Muž z Klatovska koupil falešné dluhopisy za 1,7 milionu

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality obvinili dva muže ze spáchání zločinu podvod a zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku spáchané formou spolupachatelství.

Cílená propagace v Plzni

 Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zahájili v těchto dnech trestní stíhání dvou mužů ve věku 44 let a 55 let, které obvinili ze spáchání zločinu podvod a ze zločinu neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku spáchaných formou spolupachatelství. Jejich trestnou činnost rozplétali od počátku letošního roku. Tehdy policisté Obvodního oddělení Klatovy přijali oznámení muže z Klatovska. Ten měl podezření na podvodné jednání s dluhopisy, které zakoupil v roce 2018 a v roce 2019 za 1 700 000 korun.

Případ si na základě věcné příslušnosti převzali právě kriminalisté odboru hospodářské kriminality. Z trestního oznámení zjistili, že poškozeného telefonicky kontaktoval „externí obchodní zástupce banky“ s tím, že mu nabídl zakoupení dluhopisů různých bank či společností. Po sdělení detailů s nabídkou dluhopisů souhlasil a byly mu zaslány instrukce, které byly nutné pro úpis dluhopisů, a také platební podklady. Po určité době se začal zajímat o výnosy z dluhopisů, a přitom pojal podezření, že něco není v pořádku. Proto se obrátil na banku, kde mu bylo sděleno, že vůbec není veden jako majitel dluhopisů a že banka takové dluhopisy ani nevydala, a poté na policii. Kriminalisté na případu začali intenzivně a pečlivě pracovat. Prováděli výslechy, zajišťovali dokumenty, přizvali znalce. Získané informace je dovedly do Prahy, kde byli dva výše uvedení muži zadrženi. Vyšlo najevo, že si obstarali falešné dluhopisy, které vydávali a užili jako pravé, a po vzájemné dohodě a rozdělení rolí zprostředkovali nabídku a prodej těchto dluhopisů. Po obdržení peněz poté provedli hotovostní výběry na pobočkách banky. Kriminalisté spolu se spisovým materiálem podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Oběma hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

     " Apelujeme na kupující dluhopisů, aby si před nákupem ověřili ISIN a vydavatele dluhopisů, mohou tím tak zamezit riziku stát se obětí podvodu," říká policejní mluvčí.

foto: pčr

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.07.2021 07:03



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka