Na Masarykově náměstí protestují květiny proti psím výkalům na chodnících a ve veřejné zeleni

Ve čtvrtek 9. dubna 2015 ráno se na malé zatravněné ploše na Masarykově náměstí v Plzni vedle Masarykova gymnázia objevily rozkvetlé narcisky, macešky, hyacinty a prvosenky protestující s transparenty proti psím výkalům na chodnících a ve veřejné zeleni nejen kolem budovy gymnázia. Místo je označeno cedulí „Manifest jara – manifest zdravého rozumu“, avšak organizátor akce zůstává zatím v utajení.

Cílená propagace v Plzni

Transparenty zdobí hesla jako „Konec vlády hovna v trávě!“, „Něco tady smrdí, že by lidská hloupoust?“, „My vás potěšíme, hovno nikoli!“ nebo „Na narcisce neuklouzneš!“. Text manifestu, který si kolemjdoucí mohou přečíst v okolí místa, je podepsán jménem samotných květin.

Manifest jara - manifest zdravého rozumu

Dlouhodobě sužovány a diskriminovány lidskou netolerancí, v touze bránit křehké hodnoty rozumu a krásy proti hnědému šílenství, které nás mučí, svírá a ničí v podobě psích exkrementů, s nimiž několik dlouhých let bojujeme v marné snaze postavit se lidské nevšímavosti a neschopnosti přijmout osobní odpovědnost jednotlivců za své pejsky, rozhodli jsme se k zoufalému činu. Zanedbávajíce přirozený čas našeho kvetení ke kráse tohoto světa, rozhodly jsme se ke koordinovanému postupu našich okvětních lístků a ve sborovém výkřiku zoufalosti vyzýváme ke změně špatných postojů, které nám neumožňují radovat se z květu. ZASTAVTE PANDEMII EXKREMENTŮ NA CHODNÍCÍCH A V TRÁVĚ!

Jaro je symbol nových počátků pestrobarevné krásy květů. Nastává okamžik růstu, čas probouzející se plodivé síly země, čas budoucí zralosti a sklizně. Vyslyšte i Vy naše jarní volání. Nechceme už tolerovat hnědé výkvěty lhostejnosti a lenosti. Každý je utvářen prostorem, v němž žije. Prostor, v němž žijeme, je vizitkou našeho chování, odrazem naší slušnosti a tolerance, projevem kvality našeho lidství. Nášlapné miny maskované v trávě v podobě psích exkrementů jsou nechutnou smradlavou vizitkou, která se stala čímsi normálním, co mnozí pasivně akceptují, protože si na tento stav neslušnosti zvykli. Nechceme dělat, že nic nevidíme, nechceme si myslet, že se nás to netýká, nechceme si nalhávat, že nám je to jedno. VEŘEJNÝ PROSTOR ZANESENÝ EXKREMENTY NENÍ PROJEVEM NAŠÍ KULTURNOSTI!

Jan Amos Komenský označoval školu za dílnu lidskosti, kde se mladí lidé ve spolupráci s učiteli vzdělávají a kultivují, pěstují svoji kulturnost, jejíž plody sklidíme jednou my všichni. Až Vám jednou u domova důchodců podjede noha a uklouzne hůlka a budete žehrat na neřády tohoto světa, mějte na paměti, že sklízíte všichni to, co jste zaseli. ŠKOLA OBKLÍČENÁ EXKREMENTY NENÍ DOBROU VIZITKOU CHOVÁNÍ A MYŠLENÍ TĚCH, KTEŘÍ TENTO STAV VYTVÁŘEJÍ!

Spojili jsme síly, abychom upozornili na hnědé hulvátství, které nás obklopuje. Vadí nám zaslepenost lásky milující své čtyřnohé mazlíčky, ignorující ale veřejný prostor, zelenou trávu a ostatní bytosti, kterým dennodenně při cestě za vzděláním, prací, hloupost a lenost servíruje hnědé svačinky, nechutné přesnídávky, které musí kolemjdoucí každý den svým pohledem konzumovat. Zvedá se nám z toho Váš žaludek, my květiny ho totiž nemáme. NECHTE VYKVÉST VAŠE MYŠLENÍ A CHOVÁNÍ DO KRÁSY A UŠLECHTILOSTI!

Ve všem našem vzdoru proti lidské hlouposti a lenivé otupělosti dovolujeme si poděkovat všem, kteří se projevují kulturně, pečují o veřejný prostor, není jim lhostejné, jak vypadá místo, kudy každý den procházejí děti za vzděláním. Dobré příklady táhnou. Věříme, že Vašeho dobrého příkladu budou ostatní následovat, když k tomu naleznou odvahu a malý pytlík v kapse.
VAŠÍ UŠLECHTILOSTI SI VÁŽÍME A DĚKUJEME VÁM ZA NI!

JARO JE ČAS ZMĚNY A NOVÝCH POČÁTKŮ, PŘIDEJTE SE PROSÍM K NÁM.

RADOVAT SE ZE SKLIZNĚ ZMĚNY NAŠEHO CHOVÁNÍ SE MŮŽEME VŠICHNI SPOLU!

za Akční výbor boje proti hnědému teroru

Narcis Žlutý, Hyacint Východní, Prvosenka Jarní, Violka „Maceška“ Zahradní

----

Video o akci: https://www.facebook.com/antonin.kolar.9/videos/o.765053163593000/10205255249754652/?type=2&theater

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 9 roky

    A přijďte se podívat do ulice Z. Wintra. Už tady není ani kouska trávy, je spálená od psí moči, všude obří exkrementy. Je mi s toho smutno. Ani větrat člověk nemůže, protože ten puch se natáhne až do bytu. Hlavně že si lidi pořídí tři dogy velký jak slon....ale uklízet po nich to ne.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka