Město Plzeň získá do svého majetku další výtvarná díla

Obrazy Václava Siky, Bedřicha Kocmana, Vladivoje Kotyzy a Milana Maura rozšíří Artotéku města Plzně. Nákup sedmi uměleckých děl za celkem 100 tisíc korun schválila Rada města Plzně. Na nákup tak letos byla alokována stejná částka jako v minulých letech.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Aktuálně je v artotéce 154 děl v celkové hodnotě 3,92 milionu korun. 

„Artotéka je systémovým projektem podpory výtvarného umění ve městě Plzni, který je živou kolekcí současného lokálního výtvarného umění, založena byla 1. ledna 1996. Hlavní myšlenkou projektu je prezentovat současné umění plzeňských autorů ve veřejných prostorech města a podporovat tvorbu plzeňských a s Plzní spjatých umělců,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. 

V Artotéce jsou zastoupeni významní umělci plzeňské oblasti, jako jsou například Jiří Patera, Miroslav Tázler, zástupci plzeňské malířské školy 70. až 80. let 20. století (tzv. Paterův kroužek) - V. Havlíček, J. Samec a další. Dále jsou ve sbírce zastoupena díla Bronislava Losenického, Květy Monhartové, Františka Bálka, Jarmily Dytrychové, Marie Lacigové, Jiřího Kovaříka, Jiřího Rataje a jiná. Kompletní informace jsou k dispozici na www.artotekaplzen.cz.

Nově zakoupenými obrazy budou díla: 

Výtvarné dílo Chodka II od Václava Siky z roku 2012. Jde o akryl na sololitu o rozměrech 100 x 120 cm, v hodnotě 30 tisíc korun. Od Bedřicha Kocmana město získá litografie na papíře Betelgeuse, Sedmá polnice a Epsilon Eridani, všechna z roku 2014 o rozměrech 130 x 100 centimetrů, v hodnotě každé 7 500 korun. Akryl na plátně s názvem Vzpomínání od Vladivoje Kotyzy o rozměrech 90 x 120 cm v hodnotě 35 tisíc korun a dva kusy fotografiky od Milana Maura s názvem Dubaj 16 a Dubaj 17 z roku 2012. Tisk na desce má rozměr 40 x 30 cm, hodnota každého z Maurových děl je 6 250 korun. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka