Na blogu Centra robotiky si učitelé předají zkušenosti a nápady

Zcela nový blog pro pedagogy spustilo městské Centrum robotiky. Každý čtvrtek vychází na adrese rouzni.centrumrobotiky.eu nový článek o využití digitálních technologií ve školách.

Cílená propagace v Plzni

Je inspirací pro pedagogy, kteří chtějí své žáky seznamovat s novinkami ve světě technologií a zpestřit jim vyučování. Blog je také místem, kde si učitelé mohou předat zkušenosti a nápady prostřednictvím komentářů. Dostupný je pro ně zcela zdarma.

„V Plzni chceme pedagogy, co se nebojí výzev a moderních technologií. Takové učitele, co se vydají ‚s kůží na trh‘ a na blogu kolegům ukážou své nápady a zkušenosti přímo z vyučování. Výsledkem pak může být kvalitnější výuka a lepší budoucnost našich dětí,“ řekl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

„Roužnout v Plzeňském kraji znamená rozsvítit. Název byl tedy vybrán z jednoduchého důvodu. V oblasti inovací je třeba, aby se v hlavě takzvaně rozsvítilo a objevil se dobrý nápad, a to platí i pro vzdělávání. Každý čtvrtek zde zveřejníme dobrý nápad v podobě článku o využití digitálních technologií ve výuce, použití různých metod a forem výuky, aktivity, které propojují teorii a praxi, nebo články, které budou zaměřené na dané téma, svátek či konkrétní situaci,“ vysvětlila Martina Ceková, ředitelka Centra robotiky.

Blog cílí na všechny pedagogy, kteří se chtějí inspirovat. „Každý článek je a bude jiný a zároveň tak můžeme oslovit široké spektrum pedagogů. Věnovat se budeme pedagogům z různých stupňů vzdělávání i těm, kteří vyučují děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Inspiraci u nás najdou učitelé, kteří již mají zkušenost s digitálními technologiemi, ale i ti, kteří jsou v této oblasti nováčky. Zároveň je možné na blogu na jednotlivé články reagovat prostřednictvím komentářů, a tak se těšíme, že s námi naši čtenáři budou sdílet své názory, myšlenky a zkušenosti,“ doplnila Martina Ceková.

Centrum robotiky spadá pod Správu informačních technologií města Plzně. „Již mnoho let vzděláváme pedagogy v rámci smysluplného využívání digitálních technologií ve výuce. Prostřednictvím Centra robotiky jsme začali s prezenčními semináři. Postupem času přibyly i další aktivity dle potřeb pedagogů a aktuální situace. V Plzeňském inovačním ekosystému PINE hraje Centrum robotiky důležité místo – dětem ukazujeme zábavu a hravost v technických oborech a rozvíjíme jejich nadání, myšlenky ekosystému pak předáváme i jejich učitelům,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Kromě inspirací na blogu pořádá již řadu let Centrum robotiky pro pedagogy prezenční semináře, exkurze pro školní třídy, jejichž cílem je ukázat pedagogům, jak jejich žáci na technologie reagují, jak je pro ně jejich používání intuitivní a zároveň motivující. Covidová doba přinesla myšlenku vzdělávacích webinářů, které jsou stále velice oblíbené. V době zveřejnění nového Rámcového vzdělávacího programu ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR byly znatelné obavy pedagogů z nedostatku materiálů do výuky, a tak vznikly na webu Centra robotiky inspirace do výuky, které propojují využití různých typů robotů, tabletů a jiných digitálních technologií s širokým spektrem vyučovacích předmětů a témat.

Zároveň je důležité sdílet navzájem své zkušenosti z výuky a utvářet komunitu, a proto se vždy v červenci koná čtyřdenní Letní dílna v Centru robotiky, která je cílená pro větší množství pedagogických pracovníků. V průběhu roku se zde konají i další akce zaměřené na vzdělávací trendy ve výuce.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.10.2023 10:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka