Mirošov je skvělým tipem na léto. Zajímavé je město i jeho okolí

Brdy a Podbrdsko jsou regionem, kam stojí za to v létě vyrazit na výlet nebo na delší dovolenou. Poznávat tu můžete nejen krásnou přírodu, ale i venkovskou architekturu nebo místní kulinářské skvosty. Skvělým výchozím bodem je Mirošov.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hodně toho nabízí město i jeho okolí.

Samotný Mirošov je znám zejména svou hornickou minulostí. V 19. století tu byly objeveny zásoby velmi kvalitního černého uhlí a těžba a s ní související rozvoj Mirošova na sebe nenechaly dlouho čekat. Dnes tu uhlí připomíná naučná stezka Za černým diamantem. Ta na čtyřech kilometrech turisty provede nejen hornickou minulostí Mirošova, ale i jeho zajímavou současností. Za všechno lze jmenovat především mirošovský zámek. Barokní stavbu sice uvidíte jen zvenčí, ale i tak je co obdivovat. A obdiv si zaslouží i mirošovská radnice. Ta prošla náročnou rekonstrukcí, která jí vrátila její historickou podobu ze začátku 20. století. Nyní tak spolu s kostelem sv. Josefa vévodí opravenému náměstí, a je dokonce nominována na titul Stavba roku Plzeňského kraje. Pokud se vám při návštěvě Mirošova zalíbí, podpořit ji můžete hlasem na https://www.mapastavbyrokupk.cz/rekonstrukce-radnice-v-mirosove/.

Mirošov je zároveň skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí. Na rozdíl od velké většiny bran do Brd sem dojedete vlakem. Místo na zaparkování auta ale snadno najdete také – na náměstí nebo u jedné ze dvou zdejších vlakových stanic. Potěší vás jistě i zázemí v podobě některé ze čtyř místních restaurací a hospůdek.

Většina návštěvníků tohoto podbrdského města míří do CHKO Brdy. Z Mirošova je to kousek k Jezevčí skále, k zamýšlené a nikdy nerealizované vojenské střelnici, z níž se zachovala řada bunkrů v okolí, nebo k zaniklé vesničce Kolvín a ke zbytkům hradu Drštka. Kdo do Brd vyrazí na kole, z Mirošova pohodlně dojede k perlám naší nejmladší chráněné krajinné oblasti – k Padrťským rybníkům, na kopec Praha nebo k loveckému zámečku Tři Trubky, kde bude na začátku srpna návštěvníkům otevřen Dům přírody Brd. Vedle toho se dá z Mirošova vyrazit i do přírodního parku Trhoň nebo do přírodních parků Kamínky a Kornatický potok. Prostě klid a krásná příroda na všech světových stranách.

Pro ty, kdo by si chtěl při bloumání okolím Mirošova zasoutěžit, je připravena prázdninová turistická výzva. Provede vás po spoustě zajímavých míst v okolí Mirošova, která ale rozhodně nezná každý. K jejímu zdolání budete potřebovat chytrý telefon. Pokyny totiž získáte pomocí QR kódů. První najdete už na plakátu k akci.

Ne každý ale touží po přírodě a pohybu v ní. I milovníkům kultury má Mirošov v létě co nabídnout. Největší akcí tu léto odstartovalo. Po 124 letech byly obnoveny Prokopské slavnosti. Oslavy patrona horníků bývaly největší událostí v Mirošově skoro po celé 19. století a pro letošek to platí stejně. 5. července na mirošovském náměstí vystoupila například Bára Zemanová s kapelou nebo skupiny Odyssea a Arakain. Tím tady ale kultura rozhodně nekončí. 

Pomalu se stává tradicí festival Mirošovské kulturní léto. Ten se letos skládá ze tří akcí a město Mirošov jej pořádá společně se spolkem Dobroslav. 25. července se v areálu mirošovské sokolovny představí Poetické divadlo z Plzně s vystoupením Kabaret svět. Těšit se můžete na příjemnou hudbu i lehký humor v podání Andrey Řeháčkové a Jiřího Hlobila.

10. srpna na stejné místo přijede spisovatelka a vydavatelka Jana Semelková. Bude tu nejen číst některé ze svých pohádek, ale i podepisovat své knihy. To aby dětem nebylo tolik líto, že už mají více než polovinu prázdnin za sebou.

24. srpna pak Mirošovské kulturní léto zakončí koncert Od operety k muzikálu, který se bude konat v nových prostorách mirošovské radnice. Se známými melodiemi tu vystoupí sopranistka Jana Štěrbová Vébrová s doprovodem Štěpána Slavíka. Hostem bude Kristýna Štychová.

A děti nepřijdou zkrátka ani na samotném konci prázdnin. Rozloučení s prázdninami si mohou užít na stezce s úkoly od opravdových superhrdinů. Ti budou na hrázi Cihelského rybníka a v jeho okolí na malé soutěžící čekat v sobotu 2. září po poledni. V Mirošově to v létě prostě žije!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 23.07.2023 10:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka