Na Šumavě i letos vyjedou Zelené autobusy

Rada kraje schválila uzavření smlouvy se Správou Národního parku Šumava na zajištění tzv. Zelených autobusů, které zajišťují dopravní obslužnost na území Šumavy.


 Dohoda, kdy Plzeňský kraj převzal zajištění Zelených autobusů na Šumavě, vznikla už v roce 2021. Původně kraj pouze spolufinancoval projekt Zelených autobusů, který měl za cíl především usměrnit dopravu na Šumavě. Správa NP Šumava projekt řídila. Od roku 2021 zajišťuje Zelené autobusy Plzeňský kraj, Správa NP Šumava podle dohody poskytuje kraji příspěvek. Pro letošní rok to bude 350 tis. Kč k zajištění spojů na trasách Špičák-Kvilda a Horská Kvilda-Bučina, a t v období 18. 5. – 13. 10. 2024. „Výhodou pro cestující v tomto případě je to, že u těchto autobusových linek bude možné využít tarif IDPK,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Předpokládaný objem kilometrů pro rok 2024 je 80 tis. km. Plzeňský kraj zaplatí 3,7 mil. Kč. Příjmy z tržeb budou jedním ze zdrojů, které pokryjí ztrátu způsobenou provozem těchto linek. Předpokládaná kompenzace po odečtení tržeb je 2,8 mil. Kč. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
NOVÝ RENAULT CAPTUR

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq