Mirošov obnovuje tradiční Prokopské slavnosti. Přijede i Arakain

Mirošov na Rokycansku zažil největší rozkvět díky těžbě kvalitního černého uhlí v 19. století. Nejvýznamnější událostí ve městě v té době bývaly hornické Prokopské slavnosti, které však s ústupem těžby zanikly.

Cílená propagace v Plzni

Město Mirošov tuto tradici po více než sto letech obnovuje, a to s opravdu zajímavým programem.

„Jsem rád, že mohu širokou veřejnost pozvat na oslavy sv. Prokopa, českého patrona hornického stavu. Na 5. července jsme připravili program, ve kterém si vybere určitě každý. Mysleli jsme na děti i na dospělé. A prezentovat se budou i místní. Celou akci v poledne zahájí tradiční hormická hymna v podání smíšeného pěveckého sboru z Radnic. Už v půl druhé na pódiu pod naší nově opravenou radnicí vystoupí také roztleskávačky mirošovského Sokola – Little Cats a Crazy Cats. Máte se skutečně na co těšit,“ zve na slavnosti starosta Mirošova Vlastimil Sýkora.

Všichni Prokopové mají svátek 4. července, kdy se také historické Prokopské slavnosti konávaly. V Mirošově budou v tento den zahájeny mší ke sv. Prokopovi v rámci bohoslužby v kostele sv. Josefa od 18 hodin. Světská část zábavy je naplánována na 5. července. V pravé poledne bude zahájena nejen hornickou hymnou, ale i krátkým připomenutím historických Prokopských slavností z úst Martina Langa. Pak se na pódiu vystřídá smíšený pěvecký sbor Radnice, Hořovická osma a roztleskávačky Little Cats a Crazy Cats. Děti budou jistě nadšené z vystoupení kouzelníka Hopsíka a skupiny Čiperkové.

„Já osobně se nejvíce těším na podvečerní a večerní program na náměstí Míru. Zazpívá tu totiž Bára Zemanová s kapelou, s hity mého mládí do Mirošova přijede skupina Odyssea a kolem deváté večerní nás čeká divoký závěr se skupinou Arakain,“ popisuje vrchol programu Prokopských slavností Vlastimil Sýkora.

Samozřejmostí pak bude bohaté občerstvení, se kterým se budou prezentovat i lokální restaurace. Plzeňské pivo i nabídka menších pivovarů, víno, koktejlový bar, teplé i studené nealkoholické nápoje, burgery, grill, párky v rohlíku i pravá česká kuchyně. Chybět nebude ani zmrzlina nebo sladkosti. Hladem ani žízní v Mirošově nikdo trpět nebude. A dobrá je i poslední zpráva na závěr: Vstup na Prokopské slavnosti je zdarma i díky partnerům – firmám Rosso steel, Biggest, SBS IVA a dalším.

Mirošovské Prokopské slavnosti 2023 – program
úterý 4. července, kostel sv. Josefa

18:00 – Mše ke sv. Prokopovi

středa 5. července, náměstí Míru
12:00 – Slavnostní zahájení
12:05 – Smíšený pěvecký sbor Radnice (hornické písně)
12:30 – Hořovická osma
13:30 – Little Cats a Crazy Cats
14:00 – Kouzelník Hopsík
15:30 – Čiperkové
17:00 – Bára Zemanová s kapelou
18:30 – Odyssea
21:00 – Arakain

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka