Myslivci z Nevida na Rokycansku opékali prasátko

O myslivosti se v poslední době opět velice často mluví. Důvody jsou různé. Škody na zemědělských či lesních pozemcích, ztráty na zvěři způsobené nejrůznějšími vlivy civilizace, lokálně zvýšený výskyt spárkaté zvěře či návrh novely mysliveckého zákona.

Cílená propagace v Plzni

Důvodů je jistě mnohem více, ale závěr je stejný. Každý hájí své zájmy či prosazuje své myšlenky. Myslivost má však ještě další rozměr. Absenci velkých šelem, které regulují stavy zvěře působící nejrůznější škody či problémy, musí nahradit člověk – myslivec. Ten svým citlivým přístupem přebírá zodpovědnou funkci zdravotní policie či hospodáře v krajině. Kromě vysoce odborné činnosti v přírodě však řada mysliveckých spolků, jako jedni z mála, obohacují i kulturní činnost v obcích či městech. A je potěšitelné, že jich není málo.

Jednou z těchto společností na Rokycansku je i Myslivecký spolek Kamýky – Mešno, který hospodaří na zhruba 1600 hektarech. V této nádherné honitbě, kde je zastoupena voda, les i pole, se můžeme setkat s nejrůznějšími druhy zvěře. "V minulosti zde byl např. pozorován i migrující mladý los, který zde kromě pobytových znamení zanechal i svůj shoz, což je jistě unikátní záležitostí. I přesto, že zde převládá především zvěř spárkatá, nezapomínají myslivci při péči o zvěř, ani na tu drobnou. V honitbě se tak můžeme setkat s dobře zásobenými krmelci, zásypy či koroptvími boudami, které slouží nejen koroptvím, ale především drobným zpěvným ptákům jako úkryt či zdroj potravy v době nepříznivých klimatických podmínek," líčí za mysluvce Pavel Moulis. 

Myslivost však není zdaleka jen celoroční, odpovědná péče o zvěř, ale i možnost obohacení kulturního života. V nejedné obci jsou proto myslivci nejaktivnější složkou. Vídáme je nejen na brigádách, ale i při organizování nejrůznějších kulturních akcí. Na přítomnost myslivců na dětských dnech, výročích obcí či pořádání mysliveckých zábav jsme si již zvykli. Nicméně v MS Kamýky – Mešno jdou ještě dále. 

O nedávném víkendu / sobota 16. července / se myslivci, jejich manželky, příbuzní i další přátelé sešli na tradiční letní akci, kterým je opékání prasete v lomu u Nevida. Obohacením večera bylo nejen setkání se zajímavými lidmi, ale především losování přinesených cen. Účastníci se nejen dobře bavili, ale mohli proniknout i do tajů myslivosti při povídání loveckých či mysliveckých historek či strávit příjemný romantický večer při táboráku.  



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.07.2016 07:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka