Moving Station v sobotu vzpomíná na Václava Havla

85x Václav Havel. Město Plzeň a Moving Station připomenou nedožité 85. narozeniny jedné z nejvýznamnějších osobností české polistopadové historie.

Cílená propagace v Plzni

Celkem 85 čtenářů připomene v sobotu 18. prosince 2021, v den 10. výročí úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla, jeho myšlenky čtením z jeho 27 proslovů v plzeňském kulturním prostoru Moving Station. Program je připraven od 16:00 do 20:30 hodin. Akce bude přístupná veřejnosti a také přenášená on-line na Facebooku Moving Station, Plzeň.eu, Plzeň 2015 v době od 16:00 do 20:30 hodin.

„Jsem hrdý na to, že Václav Havel je čestným občanem města Plzně a nositelem ocenění Ceny 1. června. Plzeň se tak v jeho životě obtiskla několikrát, bohužel i jeho vězněním v borské věznici v osmdesátých letech, coby jeden z důkazů jeho životních paradoxů,“ připomněl primátor města Plzně Martin Baxa.

V Moving Station na Jižním Předměstí se prostřídá v sobotu 18. prosince v průběhu necelých pěti hodin programu 85 čtenářů. Ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla se o jejich výběr postaral Roman Černík, divadelník, dramaturg, vysokoškolský pedagog a ředitel centra Johan, které se zabývá rozvojem dramatické tvorby v Plzni a Plzeňském kraji.

Knihovna Václava Havla poskytla stovky záznamů větších i menších projevů, které Václav Havel pronesl k mnoha příležitostem. Nejen velké státnické projevy, jako například v Kongresu USA v roce 1990, v Rudolfinu k oběma komorám Parlamentu České Republiky v prosinci 1997, projev při vstupu České republiky do NATO či novoroční prezidentské projevy, ale také například zdravice z měst, která navštívil při různých příležitostech, gratulace laureátům různých ocenění či výročí týdeníku Respekt a festivalu Jeden svět. Pro čtení v sobotu 18. prosince je nakonec vybráno celkem 27 textů.

„Když člověk proslovy pročítá a vidí, k čemu všemu a jak se Václav Havel vyjadřoval, tak si uvědomuje, jak důležitá je role prezidenta republiky. Jak může být významná pro soudržnost a bdělost občanů, kteří v daném státě žijí, a jak je důležité, aby měli ve svém čele osobnost, která bude uvažovat v celosvětovém kontextu, vyzdvihovat morální hodnoty a upozorňovat na to, když je někdo porušuje,“ okomentovala Eva Kraftová, PR a produkční Moving Station.

Kavárna Moving Station bude po celou dobu konání akce otevřená a nad rámec se bude k této příležitosti servírovat Ančka hladká, krkonošská houbová polévka podle kuchařky Václava Havla.

Čtení proslovů bude doprovázet živá hudba pianisty a písničkáře Jana Buriana, kytaristky Jany Kozubkové, šansoniérky Olgy Paškové a vystoupení improvizátorky BioMashy. Nebude chybět ani básník slam poetry Anatol Svahilec.

„Václav Havel nám touto cestou dává příležitost být spolu. Událost bude nejen o tom, připomenout si, jak Václav Havel přemýšlel a jak komentoval dění ve společnosti, ale hlavně o tom se v čase adventním společně setkat,“ uvedl organizátor akce a produkční Moving Station Ondřej Sosna.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka