Motýli v ghettu nežijí, připomíná plzeňská výstava

V Galerii Ladislava Sutnara byla ve čtvrtek 16. ledna otevřena výstava Motýli v ghettu nežijí.

Cílená propagace v Plzni

Jedná se o připomínkovou výstavu, která uměleckou formou představuje na fotografiích od studentů ateliéru Užitá fotografie sedmadvacet statečných obětí holocaustu. Část expozice je k vidění i v plzeňské Staré synagoze.

Výstava „Motýli v ghettu nežijí“ uměleckou formou představuje konkrétní oběti prostřednictvím původních uměleckých děl, které do svých fotografií zakomponovali studenti bakalářského a magisterského ateliéru Užitá fotografie na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Výstava má být místem setkání pro pokojnou připomínku památky všech obětí druhé světové války a vyzývá k toleranci, míru a bratrství v dnešním politicky napjatém světě.

V pondělí 27. ledna 2020 uplyne přesně 75 let od osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Na základě dokumentů a rešerší bylo vybráno 27 českých Židů, kteří zemřeli v Osvětimi. Do tábora smrti byli v průběhu druhé světové války transportováni převážně z terezínského ghetta. Právě v den 75. výročí osvobození tábora v Osvětimi-Březince tedy 27. ledna se od 19 hodin uskuteční ve Staré synagoze mimořádná akce, na které vystoupí houslista Marek Pavelec a básně Pavla Friedmanna přednese Achab Haidler.  Na akci je nutná rezervace předem na mailu  jwoensel@fdu.zcu.cz

Výstava připomíná tyto osobnosti: Hanička Bradyová, Jakob Edelstein, Pavel Friedmann, Bedřich Fritta, Petr Ginz, Pavel Haas, Karel Hartmann, Oskar Hekš, Camill Hoffmann, Ottla Kafka, Franz Peter Kien, Gideon Klein, Margita Koretzová, Hans Krása, Egon Ledeč, Fritz Löhner-Beda, František Mořic Nágl, Ludwig Pollak, Grete Reiner, Rafael Schächter, Malva Schalek, Adolf Strauss, Robert Stricker, Viktor Ullmann, Ilse Weber, Fritz Weiss, Rudolf Wels.

Místo konání: Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11 + Stará synagoga, Plzeň

Termín: 14.1. – 15. 2. 2020

Výstavu pořádá: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, Stará synagoga

Vernisáž: 16.1. 2020 od 18 hodin

Doprovodný program: 27. 1. 2020 od 19 hodin (Stará synagoga) – nutná předchozí rezervace

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka