Na mistrovství ČR dojel Pavel Stöhr na 9.místě a Jiří Nesveda v úniku 150 km

Sparťané dojeli na 9. místě Pavel Stöhr, 11. Jindřich Dlask, 12. Jan Stöhr a 13. Martin Červenka v pořadí Elite M ČR.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Celkem čtyři  sparťané dojeli mezi první třináctkou závodníků na MČR v elitní kategorii. Jirí Nesveda se vydal do úniku v samém úvodu 200 km dlouhého závodu a s pěticí závodníků dojeli až na 150 km závodu, kdy je nejdříve dojel Roman Kreuziger a potom je pohltil zbytek pelotonu. V posledních dvou okruzích byla na čele závodu trojice s pozdějším vítězem Peterem Saganem , Petrem Vakočem a Leo Konigem, která nedala ostatním šanci. Zredukovaný hlavní peloton na 40 závodníků spurtoval do cíle.  Sparťané dojeli na 9. místě Pavel Stöhr, 11. Jindřich Dlask, 12. Jan Stöhr a 13. Martin Červenka v pořadí Elite M ČR.

ČSC píše:
Vakoč má první mistrovský titul

Dvaadvacetiletý Petr Vakoč z celku Etixx - Quick Step vybojoval svůj první velký titul. Na společném šampionátu českých a slovenských jezdců v Žilině nestačil pouze na slovenského jezdce Petera Sagana, ale to mu tolik nevadilo. Spolu s ním vystoupili na stupně vítězů Leopold König (Sky) a Jiří Polnický z Whirlpool Author. Českým šampionem jezdců do 23 let se stal František Sisr z Dukly Praha.


"Jsem strašně nadšený, po tom titulu jsem moc toužil. Opravdu závodit se začalo až v posledních dvaceti kilometrech. Já si věřil a nastoupil jsem v poslední pětistovce. Věděl jsem, že jsem jeden z favoritů, ale v průběhu závodu si moc nevěřil . Jsem nadšený, posledních dvacet metrů jsem jel v euforii a jsem rád, že jsem mistrovský titul převzal po Zdeňku Štybarovi," řekl Petr Vakoč.

Na start závodu dlouhého 199 kilometrů se postavilo 176 jezdců, ale chyběli mezi nimi Jan Hirt a František Paďour, které do závodu nepustili rozhodčí, protože se včas nepřihlásili. Krátce před startem spustil v Žilině prudký liják a déšť různé intenzity provázel jezdce všech deset okruhů.

Přesto hned v prvním kole ujela skupina ve složení Jan Nesveda (Sparta), Josef Hošek (Whirlpool Author), Pavel Gruber (Favorit Brno), Jiří Hochmann (Dukla Praha), Pavel Kopecký (Lokomotiva Beroun) a Slovák Simon Mičuda. Ten však rychle odpadl a v polovině závodu se do vedoucí skupiny dotáhli Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Tomáš Kalojíros (Whirlpool Author) a Michal Malík (Eleven Mercedes-Benz Mitas).

To nenechalo klidné hlavně jezdce stáje ATW GreenWay a Etixx - Quick Step a rázem se začalo jet i v pelotonu. Pole se rychle natáhlo a slabší jezdci začali odpadávat, vedoucí skupina si ale stále udržovala náskok mezi jednou a dvěma minutami. Tempu první skupiny však nestačili postupně Kopecký a Gruber a od začátku sedmého kola zůstali vepředu pouze Kreuziger, Hošek a Kalojíros. V závěru osmého kola zůstal na čele již osamocený jen Kreuziger, dvojici jezdců Whirlpool Author pohltilo hlavní pole.

Kreuziger v průjezdu do devátého kola měl k dobru 50 vteřin, ale v jeho průběhu se na něj dotáhli Sagan, Polnický, Vakoč, Josef Černý (CCC Sprandi Polkowice) a vzápětí je dojel i Jan Bárta. V závěrečném okruhy vyřadily z boje o medaile technické problémy Kreuzigera a situace se na čele neustále měnila. Do desátého kola vjela na čele dvojice Sagan a Vakoč, ale rychle se na ně stačil dotáhnout König.

V dlouhé rovině ve druhé polovině okruhu nastoupil Sagan zatímco dvojice Čechů se hlídala. Až v posledním stoupání zaútočil Vakoč, podařilo se mu získat na Königa malý náskok, který uhájil až do cíle. „Tušil jsem, že proti těm dvěma nebudu mít v závěru moc šancí. Nechal jsem tam všechno a je z toho druhé místo, které beru, protože se mi ze začátku závodu jelo hrozně špatně,“ uvedl König.

Sagan byl nadšený, že se mu po časovce podařilo vyhrát i závod s hromadným startem, navíc popáté za sebou. Mrzelo jej ale, že stáj Tinkoff-Saxo neslavila dva tituly. „Chtěli jsme s Romanem udělat double, abychom měli slovenský i český dres. Za normálních okolností by to asi i vyšlo, protože Roman jel v úniku a já jsem zaútočil z balíku. Ale Roman měl technické problémy. Padal mu řetěz, zlobila ho přehazovačka. Řekl mi, ať to aspoň já zkusím vyhrát celkově," řekl Peter Sagan. Mistrem Slovenska U23 se stal Erik Baška z českého týmu AWT-GreenWay.

Výsledky:

1. Vakoč (Etixx - Quick Step) 4:51:30, 2. König (Sky) +12, 3. Polnický (Whirlpool Author) +1:08, 4. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) +1:10, 5. Boroš (BKCP Powerplus) všichni +1:11, 6. Hník (Cult Energy) +1:12, 7. Hebík (CK Příbram Fany Gastro) +1:15, 8. Bláha (Dukla Praha) +1:16, 9. P. Stöhr (Sparta Praha) +1:18, 10. Radolf (puskinak.cz) +1:24.

U23:

1. Sisr (Dukla Praha) 4:52:37, 2. Černý (CCC Sprandi Polkowice) stejný čas, 3. Turek (Cycling Academy), 4. Ťoupalík (BKCP Powerplus) oba +1, 5. Schlegel (ATW GreenWay) +2, 6. Zahálka (SKC Tufo Prostějov) +4.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka