Měšťanská beseda zve diváky Kolem světa online

Online promítání filmů nabízí už dva týdny Kino Beseda. Internetový program se nyní rozšiřuje o cestovatelské přednášky festivalu Kolem světa.

Cílená propagace v Plzni

Ty se vzhledem k epidemiologické situaci konají online a téměř každý večer vezmou diváky do jiného koutu naší planety. Vstupenky na přednášky jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz a zájemci si mohou vybrat, jakou částkou chtějí pořadatelům přispět.

Letošní rok příliš cestování nepřeje, jeho fandové se však od středy 4. listopadu 2020 mohou prostřednictvím Měšťanské besedy a festivalu Kolem světa vydat od Aljašky přes Havaj, Karibik, Yukon či třeba Etiopii a Jihoafrickou republiku až na Nový Zéland, do Indonésie nebo Himalájí. Nabídka cestovatelských přednášek je ještě mnohem širší, protože probíhají téměř každý večer a jsou zatím naplánované až do prosince.

„Jsme rádi, že můžeme našim divákům ve spolupráci s pořadateli festivalu Kolem světa nabídnout možnost podívat se na různá zajímavá místa z pohodlí domova,“ řekla Hana Rendlová, která má na starosti program Měšťanské besedy. „Poutavá vyprávění, fotky i videa z cest pomůžou zpestřit běžný den v této nezvyklé době.“

Zájemci se mohou k přednáškám připojit pomocí odkazu a kódu na vstupence, kterou zakoupí na www.mestanskabeseda.cz úplně stejným způsobem jako na jiný program v Měšťanské besedě. U vybrané přednášky si mohou zvolit, zda chtějí pořadatelům přispět 50, 100 nebo 200 korun. Po zaplacení dostanou potvrzovací e-mail s odkazem na stream, který je aktivní 30 minut před začátkem. Přednášky se přenáší pomocí programu Zoom. Podrobný postup k připojení je také na webu Měšťanské besedy.

Program přednášek Kolem světa ONLINE

4. 11. 20:00 ONLINE: Aljaška - the best of...
Říká se, že na Aljašku by měl člověk jet, až bude starý, jelikož potom už se mu nebude nikde na světě tolik líbit. Něco na tom možná bude.
Fotograf Jakub Frey bude vyprávět o tom, jak mu manželka ukázala Seward, Anchorage, Russian river, Tonsina Beach, Mt. Marathon, Lost Lake, Ptarmigan Lake, Denali, Mt. McKinley, Matanuska River, Fairbanks, Alyesku, vlky, medvědy, losy, soby, lososy, vydry, kosatky, lachtany, Papuchalky a orly.
„Má žena jezdila na Aljašku několik let na různé brigády během studií a chtěla se pozdravit s pár tamějšími přáteli. Já jsem fotograf a Aljaška byl samozřejmě jeden z mých snů. Mým snem je i nadále, jelikož za 5 týdnů jsme viděli jen maličký kousíček. Byli jsme rybařit na moři, prošli jsme nádherné traily, stanovali v Denali, koupali se v ledových potocích a na každém kroku potkávali místní divokou zvěř. Byl to jeden z těch dokonalých výletů.“

5. 11. 20:00 ONLINE: Rok na Novém Zélandu
Nový Zéland nabízí téměř vše, co si člověk dokáže představit: od mohutných ledovců, majestátných hor, malebných jezer, pastvin plných ovcí, aktivních vulkánů či gejzírů až po obrovské písečné duny, ideální pláže pro surfování nebo neprostupný prales. Nemluvě o úžasných lidech a unikátní fauně i flóře. Na Novém Zélandu si každý najde svoje.
Adriana Plotzerová a Matěj Halouska (Czech The World) strávili na Novém Zélandu celý rok a vyzkoušeli si několik druhů práce i způsobů bydlení. Jaké to je bydlet půl roku v dodávce a nezabít se? Jak bydlet v luxusních domech díky house sittingu? Jakým způsobem se dá sehnat odborná a dobře placená práce v IT? Jaké to je vozit lidi na kole z baru do baru? Jaký byl sjezd nejvyššího komerčně raftovaného vodopádu světa? Jak vypadají jeskyně se světélkujícími červy? Jak si domorodí Maoři vaří jídlo přímo v termálních jezírcích? Jaký je to pocit, když s vámi jen tak z ničeho nic začne mluvit o životě nejen prodavačka v obchodě či řidič autobusu, ale třeba i náhodný člověk u mušle na záchodě?

6. 11. 20:00 ONLINE: Švýcarsko – cestovatelské tipy ze země helvétského kříže
Švýcarsko je symbolem evropské svobody a nezávislosti, ale také bohatství. Míst, která stojí za to vidět, je tu skutečně mnoho. Jaroslav Bouzek ve své přednášce představí ta, která ho opravdu zaujala a kam by se rád vrátil. Tipy na krátké výlety, ale i delší treky v Alpách nebo pohodová švýcarská města. Dozvíte se i praktické informace o cestování po Švýcarsku.

7. 11.     20:00     ONLINE: Dva roky (prázdnin) v Karibiku
Už od malička se Tomáš Šapovalov musel odlišovat. Když děti v první třídě malovaly dům, on maloval hrad. A tak když po dokončení VŠ s přítelkyní přemýšleli, kam vyjedou za angličtinou, odmítl všechny běžné destinace a navrhl Karibik. A ono to prošlo.
Na ostrově Svatý Martin nakonec strávili 2 sezony, celkem asi 18 měsíců. Za tu dobu stihli velmi dobře poznat život nejen na tomto ostrově, ale podnikli několik plaveb na okolní ostrovy včetně třítýdenní plavby na maličké plachetnici.
„Moje přednáška obsahuje to nejzajímavější a nejzábavnější, co nás za ty 2 roky potkalo. Dozvíte se, co se nám povedlo a co ne. A hlavně odpovím na nejčastější otázku. Proč jste se sakra vraceli domů z ráje?“

8. 11. 20:00 ONLINE: Gruzie - tajemné království ve stínu Kavkazu
Gruzie je země plná kontrastů a překvapení. Mohutné hradby Kavkazu střídají nížiny plné vinné révy, polopoušť pak zase břehy Černého moře. Gruzie má své nezaměnitelné kouzlo. Snad je to právě díky zvláštní atmosféře, která je zde cítit na každém kroku. Všechno se zdá být evropské, tak podobné tomu co známe z domova. Záhy ale člověk zjistí, že jazyk, písmo, kultura, tradice, kuchyně i nátura zdejších lidí se výrazně liší…
Spolu s Michalem Štěpánkem (Štěpy na cestách) navštívíme horské oblasti Svanetie, Tušetie, Chevsuretie a Kazbegi, projdeme se uličkami hlavního města Tbilisi a ochutnáme nejednu z místních kulinářských specialit.

9. 11. 20:00 ONLINE: Havaj za hubičku
Cestovatelský stand-up o 3měsíční sólo cestě nalehko, s minimálními náklady, ale o to více zážitky.
Během takové cesty po Havaji se dá stihnout ledacos. Michaela Hrdá projela 4 ostrovy, kde surfovala, chodila po horách, bydlela na stromě s hvězdou české Cestománie, stala se součástí havajské svatby nebo si nechala uletět letadlo. Většinou stopovala, ale taky se projela na kajaku, plachetnici, pořádný mašině i v policejním autě. Plavala s delfíny i želvami nebo se honila s divočáky.
Přitom stále cestovala relativně za hubičku, a to i přesto, že je Havaj jedna z nejdražších zemí, kde kdy byla. Přijďte se inspirovat na svou (třeba i sólo) cestu. Tipy a triky, jak na to, vás neminou.

10. 11. 20:00 ONLINE: Divoká Etiopie
Dobrodružné putování manželů Wolfových napříč Etiopií doprovází řada zajímavých setkání s místními etniky v povodí řeky Omo, zážitky ze samotné jízdy po cestách vyhloubených do srázů monumentálních hor i skřeky místních paviánů dželada. Hluboké propasti a srázy Simienských hor, křesťanské památky vytesané do skal, zaprášená města uplácaná z hlíny, děti volající po prázdných PET láhvích, ženy ovinuté kozí kůží s korálky a tetováním na těle, drsné tváře Mursiů, jejichž ženy si zdobí rty hliněnými talířky... To vše je Etiopie, země mnoha tváří. Pojďte nahlédnout do jiného světa v rámci diashow Jany a Karla Wolfových.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka