Mezi populárními jmény v porodnicích v kraji vede Jakub

Nejčastějšími jmény, která letos dávají rodiče svým dětem narozeným v porodnicích Skupiny ZHPK* jsou u kluků Jakub, Jan, Vojtěch a Matěj a u holek pak Eliška, Tereza, Kristýna a Ema či Emma. Často dávaná chlapecká jména jsou dále Lukáš, Petr, Václav, David či Dominik a dívčí Karolína, Viktorie, Sofie a také Julie.

Cílená propagace v Plzni

Z tradičních českých jmen, s nimiž letos naopak rodiče zatím šetří, jsou v případě kluků třeba Aleš, Erik, Karel, Radek, Zdeněk, Lubomír či Luboš, Jindřich nebo například také Bohuslav. U děvčat jsou letos vzácnějšími z jinak tradičních českých jmen třeba Daniela, Iveta, Jana, Iva, Kamila, Lenka, Magda, Monika, Silvie, Ilona, Šárka, Dana, Jaroslava, Dana, Andrea nebo též Jitka. Tato jména buď použili rodiče v prvním pololetí pouze jednou, nebo ještě v letošních porodních knihách domažlické, klatovské, rokycanské a stodské porodnice nejsou zapsána vůbec.

Podobnou kreativitu umožnila rodičům jak dívčí tak i chlapecká křestní jména. Mezi holky jich rodiče rozdělili 124 a mezi kluky 122. Objevila se mezi nimi i některá exotická nebo cizokrajná. Jednalo se hlavně o asijská jména, zejména vietnamská ale i čínská či korejská, třeba Mihn, Ngu, Tong či Kim a dále například o západní jména například Claudie, Jamie, Danny, Tobias, ale také Yanis, Bao, či Diego.

Dvě křestní jména dostalo za první pololetí šest novorozenců. Jméno Nikola se jako jediné objevuje ve statistikách obou pohlaví. Dostaly ho dvě dívky a jeden hoch. 

Od 1. ledna do 30. června se v Domažlicích, Klatovech, Rokycansech a Stodu narodilo 923 dětí. Loni za stejné období to bylo 926. Nelze ale mluvit o stagnaci porodů či zájmu o porodnice regionálních nemocnic. Porovnání totiž zkresluje skutečnost, že porodnice ve Stodu byla letos téměř tři měsíce mimo provoz kvůli rekonstrukci operačního traktu včetně porodních sálů. Přišla tak o několik desítek porodů.

 Tabulka jmen podle četnosti je ke zhlédnutí na následující adrese: http://www.zdraveplzensko.cz/images/tiskove_zpravy/2015/nejastj%20vude.pdf


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 19.07.2015 08:01



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka