Na Pilsner Fest si přišlo připít pivem 25 tisíc lidí

Oslavit 177 let od uvaření první várky zlatého plzeňského ležáku přišlo v sobotu 5. října navzdory chladnému počasí více než 25 tisíc lidí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pivní festival probíhal tradičně v areálu plzeňského pivovaru, na náměstí Republiky i v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. Hlavním tématem letošního Pilsner Festu byl plzeňský ležák jako jediný originál, který inspiroval pivovary v celém světě a dal vzniknout nové pivní kategorii Pils, dnes největší na světě. Návštěvníci Pilsner Festu si mohli kromě piva Pilsner Urquell vychutnat i speciality vyhlášených restaurací z různých koutů republiky, zúčastnit se festivalové prohlídky pivovaru a k tomu si s přáteli užít bohatý program na scénách i v pivovarských stanech.

Oslavu založení první várky Pilsner Urquell si v symbolických 18:42 hodin připomněli generální ředitel Prazdroje Grant Liversage společně s hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem a diecézním biskupem Tomášem Holubem. Emeritní sládek Václav Berka narazil 177litrový sud a všichni přítomní si pak společně s tisícovkami návštěvníků připili na zdar Pilsner Festu a další úspěchy plzeňského ležáku.

„S velkou radostí si se všemi připíjím na oslavu 177 let od okamžiku, kdy bylo v plzeňském pivovaru uvařeno pivo Pilsner Urquell, které město Plzeň i celou naši zemi proslavilo po celém světě a inspirovalo svou zlatou barvou a dokonalou chutí celý pivní trh,“ řekl při slavnostním přípitku Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Historii i výrobu výjimečného plzeňského ležáku mohli návštěvníci poznat na speciálních prohlídkách pivovaru. Ty byly letos věnované jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Vodárenské věži. Prohlídek doplněných i o návštěvu běžně nepřístupné bednárny a korunovaných oblíbenou ochutnávkou piva z dubových sudů se zúčastnilo několik stovek lidí.

Ochutnávat plzeňský ležák mohli návštěvníci ve všech koutech pivovaru, na náměstí Republiky i v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze z celkem 160 výčepních kohoutů, za kterými stáli zkušení výčepní. Lidé si na Pilsner Festu mohli čepování také sami vyzkoušet – a to rovnou pod vedením těch nejlepších. Školu čepování měli na starost finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v čele s letošním vítězem Simonem Balonkem.

K většímu pohodlí a pravé atmosféře pivního festivalu letos přispěly velkokapacitní stany, ve kterých se představilo šest restaurací z celé republiky. Domácí prostředí jednotlivých restaurací návštěvníkům zprostředkovaly interiéry stanů i nabídka nejlepších jídel, kterými se restaurace pyšní. Na festivalu se letos představila brněnská restaurace U Čápa, plzeňský Švejk nebo karlovarský Nároďák.

Doprovodný program byl plný zábavy a soutěží. Lidé se zapojili do stavby velké zdi z?plechovek nebo soutěže o pitný režim Pilsner Urquell. Ke skvělé atmosféře festivalu přispěl i program na scénách, kde byl největší zájem o vystoupení Michala Hrůzy nebo skupiny Lake Malawi.

Novinkou letošního Pilsner Festu a důkazem toho, že plzeňský ležák stále inspiruje, byla i účast několika minipivovarů, které ve svých stáncích představily vlastní ležáky plzeňského typu.

Na Pilsner Fest navážou oslavy první várky

Oslavy 177. narozenin Pilsner Urquell budou pokračovat i v následujících týdnech. Vybrané restaurace a pivnice po celé České republice nabídnou nefiltrovaný plzeňský ležák ze stylového dřevěného sudu a pivo čepované mistry výčepními přímo z retroauta Pilsner Urquell. Roadshow odstartuje 9. října v pražské restauraci U Pinkasů a bude ukončena 2. listopadu v ostravské restauraci PUOR Slezska.

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka