilním telefonu. Jsou v prodeji až do začátku akce a stojí o 30 korun méně než vstupenka zakoupená na pokladně v místě konání. Ta je otevřená 30 minut před začátkem akce a prodávají se tu vstupenky pouze na akce v den konání. Za levnější internetové ceny se vstupenky prodávají také v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41 v Plzni (PO, ST, PÁ 12 – 18 hodin).

Informace o programu jsou pravidelně aktualizovány na webových stránkách, kde je uveden také seznam opatření, kterými se musí návštěvníci při vstupu do budovy prokázat a řídit během pobytu zde.

Protiepidemická opatření, dlouhá doba uzavření celého objektu, výpadek desítek akcí a zrušení celé plesové sezóny způsobily, že Měšťanská beseda přišla o provozovatele Café Beseda a gastronomických služeb na akcích. Občerstvení na akcích (až bude epidemiology umožněno) zajistí vlastními silami provozovatel objektu, společnost Měšťanská beseda Plzeň s.r.o., který se bude snažit ve spolupráci s městem Plzeň o co nejrychlejší znovuotevření kavárny.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka