Měšťanská beseda zve o víkendu na festival Kolem světa

První únorový víkend bude v Měšťanské besedě patřit největšímu cestovatelskému festivalu Kolem světa.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníky čeká během dvou dnů celkem deset přednášek a komentovaných projekcí. V sobotu 1. 2. se vydají z Maroka přes Havaj a Černobyl do Mexika. Dozví se také, jak žít na cestách nebo cestovat a pracovat zároveň. Neděle 2. 2. začne v Ugandě, odkud cesta povede do Ománu, Kanady a Tichomoří. Dalšími 24 zeměmi světa se poběží, a to dokonce na podporu charitativních projektů. K festivalu KOLEM SVĚTA neodmyslitelně patří také doprovodný program – tentokrát návštěvníci uvidí tradiční cizokrajné tance a ochutnají speciality z různých koutů světa. V prodeji jsou zvýhodněné celodenní vstupenky a od 20. 1. také vstupenky na jednotlivé přednášky.

Festival KOLEM SVĚTA začne v Měšťanské besedě v Plzni v sobotu 1. února 2020 ve 13 hodin. Přenese diváky do Maroka, země plné kontrastů a orientální kultury, do dechberoucí krajiny Havaje i do Černobylu po 30 letech od jaderné havárie. Ukáže jim Mayské památky i přírodní krásy Mexika a přinese zajímavé tipy na práci na cestách.

Během sobotních přednášek a projekcí bude k vidění indonéský tanec Mandau, který je rituálním tancem bojovníků z kmene Dayaků, a tradiční bulharské tance.

V neděli 2. února 2020 bude festival pokračovat od 13 hodin cestou do Ugandy pod stan, na vlastní pěst. Odtud se pojede do Ománu a jeho oázy s palmovými háji, kaňony i pouště budou následovat hory a jezera kanadských Rockies, kde jen ti největší dobrodruzi dokáží zdolat 1200 km pěšky. A pak se představí dobrodruh, který proběhl 24 zemí světa a za každý uběhnutý kilometr věnoval jeden americký dolar na vybraný charitativní projekt.  Festival skončí v Tichomoří, na jehož ostrovy se vydala slavná cestovatelská dvojice Rudolf Švaříček s fotografem Jiřím Kolbabou.

Nedělní program obohatí maskované tance z Bali a tradiční indický tanec.

Po oba dny se budou v předsálí podávat tradiční cizokrajné pokrmy – mexické empanadas a quesadillas z restaurace Fosil Prague, indonéské palačinky z rýžové mouky s kokosem, vietnamské závitky, káva a další pochutiny. Budou tu také stánky s tradičními výrobky z Indonésie, Indie a dalších míst světa.

Festival se koná v prostorách Kina Beseda. V prodeji jsou buď celodenní za zvýhodněnou cenu 390 korun, na jednotlivé přednášky je vstupné 90 korun.

Vstupenky lze zakoupit na www.mestanskabeseda.cz a na předprodejních místech na náměstí Republiky 41 a v Měšťanské besedě, Kopeckého sady 13, Plzeň.

Program cestovatelského festivalu KOLEM SVĚTA

Sobota 1. 2. 2020

13:00  Maroko: Pohádka tisíce a jedné noci
 Přednáší Jana Kupčáková

Maroko je fascinující zemí plnou kontrastů. Zemí, kde se mísí koloniální odkaz s hluboce zakořeněnou orientální kulturou, kde na vás na každém rohu dýchá duch dávných časů a často si připadáte jak v jedné z pohádek tisíce a jedné noci. Vydejte se s námi přes pohoří Atlas do saharské pouště, do starobylých měst protkaných úzkými uličkami a provoněných exotickým kořením, k římským ruinám i k oceánu, kde se v místních malebných přístavech zastavil čas.

14:30 Taneční skupina Kintari

14:30  Čarokrásná Havaj 
 Přednáší Jiří Soural

Existuje mnoho přívlastků, kterými je možné popsat a vyjádřit Havaj. Já jsem zatím nenašel takový, jenž by charakterizoval mé pocity, dojmy, lásku k tomuto úchvatnému koutu země. Úžasná příroda, dechberoucí krajiny, nádherné pláže, srdeční lidé. Ranní koupání v moři a relax na pláži vyměníte během pouhé hodiny za měsíční krajinu a zimu na vrcholcích velehor. Další den už putujete deštnými pralesy s bujnou tropickou vegetací a mohutnými vodopády, abyste pak navečer pozorovali vulkány a lávu, jak díky nim vzniká nový kus země. Stále ještě můžete vnímat atmosféru starých osad, městeček a havajského venkova. Nechte se přenést na nejkrásnější místo na planetě poutavým vyprávěním a strhujícími fotografiemi.

16:00  Černobyl po 30 letech
 Přednáší Vladimír Váchal

Od největší jaderné havárie, která se stala v ukrajinském Černobylu, uplynulo již více než 33 let. Jaká je tato oblast dnes? Je možné zde žít? Jak se Černobylská zóna roky vyvíjela a co s ní bude v budoucnosti? Vydejte se na cestu do Černobylu, který se po jaderné havárii změnil z pýchy sovětského zřízení na město duchů. Budeme si vyprávět o milníku novodobé historie, ale i o životě v této oblasti před a po katastrofě.

Vladimír Váchal je nadšený cestovatel a fotograf. Ze všech zemí, které procestoval, ho Írán zaujal natolik, že se naučil plynně persky a do země se pravidelně vrací i jako průvodce. Ač je milovníkem Blízkého východu, navštívil i řadu jiných zemí, např. Bhútán, Bolívii, Maroko, Guatemalu či Arménii. V současnosti dokončuje magisterská studia na filozofické fakultě a v roce 2016 zdárně ukončil magisterské studium na právnické fakultě v Plzni, kde dále pokračuje v rigorózním řízení, a je průvodcem cestovní kanceláře CK Mundo.

17:30 Taneční skupina Kintari

17:30  Za Mayskými památkami a tequillou do Mexika
 Přednáší Jaroslav Bouzek

Vyrazíme z Mexico City a procestujeme celý Yucatánský poloostrov. Navštívíme nejvýznamnější Mayské památky, jako jsou Chichen Itzá a Teotihuacán, vykoupeme se v překrásných vodopádech Agua Azul a budeme se potápět na ostrově Cozumel. Na Mexiku jsou pozoruhodné nejen ukázky civilizací, které tu žily před dávnými časy. Život odlišný od toho ve střední Evropě a neopakovatelná atmosféra ve zdejších městech vám jistě učaruje tak, jako učarovala mně.

19:00  Cestování jako životní styl
 Přednáší Karel Štěpánek

Přesně před pěti lety ukončil Karel práci v „kanclu“ a vyrazil na cestu kolem světa. Od té doby se stále neusadil, projel více než 50 zemí a na svých cestách měl nejrůznější, mnohdy i bizarní práce. Živil se strašením lidí, zahrál si v bollywoodském filmu a okusil i život digitálního nomáda. Poznal tajemství amazonských šamanů, dokázal vystoupit z těla, našel čiré štěstí v indických meditacích, oženil se s Argentinkou v Jižní Americe a cestování se pro něj stalo životním stylem. Jeho nová cestovatelská show, mapující celý jeho příběh, bude jako vždy velmi humorná! Zároveň vám předá mnoho zajímavých tipů nejen o cestování a práci na cestách, ale i o životě samotném. Jak Karel sám říká: „Bude to další krutopřísná cestovatelská multimediální stand-up mega show. Těšte se!“

Neděle 2. 2. 2020

13:00  Uganda na vlastní pěst
 Přednáší Lukáš Konečný alias Loudavým krokem

Vyrazili jsme na 14 dní do Ugandy pod stan, na vlastní pěst. Projezdili jsme sami křížem krážem ugandské safari parky, šli jsme na dvoudenní výšlap do horského deštného pralesa na hranici s Kongem, vyrazili jsme na celodenní trek za ohroženými horskými gorilami, zachraňovali jsme turisty při ošklivé nehodě a asi tisíckrát nás na cestě zastavily vojenské silniční zátarasy.
Uganda je nádherná země plná skvělých lidí a každému cestovateli dobrodruhovi ji moc doporučujeme. Víme ale, jak těžké je na internetu o Ugandě něco zjistit, hlavně co se týče kempování, ubytování a všech možných poplatků a výdajů. Přijďte si s námi užít srandu a dozvědět se vše, co potřebujete znát k návštěvě této krásné země.

14:30 Taneční skupina Kintari

14:30 Omán: Překvapení Blízkého východu
 Přednáší Karel a Jana Wolfovi

Krátký a intenzivní výlet na Arabský poloostrov do blízkosti „Pusté končiny“ Rub al-Chálí nadchne každého cestovatele, který touží po sultánově dobrodružství. Oázy plné palmových hájů s datlemi, kaňony s osvěžujícími říčkami, „grand canyon“ východu, hliněné hrady v poušti nebo místo s nejcennějším kadidlem na světě … to jsou místa, která vás přinutí se do Ománu ještě jednou vrátit.

16:00  1200 km kanadskou divočinou
 Přednáší Martin Úbl

Kanadské Rockies jsou snem snad všech cestovatelů. Great Divide Trail je 1200 km dlouhá pěší trasa skrz ně, kterou ročně projde pouze 50 dobrodruhů. Hory! Bažiny! Komáři! Brody! Jezera! Žádná cesta! Déšť a dinosauři! Nevážné povídání o tom, jak se neztratit v divočině, jak naplánovat cestu po Kanadě a proč netrhat medvědům borůvky.

17:30 Taneční skupina Kintari
 
17:30  Běh kolem světa aneb dolar za každý kilometr
 Přednáší Matej Šemšej

Runeller je slovní spojení, tvořené vášní pro běh a cestování s pomocí druhým. 12 měsíců Matej pod jménem Runeller cestoval světem, aby si zaběhal v 24 krajinách a za každý uběhnutý kilometr přispěl jedním americkým dolarem na vybraný charitativní projekt. Jak sám tvrdí, svět nezachrání, snaží se ho alespoň trochu změnit a ovlivnit, stejně jako i lidi okolo. Jeho běh světem znamenal ale i změnu sebe samého, pomoc druhým, byl také o krásných místech, úžasných lidech a hlavně o vystoupení z komfortu moderního korporátního života. Byl o hledání cesty a životě naplno, teď a tady.

19:00  Šoky a skoky Tichomoří
 Přednáší Rudolf Švaříček

Svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje. Cestovatel a dobrodruh Ruda Švaříček miluje cestování jako snad nikdo z nás. Každý rok vyráží na objevné plavby a vybírá si nezvyklé destinace, které přináší ty nejsilnější zážitky. Stejná byla i cesta do Tichomoří, kam se vydal se slavným cestovatelem a fotografem Jirkou Kolbabou. Společně navštívili jižní i severní ostrov na Novém Zélandu. Vyrazili na souostroví Vanuatu, kde se stali svědky senzačních skoků odvážných „kamikadze“ z vysokých věží. Společně prožili i ohnivé rituály a divoké tance. A nevynechali ani ostrovy Fidži, Tonga anebo Samoa.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka