Na šumavském Srní vznikne Klostermannův dům

V objektu bývalé barokní fary v obci Srní vznikne expozice Dům Karla Klostermanna. Na realizaci projektu, který představí život a dobu spisovatele Klostermanna, obec dostane účelovou investiční dotaci 1,2 mil. Kč.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tu schválila rada a doporučila ke schválení také Zastupitelstvu Plzeňského kraje. „Expozice není určena jen pro vzdělávání návštěvníků Šumavy, ale také pro jejich případný odpočinek a samozřejmě její dveře jsou otevřeny i místním obyvatelům, kteří spisovatele znají,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka. 

Projekt je tvořen dvěma částmi. První je stavební s celkovými náklady zhruba 9,6 mil. Kč a druhou je samotná realizace expozice za 7,2 mil. Kč. Realizace již probíhá a bude dokončena v polovině příštího roku. „Původně měla být stavební část projektu financována převážně z programu přeshraniční spolupráce s bavorským partnerem. S ohledem na postcovidové potíže na německé straně ale byla žádost z programu německou stranou stažena, přepracována a žádost byla opětovně podána do jiného programu. Stavební část projektu musela být ze žádosti vyjmuta, a proto nyní je třeba dořešit chybějící prostředky na rekonstrukci fary,“ doplňuje Libor Picka. Tyto prostředky budou hrazeny z rozpočtu obce, od nadace ČEZ, připravuje se žádost na MŽP a také bude probíhat v prosinci letošního roku veřejná sbírka.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka