Na Mouřenci při nedělní mši splní přání předků z roku 1753

Kostel svatého Mořice na Mouřenci u šumavského Annína zve na zcela mimořádnou událost. Po bezmála 269 letech totiž splní přání našich předků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ze staré křtitelnice vinou vandalů zbylo jen pár prkének. Díky obrovskému úsilí Němců a Čechů se ji ale podařilo odborníkem v minulých letech obnovit a knězem požehnat (viz fotografie). Zbytky křtitelnice celá staletí ukrývaly jedno tajemství. List z roku 1753 psán poměrně obtížně čitelným německým jazykem.

"Díky přátelům z historického spolku Bad Kötzting se podařilo list rozluštit. Víme, že tehdejší farář a truhlář umístili křtitelnici do kostela 5. prosince 1753. A prosí toho, kdo list najde, aby se pomodlil za ně vroucný Otčenáš a obětoval o velikonoční mši," líčí Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence. 

Toto nemohli na Mouřenci splnit, protože velikonoční mše běžně v kostele nejsou. Mouřenecký farář spravuje dalších několik farností, a tak jsou obvykle všechny hlavní velikonoční obřady a mše v jeho hlavním působišti v Kašperských Horách.

Letos se podařilo najít řešení. Poslední den tzv. Velikonočního oktávu (na Bílou neděli) bude na Mouřenci bohoslužba za autory křtitelnice.

Po bezmála 269 letech tak bude jejich přání splněno. Poselství budoucím generacím z doby, kdy vládla Marie Terezie, nebude nevyslyšeno.

Velikonoční bohoslužba začíná v neděli 24. dubna 2022 ve 14 hodin. Sloužit ji bude P. Jenda Kulhánek. Za varhany na Mouřenci premérově usedne nadějná školačka Michaela Jungová.

Pro zájemce je možné uspořádat po mši (cca v 15 hodin) krátkou komentovanou prohlídku kostela. Prohlídky budou o tomto víkendu také v sobotu 23.4. od 11 hodin (pravidelná, každou sobotu) a navíc v sobotu i v 19 hodin (pro objednanou skupinu, ale může se kdokoli přidat).

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.04.2022 19:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka