Na scéně U Zvonu se v červnu a červenci bavilo téměř osm tisíc lidí

Na scéně U Zvonu se v červnu a červenci bavilo téměř osm tisíc lidí, pod plzeňským nebem viděli Dona Quijota, Psa baskervillského i zajímavý doprovodný program.

Cílená propagace v Plzni

9. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem skončil ve středu 26. července derniérou komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! Na scéně U Zvonu se od 29. června, kdy festival zahájil Improzápas v rámci doprovodného programu, odehrálo celkem jedenáct představení letošní novinky Don Quijote a sedm repríz loňské inscenace Prokletí rodu Baskervillů. Doprovodný program v polovině července doplnil večer Slam Poetry Open Air. V hledišti pro téměř 500 diváků se vystřídalo na osm tisíc návštěvníků.

Divadelní léto pod plzeňským nebem pořádá PaNaMo ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni, festival podporuje Město Plzeň, Plzeňský kraj a společnost Plzeň 2015.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.

Divadelní léto si letos zvolilo prostranství U Zvonu. Jeviště vyrostlo na ploše pokryté pískem a stíněné platany, která režiséru inscenace Don Quijote Vilému Dubničkovi připomínala španělskou pláň. „Vedle radosti z toho, že se nám podařilo alespoň základně přenést divákům poměrně komplikované téma Dona Quijota, jsem nadšený z prostoru U Zvonu, jehož využití pro divadlo si asi dovedl představit nejen málokterý divák, ale i my sami jen s notnou dávkou fantazie. Ten prostor není bez problémů, ale takové místo se v centru živého města hledá jen těžko. Odměnou nám bude to, že už nikdy kolem toho místa nepůjdeme bez povšimnutí, ať už tam bude platanový hájek nebo Západočeská galerie," říká režisér Dona Quijota a umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička.

Festival tradičně přivádí do Plzně pražské herecké hvězdy, kterými letos byli Kamil Halbich v titulní roli Dona Quijota a Pavel Batěk jako Sherlock Holmes v inscenaci Prokletí rodu Baskervillů. Spolu s nimi se na jevišti potkávají herci plzeňských i mimoplzeňských scén. K těm, kteří letos excelovali v obou inscenacích, patří stálice Divadelního léta Michal Štěrba, Marek Adamczyk a Zdeněk Rohlíček. V Donu Quijotovi se dále představili Jan Teplý, Diana Toniková, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml., Jana Kubátová a Kristýna Bábková. V Prokletí rodu Baskervillů pak Zdeněk Velen, Zdeněk Mucha, Karolína Herzinová a Vilém Dubnička.

Festival každoročně láká Plzeňany a návštěvníky města, přibývá ale i diváků z regionu a také například z Prahy.„Velmi si vážíme toho, že nám diváci letos zachovali přízeň, i když jsme byli nuceni zvýšit cenu vstupenek. Dá se říci, že nám přálo i počasí. Rušili jsme jediné představení Dona Quijota z důvodu silného deště a povedlo se nám za toto představení zajistit náhradní termín o tři dny později,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta.

9. ročník festivalu končí a už v tuto chvíli se začíná připravovat jubilejní 10. Divadelní léto pod plzeňským nebem, které se uskuteční v červnu a červenci 2017. „Titul inscenace pro příští rok zatím neznáme, mohu ale prozradit, že ve spolupráci s městem Plzeň připravujeme výstavu fotografií pod širým nebem, která připomene všechny předchozí ročníky Divadelního léta,“ dodává Marcela Mašínová.

Program 9. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem

prostranství U Zvonu, Plzeň

Improzápas: Plzeň vs. Praha (doprovodný program)

29. 6.

Don Quijote

premiéra 2. 7.
reprízy 3. 7., 6. 7., 7. 7., 8. 7., 10. 7., 11. 7., 12. 7., 14. 7., 15. 7. a 16. 7. (náhradní představení za 13. 7.)

Slam Poetry Open Air (doprovodný program)

18. 7.

Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!

reprízy 20. 7., 21. 7., 22. 7., 23. 7., 24. 7., 25. 7. a 26. 7. 

Víc informací najdete na www.divadelnileto.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka