Na čapím hnízdě v Chebu už mají mláďata. Podívejte se na ta ve svém okolí

I přes pošmourné počasí uplynulého víkendu se v sobotu na hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čápata. Hned následující den se na mapě čapích hnízd rozsvítil druhý žlutý puntík, označující mláďata na hnízdě v Chebu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nyní můžeme napjatě očekávat, na kterém hnízdě budou další. Čím více pozorovatelů sleduje Čapí hnízda, tím přesnější údaje o hnízdění čápů získáme. Zapojte se také do sledování hnízdění čápů a svá pozorování zadejte na cap.birdlife.cz!

„Hnízdo v Dubném patří díky webkameře dlouhodobě k podrobně sledovaným hnízdům,“ uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické, která program Čapí hnízda koordinuje. „Samec, podle odečteného kroužku původem z Německa, se na jaře vrací mezi prvními. Není tedy divu, že nejen první vejce, ale nyní i první mládě je právě z Dubného,“ pokračuje Dobruská. První ze čtyř vajec snesl dubenský pár 18. března a po 34 dnech se dočkal potomků. Během inkubace (doby sezení na vejcích) museli rodiče nejen vejce pečlivě zahřívat, ale i chránit. „Hnízdo několikrát napadl cizí čáp. Pokud by ho pár neubránil, hrozilo vyházení vajec z hnízda vetřelcem. To se naštěstí nestalo,“ dodává koordinátorka programu.

Nyní jsou na hnízdě již tři mláďata. Vyklube se i čtvrté? To se brzy dozvíme. Hnízdo můžete sledovat pomocí webkamery. Buďte trpěliví – mláďata musí rodiče zahřívat a nebudete-li mít štěstí, můžete si na ně chvíli počkat.

Zajímá vás, jak jsou na tom čápi u vás? Na stránkách Čapí hnízda najdete mapu a na ní více než 1300 hnízd čápů. Zadejte název obce a rozklikněte „své hnízdo“. Najdete zde podrobné informace o průběhu hnízdění. Pokud je hnízdo značeno šedou barvou, zatím ho letos nikdo nekontroloval. Vydejte se na vycházku a zkontrolujte, zda je hnízdo obsazené! Zapojíte se tak do sledování hnízdění čápů a krásný zážitek vám bude odměnou.

Nezapomínejte kontrolovat hnízda a pečlivě sledovat webkamery, abychom získali co nejpřesnější datum vylíhnutí dalších čápat. Snad už se počasí uklidní a mláďatům usnadní start do života.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 24.04.2017 15:18



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka