Město: Do Boleváku teče voda z Berounky, ne z vodovodu

Zástupci vodárny i zhotovitele potvrdili, že není možné, aby se do Boleváku v Plzni dostala jiná než upravená voda z řeky Berounky

Cílená propagace v Plzni

Zástupci VODÁRNY Plzeň, Správy veřejného statku města Plzně, společností STAVMONTA a ENVI-PUR na dnešní mimořádné tiskové konferenci města Plzně potvrdili, že není možné, aby se do Velkého boleveckého rybníka dostala jiná než upravená voda z řeky Berounky. Reagovali tak na lež, která se šíří na sociální síti, že město Plzeň při zahájení provozu nového systému dopouštění rybníka dne 16. září 2022 použilo pitnou vodu odebranou z vodovodu.

„Zkoušky technologie úpravny vody pro Velký bolevecký rybník probíhaly pod vedením dodavatele technologického vystrojení, firmy ENVI-PUR, a to v úterý 13. září 2022 a ve středu 14. září 2022. Během těchto zkoušek byla upravena voda z řeky Berounky (více než 200 metrů krychlových) a naplněna akumulační nádrž o objemu 15 metrů krychlových. Testováno bylo i čerpání do Velkého boleveckého rybníka. Od čtvrtka 15. září došlo z důvodu dlouhotrvajících dešťů k zakalení řeky Berounky a překročení povoleného limitu zákalu (30 NTU), při kterém je technologie z bezpečnostních důvodů odstavena. V pátek 16. září dokonce tato hodnota překročila 100 jednotek zákalu NTU. V pátek tak technologie nemohla být spuštěna, ale do Velkého boleveckého rybníka byla čerpána upravená říční voda z testování a zprovozňování technologie úpravny vody z předchozích dní. V žádném případě se nejednalo o pitnou vodu z vodovodního řadu!“ potvrdili provozní ředitel VODÁRNY Plzeň Josef Máca a technický ředitel a jednatel společnosti ENVI-PUR Milan Drda. To, že ani není technicky možné, aby se do potrubí vedoucího přečištěnou říční vodu z úpravny do rybníka dostala pitná voda z vodovodu, potvrdil i jednatel společnosti STAVMONTA Milan Leška.

Na mimořádné tiskové konferenci byl předložen také protokol o zkouškách, tedy rozbor vody pouštěné do Velkého boleveckého rybníka. Z něj vyplývá, že se jedná o upravenou říční vodu. Dokazují to dva parametry, a sice hodnota pH a hodnota barvy, které by v případě použití pitné vody z vodovodu byly jiné.  

Lež o použití pitné vody odebrané z vodovodu zveřejnil na svém sociálním profilu starosta devátého městského obvodu Plzeň-Malesice Aleš Tolar. Město Plzeň jej vyzvalo a znovu opakovaně vyzývá k odstranění příspěvku, dále k tomu, aby se zdržel šíření obdobných nepravd a aby se omluvil. „Domnívám se, že dané lži zasahují do dobré pověsti města Plzně. Abychom si zachovali dobrou reputaci, tak musíme reagovat,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář. Ten před novináři zdůraznil i to, že pokud by město do Velkého boleveckého rybníka pouštělo jinou než z Berounky upravenou vodu, porušovalo by tím povolení, které k danému systému má, a dopouštělo by se protiprávního jednání.  „A to odmítám,“ dodal Pavel Šindelář.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 19.09.2022 14:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka