Mladé jiřičky a břehule dostaly kroužky

Jedna z posledních hnízdních kolonií jiřiček obecných je v ZD Červený Hrádek. Na jedné ze starších budov se nachází několik desítek přirozených hnízd včetně plzeňskými zvířecími záchranáři vyrobených a nainstalovaných hnízdních náhražek. Na tuto kolonii pravidelně vozíme k adopci mláďata jiřiček z lidmi zničených a stržených hnízd. U adopce mláďat jiřiček dosahujeme poměrně velké úspěšnosti, o čemž svědčí i data z kroužkování a kontrolní odc

Cílená propagace v Plzni

Na tuto kolonii pravidelně Plzeňáci vozí k adopci mláďata jiřiček z lidmi zničených a stržených hnízd. "U adopce mláďat jiřiček dosahujeme poměrně velké úspěšnosti, o čemž svědčí i data z kroužkování a kontrolní odchyty původně adoptovaných mláďat prokazatelně hnízdících na lokalitě," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Břehule říční v haldě zeminy u Nýřan
Břehule říční je přímá příbuzná jiřiček obecných, jen hnízda si nestaví z hlíny někde v rohu okna či na fasádě, ale hrabe si hnízdní nory. I břehule byly v minulosti relativně hojným druhem využívajícím k hnízdění funkční pískovny, stržené břehy a deponie zeminy. "Nory břehulí se leckde počítaly na stovky, přičemž dnes když v Plzeňském kraji najdeme pár ostrůvků s 10, 20, 30 hnízdními norami, tak už to považujeme za malý zázrak," konstatuje Makoň. Břehule ekologové kroužkovali u Nýřan.

foto: desop


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka