Mobilní aplikace rozpoznává houby. Vyvíjel ji i student z Plzně

Automaticky rozpoznávat houby, mapovat je a sdílet souřadnice s ostatními uživateli, to vše umí aplikace SWAMPEATLAS.

Cílená propagace v Plzni

Na její tvorbě se podílel také Lukáš Picek, student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Aplikace je finálním výstupem stejnojmenného oceňovaného projektu. Dokáže rozpoznat téměř 1400 druhů hub a v Dánsku, pro které vznikla, se díky ní a jejím uživatelům dokonce podařilo zachytit i vzácné druhy hub.

Ačkoliv jsou dnes aplikace na rozpoznávání hub z fotografií či obrazů celkem běžné, SWAMPEATLAS je podle Lukáše Picka v mnohém jedinečný: „Snažíme se spojit oblast uživatelů - houbařů a oblast přírodovědců, kteří mohou nahrané příspěvky využít ve svém dalším bádání. Díky vytvoření takovéto aplikace se razantně navýšil počet obrázků, GPS souřadnic a dalších dat v databázi, díky nimž se v Dánsku podařilo zachytit i druhy hub, jež odborní považovali za vymřelé.“  

Mobilní aplikaci SWAMPEATLAS lze zdarma stáhnout z e-obchodů Google Play nebo App Store, webová verze funguje na adrese https://svampe.databasen.org/. Uživatel, který do ní nahraje fotografii houby, získá obratem nejen název nalezeného druhu, ale také se dozví, jestli je houba jedovatá, či jedlá, ve kterém měsíci se nejvíce vyskytuje a jak velký je její výskyt v posledních letech. Titulní stranu webu tvoří mapa nálezů jednotlivých druhů hub po celém Dánsku a nejaktuálnější fotografie hub, které systém rozpoznal. S každou nahranou fotografií se databáze portálu rozšiřuje.

Spolu s  Lukášem Pickem za aplikací stojí Milan Šulc a profesor Jiří Matas z Fakulty elektrotechnické ČVUT a dánští kolegové Thomas Jeppesen z Global Biodiversity Information Facility a Jacob Heilmann-Clausen a Emil Lind z University of Copenhagen.

Proč je software s aplikací natolik významný? „V současnosti jsme schopni rozpoznat 1394 druhů hub a plánujeme rozšiřovat, což při porovnání s konkurencí nemá obdoby. Česká Aplikace na houby dokáže rozpoznat přibližně 200 druhů obecných českých hub. Ostatní aplikace se s množstvím rozpoznávaných druhů pohybují okolo 900. Patříme tedy mezi ty nejobsáhlejší. Dalším kritériem je úspěšnost, která je pro konečného uživatele to nejzajímavější. Při porovnávání jsme získali lepší výsledky než systém vytvořený Google Research skupinou,“ upozorňuje Lukáš Picek s tím, že už při prvotních měřeních dosáhla aplikace při rozpoznávání příspěvků úspěšnosti minimálně 80 %.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka