Mydy Rabycad, čtení, filmy, divadlo... Wunsiedel zve na Týden sousedů

Pestrý, zábavný, informativní a dvojjazyčný – takový by měl být Týden sousedů ve Wunsiedelu. Od 16. 9. do 19. 9. se bude konat slavnost kultury a setkávání jako vrchol programu Kulturního města Čechy-Bavorsko.

Cílená propagace v Plzni

Týden sousedů ukazuje, co může nabídnout šest sousedních regionů Horní Franky, Karlovarský kraj, Horní Falc, Plzeňský kraj, Dolní Bavorsko a Jihočeský kraj v oblasti kultury a cestovního ruchu. Dvě scény, informační stánky, přehlídka řemesel a bavorské, francké a české speciality zvou k objevování a vychutnávání. Živé koncerty se střídají s kreativními nabídkami k aktivní účasti, s literárními čteními a prezentacemi. Týden sousedů je realizován Centrem Bavaria Bohemia ve spolupráci s kulturním a festivalovým městem Wunsiedel, Muzeem pohoří Smrčiny ve Wunsiedelu a dalšími partnery z Wunsiedelu a českými a bavorskými sousedními regiony.

Šest regionů leží v bezprostředním sousedství česko-bavorské hranice – od Dolního Bavorska a Jihočeského kraje na jihu přes Horní Falc a Plzeňský kraj uprostřed až po Horní Franky a Karlovarský kraj na severu se rozprostírá krajina poznamenaná kontaktem dvoukulturních prostorů. Převážně venkovský region, kdysi na okraji železné opony, který se mezitím dostal do středu Evropy a zažil hospodářský a kulturní rozmach, který nemá obdoby. Kvalita života se odvíjí od rozmanitosti, a ta je v příhraniční oblasti obzvlášť velká. Představit zcela výjimečnou kvalitu šesti sousedních regionů pod mottem „Kultura z 6 regionů“ je cílem projektu Kulturní město Čechy-Bavorsko, který je financován Bavorským ministerstvem pro vlast a dalšími sponzory.
 
 Po Zwieselu a Bavorské Železné Rudě v roce 2017 a Schwandorfu v roce 2020/21 je od června 2021 kulturním městem Čechy-Bavorsko Wunsiedel v pohoří Smrčiny. Program kulturního města zahrnuje více než 40 jednotlivých akcí, z nichž některé pořádají místní kulturní instituce a spolky, jiné pak Centrum Bavaria Bohemia. Ať už Městské muzeum Františkovy Lázně vystavuje pozůstalost Toniho Diessla v Muzeu pohoří Smrčiny, nebo Norbert Neugirg & hullerngroove cestují do Horních Frank s hudebním literárním čtením o Horní Falci - vždy jde o výměnu přes hranice, o hledání společného nebo jedinečného.
 
 Týden sousedů začíná s velkou pompou: První večer ve čtvrtek 16. 9. bude program zahájen koncertem kultovní české glamtronicové kapely Mydy Rabycad. Rudá hříva je poznávacím znamením zpěvačky Žofie Dařbujánové, jejíž vystoupení jsou v České republice legendární a která má stále více fanoušků i v Německu.
 
 „Vítejte v kulturním městě Čechy-Bavorsko ve Wunsiedelu!“ zazní v pátek 17. 9. 2021, když starosta Nicolas Lahovnik jako hostitel zahájí slavnostní ceremoniál s čestnými hosty z České republiky a Bavorska na malebném nádvoří Muzea pohoří Smrčiny. Týden sousedů pak bude oficiálně zahájen naražením jednoho českého a jednoho bavorského pivního sudu a prohlídkou s královnou piva a porcelánu. Pátek proběhne ve znamení přeshraniční spolupráce: Přeshraniční instituce a partnerské obce využijí příležitosti představit se, rozšířit své kontaktní sítě a prezentovat své projekty. Vítány jsou i obce, které dosud nemají partnera - možná se vhodný partner najde při komunálním „speed datingu“? Po tolika setkáních a poskytnutých informacích slibuje večerní koncert dámské rockové skupiny „The Apples“ s interpretacemi světových rockových klasik pohodové zakončení dne.
 
Obě scény v Muzeu pohoří Smrčiny a na náměstí ve Wunsiedelu poskytují prostor pro umělce, prezentace, přednášky a diskuse. Na spojnici mezi oběma scénami podél ulice Maximilianstraße předvádějí umělečtí řemeslníci a designéři u svých stánků tradiční uměleckou zručnost a inovativní nápady. Ideální příležitost podívat se, nakoupit nebo se dokonce aktivně zapojit. Dvojjazyčné workshopy a nabídky k aktivní účasti vybízejí k probuzení vlastní kreativity. Zúčastní se také: Mládežnické umělecké školy z Wunsiedelu s JuKu-mobilem, z Weidenu a umělecký spolek KUNSTbeTRIEB Cham - laureát ceny za podporu kultury pro mládež kraje Horní Falc 2021. Samozřejmě nesmí chybět filmy a autorská čtení. Bavorsko-české týdnů přátelství zvou žáky na besedu s filmovou tvůrkyní Petrou Dombrowski, jejíž film „Dva bratři - dva národy“  bude poprvé uveden ve dvojjazyčné verzi. Kultura jídla je samozřejmě neoddělitelnou součástí kultury šesti sousedních regionů, a tak se každý den o tělesnou pohodu návštěvníků stará jeden český a jeden bavorský stánek s jídlem a pitím a místní gastronomie z Wunsiedelu.

Každý den z Týdne sousedů je jiný: Zatímco pátek je věnován slavnostnímu ceremoniálu, partnerství obcí a přeshraničním institucím,v sobotu je na programu ještě více kulturních událostí. Na historickém náměstí se setká středověký soubor Collis Clamat z Wunsiedelu, Historický park Bärnau a Sdružení husitských měst. Improvizační divadlo „Crew Collective“ potěší hudebními a tanečními performancemi. Neděle je koncipována jako rodinný den, který bude zakončen přeshraniční a mezidenominační bohoslužbou se třemi katolickými a čtyřmi protestantskými duchovními obou denominací v městském kostele.
 
Projekt Kulturní město Čechy-Bavorsko je financován Bavorským státním ministerstvem financí a pro vlast, okresem a městem Schwandorf,spořitelnou Sparkasse Schwandorf a Kulturní nadací Bavaria Bohemia.

Kompletní program Týdne sousedů najdete na www.bbkult.net.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka