Na pražském letišti vzdají nejen plzeňští studenti poctu Ladislavu Sutnarovi

V odletové hale Terminálu 2 na pražském letišti Václava Havla se od 15. září do 20. listopadu bude konat výstava Ladislav Sutnar - Evropa, kultura.

Cílená propagace v Plzni

Projekt nesoucí název Ladislav Sutnar - Evropa, kultura je součástí rozsáhlého projektu Návrat Ladislava Sutnara, který Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU realizuje v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Fakt, že Plzeň se stala pro letošek nositelem tohoto prestižního titulu a stojí v centru pozornosti evropské kulturní veřejnosti, je příležitostí k prezentaci širokého spektra projektů a aktivit. Zároveň je město Plzeň už neodmyslitelně spjato s osobností svého rodáka a jedné z ikon programu Evropského hlavního města kultury, světově uznávaného česko-amerického designéra Ladislava Sutnara. 

„V projektu Ladislav Sutnar - Evropa, kultura jsme propojili tato dvě témata. Můj projekt Hommage a Sutnar jsme spojili s projektem prof. Míška Evropa/kultura. Studenti z evropských vysokých škol tak konfrontují své umění designérské i své světonázorové postoje a zároveň oslavují odkaz umělce, jehož dílo v Evropě znovu objevujeme," říká Josef Mištera, děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a jeden z vedoucích pedagogů projektu, do kterého se zapojily čtyři evropské vysoké umělecké školy.

V tomto projektu studenti vysokých uměleckých škol vzdávají poctu Sutnarovi - typografovi, grafickému designérovi, tvůrci plakátů, teoretikovi, pedagogovi a člověku, který věřil, že umění a design mají moc lidstvo a svět proměňovat, dělat lepším, kultivovat. Zároveň se projekt dotýká hodnot, které po celá staletí formovaly tvář Evropy. Tyto hodnoty jsou tím, co současnou Evropu spojuje a zároveň vytváří prostor pro bohatství kultur, poznání a vzdělanosti. Význam kultury je v každé společnosti nezastupitelný. Kultura je nositelem dědictví, které má své kořeny v historii. Nese v sobě poznání minulosti a závazků, které logicky přecházejí z generace na generaci. „Je nutné se zastavit v každodenním shonu a uvědomit si, že kultura je nositelem nejen klasických významů, mezi které patří výtvarné umění, architektura, literatura, hudba nebo dramatická tvorba, včetně vzdělání, ale je součástí našeho chování a komplexu hodnot, které lidská společnost vytváří," doplňuje prof. Karel Míšek z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.     
 „Studenti ze tří různých zemí dostali během společných workshopů, při kterých vzniklo na 150 plakátů na dané téma, příležitost k vzájemnému dialogu a společné tvorbě. Nyní mohou prostřednictvím série výstav a prezentací do tohoto tolik potřebného dialogu zapojit i širokou veřejnost," uzavírá děkan plzeňské fakulty Josef Mištera.

Výstavu pořádá:  Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU  ve spolupráci s Českým Aeroholdingem, a.s., Fakultou umění a designu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a za podpory Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka