Na sobotní Den Země Rokycanští uklidí Klabavskou nádrž

V letošním roce si opět statisíce lidí na celém světě připomenou mezinárodní svátek modré planety a to 22. dubna. Nejinak tomu bude i na Rokycansku. V řadě školách proběhnou tradiční ekologické dny plné pestrého programu k této významné události.

Cílená propagace v Plzni

Historie Dne Země se začala psát roku 1970 v USA, kdy senátor Gaylord Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayesa organizací série environmentálních protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. První Den Země slavil úspěch a ve Spojených státech vedl mimo jiné k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákona o čistotě ovzduší, Zákona o čistotě vody a Zákona o ohrožených druzích. V následujících letech se iniciativa Dne Země postupně šířila také do zahraničí.

Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve více než 175 státech světa. Den Země se tak stal největším svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. 22. duben tak můžeme považovat za výročí vzniku moderního environmentálního hnutí.

V České republice se Den Země slaví od roku 1990, kdy zajímavou akci ve spolupráci s místní hvězdárnou uspořádali i rokycanští ochránci přírody. Od té doby se akce rozšířila a její oslavou či připomenutím se zabývá řada ekologických uskupení i dalších subjektů. Ani letošní rok nebude výjimkou a je potěšitelné, že rokycanští ochránci budou opět při tom. Další aktivity však neproběhnou jen zmíněného 22. dubna, ale v podstatě probíhají celý duben.

Stěžejní akcí ke Dnu Země rokycanských ochránců přírody je úklid Klabavské nádrže, který se uskuteční v sobotu 22. dubna. Sraz zájemců je v 9.00 hodin před sídlem rokycanských ochránců přírody ve Švermově ulici 748/II v Rokycanech. "Odtud se společně autobusem dopravíme ke Klabavské nádrži. Zde bude probíhat zhruba úklid, který završí společný táborák a zhodnocení akce. S návratem je počítáno v odpoledních hodinách, ale není vyloučeno, že skončíme dříve. Doporučujeme se tedy vhodně obléci, vybavit se pevnější obuví a především nezapomenout na rukavice. Organizátoři zajistí dopravu na Klabavu a zpět, pytle na odpad, jeho odvoz k likvidaci, občerstvení a drobné upomínkové předměty," říká za pořadatele Pavel Moulis.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka