Plzeň zpevní jižní břeh Šídlovského rybníka

Správci městských rybníků zahájí práce na zpevnění svažitého břehu jednoho z rybníků Bolevecké rybniční soustavy, a to konkrétně Šídlovského rybníka.

Cílená propagace v Plzni

Práce za 2,4 miliony korun včetně DPH, které začaly 30. listopadu, potrvají do dubna příštího roku. Provoz na hrázi ani v blízkém ranči nenaruší. 

„Asi 140 metrů břehu Šídlováku se ke koupání nevyužívá, protože břeh se prudce svažuje do vody. Abychom zabránili postupnému sesouvání půdy z našeho i sousedního pozemku do rybníka, zpevníme břeh kameny. Pro lepší přístup k vodě zde vznikne nové žulové schodiště se zábradlím,“ popsal plány města náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

„S realizací jsme čekali na zimní měsíce, abychom vodu z rybníka využili k doplnění dalších rybníků níže po proudu Boleveckého potoka, zejména nedávno sloveného Třemošenského rybníka,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar, který má stavbu na starosti. „Počítáme se snížením hladiny v Šídlováku o metr, již teď ji upouštíme. Další případné snížení bude po dohodě se zhotovitelem, popřípadě v závislosti na rybí obsádce,“ dodal Martin Gregar.

Břeh bude nejprve tvarově upraven, poté budou do svahu umístěny 50-80 kilogramové žulové balvany. Přibližně v polovině délky břehu bude vybudováno schodiště, které umožní pohodlné překonání dva metry vysokého svahu až k hladině vody.

V roce 2020 nechala Správa veřejného statku města Plzně u hráze Šídlovského rybníka vybudovat nový bezpečnostní přeliv, loni pak z důvodu bezpečnosti přibyla vrátka na požeráku a na žádost otužilců byla na severním břehu nově vybudována převlékárna s lavičkami. Správa veřejného statku města Plzně, která se o rybník stará, také nechala ke konci srpna opravit poničený dřevěný přístřešek na severním břehu. Na konci léta pak na severní straně Šídlovského rybníka přibylo cvičební nářadí (tzv. workoutové prvky). Zpevněním jižního břehu tak budou úpravy u tzv. Šídlováku dokončeny.

Stavbu podle projektu firmy VODOPLAN s. r. o. realizuje Stavmonta spol. s r. o. Začne 30. listopadu a pokud ji nezkomplikuje počasí, měla by skončit v dubnu příštího roku. Správa veřejného statku města Plzně za ni zaplatí 2 391 003 korun včetně DPH.

Šídlovský rybník, zvaný též Šídlovák, je pojmenován podle majitele usedlosti čp.14 pana Šídla, na jehož pozemcích byl založen. Na severním břehu rybníka byla v roce 1922 podle projektu známého plzeňského architekta Hanuše Zápala postavena budova pro léčení dětí s tuberkulózou. Po obou stranách budovy pak stávaly stany. V roce 1940 byly nahrazeny dřevěnými pavilony. Po dobu letních měsíců sloužil objekt dětem mateřských škol jako ozdravovna. Budova v 90. letech vyhořela a v roce 1997 byla zbořena. Šídlovský rybník byl a je mezi plavci jedním z nejoblíbenějších rybníků Bolevecké rybniční soustavy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.12.2022 14:07



6 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka