Měšťanská beseda zve příznivce na NIC. Kino míří za diváky domů

Měšťanská beseda se přidala k iniciativě na podporu kulturních institucí a začala nabízet vstupenky na nic.

Cílená propagace v Plzni

Do festivalu NIC 2020 se zapojily už desítky míst v celé ČR, které nyní nemohou pořádat žádný kulturní program, což pro ně znamená významné finanční ztráty. Žádají proto o podporu právě nákupem virtuální vstupenky. Kino Beseda začne 7. dubna promítat online v rámci projektu #vašekino. Diváci budou moci doma v obýváku sledovat filmy, které by jinak byly k vidění na plátnech kin.

Měšťanská beseda je kvůli koronavirovým opatřením od 10. března uzavřená. Jen během března a dubna nemůže zrealizovat téměř stovku akcí, které byly na programu a na které už bylo prodáno bezmála 10 tisíc vstupenek. „Abychom ustáli současné nesmírně náročné období, o kterém zatím nikdo nevíme, kdy skončí, rozhodli jsme se zapojit do pomyslného festivalu NIC 2020,“ řekl Ivan Jáchim, jednatel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o. „Nabízíme vstupenky na nic, protože víc momentálně uspořádat nemůžeme. Slibujeme, že koupí vstupenky podpoříte budoucí dění v Měšťanské besedě, a věříme, že se tu budeme moci opět setkávat u kultury, tak jak jste ji dosud znali a měli rádi.“

Projekt NIC 2020 spustil prodejní systém GoOut, jehož prostřednictvím Měšťanská beseda prodává vstupenky. A jak nákup vstupenek na NIC funguje? „Ve virtuálním sále si lidé mohou vybrat vstupenku v ceně od 20 až do 5000 korun podle toho, jakou částkou chtějí podpořit Měšťanskou besedu v období, kdy nemůže normálně fungovat,“ vysvětlila Hana Kulawiaková z Měšťanské besedy. Vstupenky jsou k zakoupení až do 1. května 2020 na www.mestanskabeseda.cz u akce s názvem Show o ničem nebo na www.goout.cz.

Ani Kino Beseda se nevzdává, a protože nemůže promítat v kinosále, rozhodlo se přijít s filmovým programem za diváky domů. Díky projektu #vašekino Asociace provozovatelů kin se od úterý 7. dubna stane dočasným virtuálním kinem v obýváku svých diváků. Ti se tak spolu s diváky dalších asi 90 kin napříč celou ČR sejdou ve velkém virtuálním sále u filmů z domácí i světové produkce, které teď nemůžou běžet na velkém plátně. „Chceme, aby naši diváci věděli, že na ně nezapomínáme a že jsme s nimi, i když teď nemůžou přijít k nám do kina,“ řekl Daniel Jaroš, manažer Kina Beseda. „Budeme moc rádi, když pozvou kino k sobě domů, a tím nás podpoří.“

Vstupenky do virtuálního kina se dají zakoupit online stejným způsobem jako vstupenky do Kina Beseda a stojí 70 korun. Předprodej končí vždy hodinu před začátkem projekce. Pro vstup do virtuálního sálu divák potřebuje číslo vstupenky, která mu přišla při nákupu e-mailem. Ten zadá na stránkách www.vasekino.cz, a získá tak přístup k filmu, který může sledovat ve full HD nebo HD kvalitě, a to i na více zařízeních (PC, tablet, TV).

Cílem je přiblížit filmový zážitek co nejvíce tomu z kina. Projekce začíná v přesný čas, film nelze zastavit ani vrátit. „Zůstaň v papučích a zachumlej se do deky, nebo se klidně vyfikni a na cestu z kuchyně do obýváku si vezmi lodičky,“ píše se na www.vasekino.cz. „Za 70 kaček vás může koukat tolik, kolik se vás vejde na gauč. Chceš-li kinu fakt pomoci, kup lístky i pro psa a kočku.“

Informace o programu (níže) jsou aktualizovány na webových stránkách www.mestanskabeseda.cz a na Facebooku Měšťanské besedy.


Popis programu Měšťanské besedy „v karanténě“

1. 5. Show o ničem
Už přes sto let jsme centrem kulturního dění v Plzni. Za tu dobu jsme se stali součástí životů většiny Plzeňanů. Učíte se u nás první taneční kroky, oslavujete maturitu, potkáváte své filmové, divadelní i hudební idoly. Koncertovali u nás světové špičky jako Chick Corea, Suzanne Vega nebo Magdalena Kožená, z českých muzikantů vás tu svojí hudbou baví Vojtěch Dyk nebo Jaromír Nohavica a několikrát do měsíce stavíme i pomyslná divadelní prkna pro oblíbené soubory, hry i herce. Každý den v týdnu u nás patří kultuře a leckdy pod jednou střechou probíhá i několik akcí najednou.
Teď jsme už od 10. března v karanténě. Jen během března a dubna nemůžeme zrealizovat téměř stovku akcí, které byly na programu. A na které by vás přišlo přes 10 tisíc – bezmála tolik vstupenek už bylo prodáno. Nikdo nevíme, jak dlouho tahle nesmírně složitá situace potrvá. Nezbývá nám než doufat, že hudební událost letošního podzimu, show americké skupiny Postmodern Jukebox, bude a nepřekazí ji ani kulturní karanténa, ani uzavřené hranice.
Snažíme se udělat maximum pro to, abyste o své kulturní zážitky nepřišli. Společně s umělci hledáme nové termíny akcí a pevně věříme, že brzy nastane doba, kdy vás kultura bude zase moci bavit bez rizika. Abychom se toho dočkali a současné náročné období ustáli, potřebovali bychom vaši pomoc.
Rádi bychom, aby Měšťanská beseda pro vás fungovala i dál tak, jak ji znáte. Abychom po rekonstrukci kavárny mohli vylepšovat také sály a ostatní prostory, jak máme v plánu. Pokud si to přejete také, podpořte nás a kupte si vstupenku na NIC, protože víc pro vás momentálně uspořádat nemůžeme. Děkujeme vám a těšíme se na setkání v lepších časech.

#vašekino

9. 4. 20:00 Případ mrtvého nebožtíka
ČR, 2020
Režie: Miloslav Šmídmajer
Hrají: David Novotný, Hana Vagnerová, Martin Pechlát, Lukáš Příkazký, Miroslav Táborský, Milan Šteindler, Tereza Srbová, Pavel Rímský, Eva Holubová, Martin Myšička a další

Komedie, která si utahuje z kriminálek, jichž jsou dnes plné televizní obrazovky. Film využívá klišé kriminálního žánru, a tak se děj, který divák zná už z milionu žánrových snímků z policejního prostředí, stal podhoubím pro slovní humor a do absurdna gradující situace. Na scéně se objevuje major Prubner, jeho nová kolegyně Skálová a detektivové Rorýs s Dymákem. Jejich úkol od náčelníka kriminálky Drátka je jasný – vyšetřit vraždu Starablažkové. Postupně kriminalisté vypátrají, že úspěšně vydírala, a proto se jí někdo zbavil. Ale mnoho stop nemají. Jen to, že jde o pomstu. Majoru Prubnerovi šlape navíc na paty jeho nadřízený plukovník Drátek, který mu dá na zjištění vraha jen týden – tedy sedm dní! Detektivní rámec je však základem pro vtipné scény a zdařilé herecké výkony.

10. 4. 15:00 Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon
VB / USA / FR, 2019
Režie: Richard Phelan

Blízké setkání třetího druhu s nejoblíbenějším ovčím stádem v Shaunově zbrusu novém filmovém dobrodružství.
Podivná světla nad klidným městečkem Mossingham oznamují příchod záhadného návštěvníka ze vzdálené galaxie... zatím co na nedaleké farmě Mossy Bottom Ovečka Shaun nic netuší, protože má plné ruce práce s geniálními nápady, jak si vystřelit z farmáře a rozčílit Bitzera. Brzy však jedna rošťácká mimozemšťanka poblíž farmy havaruje. Shaun se rychle chopí nové příležitosti a vyráží na intergalatickou misi na záchranu malé návštěvnice před ďábelskou vládní organizací, která se jí snaží chytit a zneužít pro své nekalé cíle. Podaří se Shaunovi a jeho stádu odvrátit Farmageddon na farmě Mossy Bottom? Držte si klobouky, vydáváme se na vzrušující, dojemné sci-fi dobrodružství z Mossy Bottom Farm až do hlubokého vesmíru. Cesta tam vede skrz automyčku!

10. 4. 20:00 Bez věcí nad věcí
SRN, 2018, dabing
Režie: Florian David Fitz
Hrají: Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Miriam Stein, Hannelore Elsner, Wolfgang Stumph, Katharina Thalbach a další

Nejlepší přátelé Toni a Paul se na 100 dnů vzdají díky sázce všeho, co vlastní. Každý den dostanou jednu ze svých věcí zpět. Během této výzvy si možná uvědomí, že jediné, bez čeho nelze žít, je přátelství.

11. 4. 15:00 Pat a Mat: Kutilské trampoty
ČR, 2019
Režie: Marek Beneš

A je to opět tady! Pat a Mat přicházejí ve zcela nových Kutilských trampotách! Série příběhů, která vyvolá úsměv na tvářích dětí i dospělých. Jakou lest vymyslí na zloděje, který jim krade jablka ze stromu? Mýt auto hadicí? To není nic pro Pata a Mata! Raději si postaví automyčku. Pro prázdný žaludek jsou palačinky velká dobrota, ale to otáčení na pánvi? To je pro kutily zbytečná námaha a zároveň ta správná výzva. Stejně jako výroba domácího moštu a křupavého popcornu. A co teprve, když si z dronů vyrobí nový létající stroj. A nebyli by to staří známí „ajeťáci", kdyby si nechtěli zvelebit domov. Pár nových poliček nebo přestavba kuchyně jsou věci, do kterých se rádi pustí s vervou a chutí. Pro naše dva kutily není žádná komplikace překážkou a žádná výzva dostatečně velká. Pat a Mat přinášejí další sérii nápadů, katastrof a originálních řešení. Doma to raději nezkoušejte!

11. 4. 20:00 Případ mrtvého nebožtíka

12. 4. 15:00 Pat a Mat: Kutilské trampoty

12. 4. 20:00 Můj příběh

13. 4. 15:00 Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon

13. 4. 20:00 Bez věcí nad věcí


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka