Na slavnostním zahájení promítne Festival Animánie snímek Milý tati

Ve čtvrtek 18. 11. začíná v plzeňském Moving Station 16. ročník Festivalu Animánie. Největší mezinárodní soutěžní přehlídka animované tvorby dětí a mládeže potrvá do neděle 21. 11.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kromě 150 soutěžních krátkých snímků z celého světa nabídne i projekce zajímavých filmů, setkání s tvůrci, workshopy animace i tvorby počítačových her či platformu pro pedagogy. Součástí čtvrtečního Slavnostního zahájení bude autobiografický snímek „Milý tati“ mladé režisérky a animátorky Diany Cam Van Nguyen.

Slavnostní zahájení se koná ve čtvrtek 18. 11. v 19 hodin a jeho moderátorem bude herec, mim, performer a umělecký šéf Divadla Alfa Tomsa Legierski. Autobiografický krátkometrážní film Milý tati, který měl premiéru letos v srpnu, byl vybrán do soutěže Pardi di domani na Mezinárodním festivalu v Locarnu, vyhrál BFI Short Film Award a Special Mention v Torontu a z MFDF Jihlava si odnesl cenu za Nejlepší zvuk v sekci Česká radost. „Těší nás, že režisérka úspěšného snímku Milý tati Diana Cam Van Nguyen přijala naše pozvání a v sobotu na festivalu povede svůj master class zaměřený na animovaný dokument,“ upozornil ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda.

V průběhu čtyř dnů nabídne Festival Animánie i další zajímavé workshopy, k dispozici bude oblíbená herní zóna s inspirativními počítačovými hrami a také kavárna Moving Café, kde si zájemci budou moci v klidu přečíst festivalové noviny.

Veřejnost zve festival především na projekce animovaných novinek pro malé i velké a také na filmy inspirované tématem Na cestě. Uvede snímky Myši patří do nebe, Moje slunce Mad, Přes hranici, Barevný sen, Princova cesta, Cesta do pravěku, Lola běží o život nebo Alchymická pec. Vstupné na projekce těchto filmů je 100 korun, studentské 80 korun a rodinné 200 korun. Vstupenky jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut.

Každý den jsou na programu také bloky krátkých soutěžních filmů z celkem 33 zemí světa. Vstup na ně je zdarma, stejně jako na pásma snímků z Anifilmu 2021 a Animace 70 k výročí ateliéru animace UMPRUM.

Pro všechny, kteří nemohou na festival přijet, je připravená videotéka soutěžních filmů. Bude dostupná po celou dobu festivalu a pro přístup se stačí registrovat na stránkách www.festival-animanie.cz.
Vítězné československé a zahraniční snímky v kategoriích Mini (do 13 let), Midi (14-18 let) a Maxi (19-26 let) získají v rámci Slavnostního zakončení v neděli 21. 11. v 16 hodin festivalové ceny Animáničky. Své ceny v jednotlivých kategoriích udělí i dětská a studentská porota a chybět nebude ani Cena diváků. Na závěr proběhne projekce všech oceněných filmů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.11.2021 17:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka