Mládě vzácného jeřába od Rozvadova skončilo v Zoo Ohrada

Mládě velice vzácného a kriticky ohroženého jeřába popelavého dovezli v pondělí do Záchranné stanice živočichů Plzeň s tím, že už se o něj doma starají tři týdny.

Cílená propagace v Plzni

Původně prý bylo hodně čerstvě vylíhlé mládě sebráno od rodičů na mokřadu v lese někde u Rozvadova.

Podrobnosti nálezu jsou zastřeny tajemstvím, a co se vlastně na místě samém odehrálo, nikdo přesně neví. Anonymní nálezce mládě původně na lokalitě nechal, ale to ztracené a dezorientované, bez rodičů (kteří v rámci rušivé stavební činnosti se na lokalitu nevrátili), chodilo údajně za bagrem. "Proto ho také nálezce večer odnesl domů, kde si dohledal o jaký druh se jedná a jak se o něj má starat," líčí šéf Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. "Proč se však na lokalitě s výskytem kriticky ohroženého druhu jeřába popelavého vlastně teď v hnízdní sezóně bagrovalo a kdo, jsem se bohužel nedozvěděl," dodává.

Dalším problémem je skutečnost, že nálezce ihned po nálezu mláděte nekontaktoval místně příslušnou záchrannou stanici živočichů ani příslušné orgány ochrany přírody. Mládě si odnesl domů a ozval se až po třech týdnech.

U jeřábů je totiž známá velice silná vazba jak na rodiče, tak i toho, kdo jim zasáhne do vývoje. V tomto případě si místo svého druhu vtiskl do paměti člověka, a to je obrovským problémem! V důsledku této fixace pak je takto uměle odchovaný jeřáb nejenom bez možnosti návratu do volné přírody, ale i nepoužitelný do dalšího chovu či k rozmnožování.

Takže od samého začátku podle Makoně jedna chyba za druhou a o tom, že bylo mládě nálezcem vlastně zachráněno, nelze ani uvažovat! "Celé je to na pokutu, od bagrování až po „záchranu“!"
 
Každopádně Plzeňáci mládě převzali a začala mašinerie shánění informací a kontaktů. "Přes krajský úřad a koordinátorku ochrany a výzkumu jeřábů v ČR, po domluvě s kolegy v ZOO Ohrada Hluboká, jsme pak rozhodli, že mládě obratem odvezeme právě do ZOO Ohrada, kde letos jejich mateřský pár vyseděl a vodí dvě mláďata. Je to jediná cesta jak se pokusit mládě vrátit ke svému druhu, tak aby se využilo alespoň v dalším chovu či nějakém záchranném programu. Předání mladého jeřába proběhlo v úterý 6.6. 2017 v 11:00 hodin dopoledne," říká Makoň.

Komunikace mláděte i případného adoptivního páru zvířecí záchranáře příjemně překvapila, i když adopce u jeřábů popelavých je velice problematická a vůbec se neví, jak by ve finále dopadla. Jeřábi totiž na rozdíl od čápů, nejsou úplně tolerantní adoptivní rodiče, a byť okamžitě na hlas mláděte reagovali, tak není vyloučeno, že po odstranění pletivového plotu ho následně z výběhu vyštípou nebo přímo uklovají.

Další osud mladého jeřába je teď plně v rukách zoologů a ošetřovatelů ze ZOO Ohrada. "Věříme, že se alespoň část chyb podaří napravit, a že mládě nebude úplně ztraceno," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop: bohumil mášek

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka