Na festivalu světla Blik blik se představí i studenti Sutnarky

Už 29. a 30. března od 19:00 do 23:59 se na trase vedoucí od DEPO2015 do Pivovarského muzea objeví celkem 13 světelných instalací tuzemských i světových umělců.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dvě instalace připravili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, a sice ateliérů Mediální a didaktická ilustrace a Multimédia.  

Instalace "Back to the Moon" se ohlíží za přistáním prvního člověka na Měsíci, od kterého letos uběhne už 50 let, a je dílem studentů ateliéru Multimédia, který vede Jan Morávek. Návštěvníci festivalu ji najdou v ulici Antonína Uxy. Johana Kubalová, studentka druhého ročníku ateliéru Mediální a didaktická ilustrace, pod vedením MgA. Ing. Václava Šlajcha, připravila komiksově-světelnou expozici pro Fresh Air Gallery. Pověstný plzeňský podchod se v rámci festivalu BLIK BLIK rozsvítí netradiční komiksovou instalací na téma "30 let svobody". Výtvarně impozantní komiksové panely v podobně Lightboxů se zároveň stanou zdrojem osvětlení celého prostoru.

Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK se na oslavu svých pátých narozenin vrací do centra města. V pátek 29. a v sobotu 30. března představí organizátorský tým kreativní zóny DEPO2015 návštěvníkům 13 instalací na trase od depa, přes náměstí Republiky až k Pivovarskému muzeu. Celkem 9 instalací, mezi nimiž jsou i ty umělecké fakulty, je zdarma, na další 4 je možné koupit si vstupenku za 50 korun.

Největším lákadlem festivalu je letos "Muzeum Měsíce" britského umělce Luka Jerrama, pod kterým se uskuteční mimo jiné koncert kapely Ille a zpěvačky Katarzie nebo lekce jógy. Kromě sedmimetrového svítícího Měsíce, uvidí návštěvníci osmimetrové chodící loutky i to, jak vnímá českou společnost indický umělec. Mantu Das přiletěl do Česka na konci února, aby pro BLIK BLIK vytvořil speciální světelnou instalaci v rámci rezidenčního programu Open A.i.R. - Artist in Residence, který v DEPO2015 funguje díky projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury. „Projekt pomohl představit Plzeň jako atraktivní místo pro umělce a přilákal tak třeba i Mantu Dase, jehož instalaci uvidí díky BLIK BLIKu tisíce lidí. Budeme mít ojedinělou příležitost nahlédnout na českou kulturu a život pohledem zvenčí, protože právě to bude ústředním motivem jeho díla pro BLIK BLIK," komentuje rezidenta programový ředitel DEPO2015 Tomáš Fridrich.

Všech 13 zastávek najednou si mohou návštěvníci projít během dvou festivalových dní 29. a 30. března vždy od 19:00 do 23:59 hodin. Muzeum Měsíce ale je díky doprovodnému programu v době od 26. března do 1. dubna. „Připravili jsme program pro školy a také speciální sérii 'Pod Měsícem' pro veřejnost, ve které nabízíme nevšední chvíle strávené u této podmanivé instalace," doplňuje Fridrich. V úterý 26. března vystoupí pod Měsícem česká kapela Ille a slovenská Katarzia, ve středu 27. března promluví Jan Lukačevič o tom, zda se lidstvo opět vrátí na povrch Měsíce. O den později, 28. března, je naplánované promítání filmu První člověk o přistání člověka na Měsíci. Doprovodný program Muzea Měsíce završí lekce jógy, ta se uskuteční v pondělí 1. dubna.

Každoročně navštíví BLIK BLIK i při nepříznivém počasí až 40.000 lidí. Letos se termín konání posunul na konec března a organizátoři doufají, že už bude tepleji. S přesunutým termínem a delšími dny se mění i čas konání festivalu. Nově instalace uvidíte od 19:00 do 23:59. Novinkou je také festivalové centrum v prostoru U Branky v Kopeckého sadech, které se promění ve vesmírnou krajinu s pop-up kavárnou a DJs.

Vstupenky na interiérové instalace i na doprovodný program "Pod Měsícem" jsou v prodeji na recepci DEPO2015 nebo na portálech Plzeňská vstupenka a GoOut. Lístky budou k zakoupení také na místě – v DEPO2015 nebo při vstupu do prostor každé placené instalace. Více informací naleznete na www.depo2015.cz/blikblik nebo v chystaných infostáncích, které budou 29. a 30. března v DEPO2015 a na náměstí Republiky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka