Mládě kalouse spadlo v Borském parku z hnízda

Je sobota podvečer 6. 5. 2023, když po úklidu stanice a Dni otevřených dveří vyráží šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň do Borského parku v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mladí manželé, venčící psa v parku, nahlásili a počkali do Makoňova příjezdu u mladého cca tři týdny starého kalouse ušatého, sedícího pod korunami stromů kousek od areálu TJ Slávia VŠ.

Jedno mládě kalouse propadlo korunou lip a jehličnatých stromů až na zem, a jelikož v parku není křoviskový podrost tak jako v lese, nedokázalo se po větvičkách vrátit nahoru do bezpečné stromové koruny. "Přijíždím na místo, beru mládě do rukou a nervózní matka  kňouravým „štěkáním“ a přelety nad mou hlavou dává jasně najevo, že nemám na mládě sahat!
Zvedám oči k obloze do korun zelených lip a hledám hnízdo, případně další sourozence. Hnízdo je asi vedle za plotem areálu TJ na okrasné borovici asi tak ve 20 m nad zemí. Původně to bylo asi hnízdo straky a na jeho základu vyhnízdil letos kalous. Další mládě, cca stejně velké, sedí hned vedle vysoko na větvi. Čekám proto na Davida Martinovského, který vylezl na borovici s hnízdem a kalouse do koruny stromu bezpečně vrátil," líčí průběh akce Makoň.

Samice (maminka) se také už zklidnila a ornitologové pro jistotu mláděti ještě dali ornitologický kroužek. "Jak je patrné z tohoto případu, většina mláďat své rodiče má a není třeba je z lokality odnášet a zachraňovat," dodává zvířecí záchranář.

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka