Mezinárodní dobrovolníci budou už potřetí zkrášlovat Plzeň. Upravená plovárna přivítá řadu letních akcí

Již potřetí zavítají v červenci do Plzně na pozvání spolku Pěstuj prostor mezinárodní dobrovolníci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Během dvou týdnů vylepší okolí pramenů na Roudné a loni obnovenou Městskou plovárnu. Na obou místech pomohou i s organizací kulturních akcí pro veřejnost. 

Skupina mezinárodních dobrovolníků ze sedmi zemí pomůže realizovat podněty vybrané ve veřejné výzvě Pěstuj prostor, která vznikla v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Týden od 6. do 10. července stráví u pramenů na Roudné. „Proměna pramenů započala už v loňském roce, kdy jsme je spolu s dalšími místními obyvateli vyčistili a upravili jejich okolí. V rámci workcampu se zde nyní mimo jiné opraví lavičky, vzniknou nové můstky a stojan na kola,“ říká autor podnětu a student architektury Jaromír Čížek. Vyvrcholením týdne bude v pátek 10. července od 17 hodin komunitní slavnost s divadelním představením skupiny Klenba, židovskou kapelou Mi Martef a autorským čtením poezie. Odvážlivci si budou moci vyzkoušet i chůzi po žhavých uhlících. 

„Dobrovolníci pochází z České republiky, Koreje, Španělska, Taiwanu, Turecka, Ukrajiny a Velké Británie. Tím, že zájemci mohli vidět výsledky workcampů z minulých let, byl zájem o dobrovolnickou činnost velký, kapacita se naplnila během několika dní. Přispělo k tomu určitě i to, že Plzeň jako Evropské hlavní město kultury letos nabízí zajímavý program pro zahraniční návštěvníky. Přihlásili se převážně mladí lidé, kteří chtějí v létě kromě cestování a poznávání nových přátel přispět k pozitivní proměně míst, kde všichni žijeme,“ vysvětluje Marek Sivák za organizátorský spolek Pěstuj prostor.

Třetí červencový týden se dobrovolníci přesunou na Městskou plovárnu, která oslaví první výročí svého znovuzrození, ale její proměny ještě nekončí. Letos budou účastníci workcampu vyrábět skládací pódium, přístřešek pro lodičky a atypický mobiliář podle návrhu Mobilní architektonické kanceláře. Pokračovat budou také v loni započatém čištění bývalého plovárenského parku. Přidají se k nim studenti architektury z FA ČVUT, kteří pomohou oživit nejen samotnou plovárnu, ale i její okolí a příchod z města svými netradičními nápady. „K dobrovolníkům a studentům se mohou připojit i nadšenci z řad plzeňské veřejnosti! Vítáme každého bez rozdílu věku, kdo by chtěl přiložit ruku k dílu. Lidé se mohou hlásit na email info@pestujprostor.cz. Zkrášlení plovárny pak společně oslavíme 17. až 19. července Plovárenskými dny 2015, kam je zvaná široká veřejnost,“ doplňuje Marek Sivák.

Plovárna bude i v letošním létě nabitá akcemi – už v pondělí 13. července se zde od 17 hodin uskuteční veřejná pletací dílna, na které se houpání chtiví zájemci naučí plést houpací sítě. V pátek 17. 7. od 17 hodin odstartuje mini-festival Busking v plavkách, kde se kromě živé hudby odehraje také plavba na dračí lodi a závody v koupání. V sobotu od 15 hodin návštěvníci zažijí divadlo a dílny Toymachine a mohou se těšit na taneční, igráčkové, plovárenské a další workshopy. Večer pak vystoupí reggae uskupení Jahtec Jammin‘ Job a indie kapela Nano. Následující den začne od 12 hodin pohodový nedělní brunch, na který naváže dětský bleší trh. Jazzovou atmosféru naladí Zoidberg Quintet a letošní plovárenské dny zakončí hra Komediant boží divadla Tyan.

Na konci července v pátek 31. 7. na plovárně vystoupí známá italská skupina C+C=Maxigross. Večer ve stylu psychedelic folk se zde odehraje díky spolupráci se spolkem Conexis, z. s., koncert začne předkapelou v 6 hodin. První srpnový víkend se prostřednictvím akce Swing Kiss naopak ponese ve znamení tance. V pátek 7. srpna od 17 hodin zájemci proniknou do tajemství swingu pod vedením profesionálních lektorů známého studia Zig-Zag. V sobotu pak nabyté dovednosti zúročí během swingové tančírny poeticky nazvané Plovárenské dostaveníčko, ta začne také v pět hodin a bude pokračovat až do noci. Těšit se můžete i na promítání pod širým nebem nebo na přehlídku dobové módy. 

Až do konce září nabízí Městská plovárna každý víkend od pátku do neděle návštěvníkům kromě příjemného posezení u řeky i odpolední občerstvení, převozníka a půjčovnu lodiček. 

Podrobný program naleznete na plovarna.plzne.cz a pestujprostor.plzne.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka