Na Zátiší budou vyčleněny byty pro rodiny s postiženými

Byty zvláštního určení jsou pro osoby s omezenou pohyblivostí, osoby využívající invalidní vozík nebo osoby se zrakovým či sluchovým postižením.

Cílená propagace v Plzni

V nově vybudované plzeňské čtvrti Zátiší budou vyčleněny čtyři takovéto byty o velikosti 4+kk (cca 115 metrů čtverečních). Rozhodla o tom na svém zasedání v pondělí 29. srpna Rada města Plzně.

„Tyto čtyři konkrétní byty jsou speciálně bezbariérově upravené a jsou určeny pro větší rodiny, v nichž jeden z jejích členů žije se zdravotním postižením. Právě byty zvláštního určení pro větší rodiny v Plzni dosud citelně chyběly, a tak s nimi bylo počítáno v projektu bytové výstavby v Zátiší. Jsou umístěny v přízemí čtyř domů v Kreuzmannově ulici,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociálního začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. Dodal, že město Plzeň již vypsalo výběrové řízení na výběr nájemců těchto bytů. Nové nájemce v bytech zvláštního určení podle přesně daných kritérií schvaluje Komise bytová Rady města Plzně. První nájemce již byl schválen.

Byty zvláštního určení pro ubytování osob se zdravotním postižením jsou definovány v občanském zákoníku. Jejich využití je právně chráněno. V případě úmrtí nájemce lze přechod nájmu bytu uplatnit na jinou osobu jen zcela výjimečně. Většinou musejí osoby, které nejsou zdravotně postižené, byt v zákonné lhůtě vyklidit. „V takovýchto případech však město Plzeň poskytuje prostřednictvím svého odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování lidem, kteří musejí opustit byt zvláštního určení, podporu a vždy se jim snaží zajistit náhradní bydlení nad rámec svých zákonných povinností,“ připomněl David Šlouf.

Výstavba nové čtvrti v Plzni Zátiší je jedním z nejrozsáhlejších městských bytových projektů v České republice. Město Plzeň se v roce 2020 pustilo do výstavby osmnácti bytových domů se 179 byty za 427 milionů korun. Čtvrť, v níž bydlení nacházejí senioři, mladé rodiny, lidé s hendikepem a další osoby, jimž by mohla hrozit rezidenční segregace, bude slavnostně otevřena už 9. září.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka