Mladí umělci ze Zwieselu ukážou v Klatovech svou Fascinaci sklem

Ve středu až v pátek 1. – 3. června 2022 proběhne v PASKu v duchu česko-bavorské spolupráce Česko-bavorské skleněné setkání.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letošní letní studentská výstava je v Pavilonu skla, jeho zahradě a koleji jezuitské koleje věnována pracím žáků německé sklářské školy ze Zwieselu. A první tři červnové dny proběhnou ve znamení česko-bavorské spolupráce. Žáci a žákyně sklářské školy si připravili řadu projektů, které byly realizovány speciálně pro klatovskou výstavu. 

Ve středu 1. června proběhne v zahradě PASKu od 14.00 do 17.00 hodin veřejná instalace venkovních exponátů, tady se můžeme těšit i na rozměrné objekty – stély se třemi českými muzikanty v životní velikosti či zhruba dvoumetrovou mušli.

Ve čtvrtek 2. června se bude od 15.00 hodin konat slavnostní zahájení výstavy spojené se křtem katalogu. Tento první vlastní katalog PASKu uvedou do života místostarosta Klatov Václav Chroust a místostarosta Zwieselu Jens Schlüter. Akci hudebně doprovodí skupina KIDZ ze Základní umělecké školy J. Kličky v Klatovech. Po zahájení a křtu bude následovat komentovaná prohlídka výstavy. Tlumočení z němčiny zajištěno.

V pátek 3. června bude zahrada PASKu od 10.00 do 17.00 patřit žákům ze Zwieselu, kteří tu v rámci akce Setkání se studenty ze Zwieselu – Živé dílny budou předvádět tři sklářské techniky – výrobu korálků a jiných předmětů nad kahanem, rytí skla a malování skla. Program je připravený zejména pro základní školy a základní umělecké školy z Klatovska k ukončení školního roku a ti, kdo přijdou, ti si budou moci různé zušlechťovací postupy také vyzkoušet. Ale nejde jen o akci pro školy, přijít může každý, kdo se chce seznámit s tím, jak jsou žáci z bavorské školy šikovní a zkusit si to taky.

Na Živé dílny naváže v pátek 3. června od 17 hodin ještě podvečerní program, kterým je společná přednáška vedoucího sklářské školy Gunthera Frutha a jeho zástupkyně Iris Haschek s názvem Historie a současnost sklářské školy ve Zwieselu. Oba seznámí s historií a současností školy, jež je mnohými vazbami propojená s Čechami. Po přednášce bude ještě komentovaná prohlídka výstavy. Tlumočení z němčiny zajištěno. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.05.2022 17:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka