Nad Plzní v září proletí obří vzducholoď Zeppelin ZF

Kdysi býval Zeppelin králem nebes, dnes je leteckou ikonou a fascinujícím dopravním prostředkem. A pro firmu ZF má zvláštní význam.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky Zeppelinu byla společnost ZF v roce 1915 založena za účelem výroby kvalitnějších převodových ústrojí a převodovek pro letadla a motorová vozidla.

ZF je nadále aktivní v oblasti technologických inovací a integrovaných systémů pro automobilový průmysl. Poskytuje řešení pro přední automobilové značky, osobní i užitková vozidla i pro průmysl, a podporuje tak rozvoj mobility nové generace.

Při rozvoji mobility budoucnosti společnost nezapomíná na svoji historii. ZF vyrobila převodovky pro vzducholoď nové generace Zeppelin NT (NT = New Technology), jejíž let budete mít možnost sledovat v září 2021 nad Českou republikou. Zeppelin NT je jedna z největších aktivních vzducholodí na světě.

Next Generation Mobility. NOW
Od roku 2018 není „Next Generation Mobility“ jen označení pro strategii skupiny ZF – představuje také závazek k realizaci, a to jak pro minulost, tak pro budoucnost. Tímto závazkem technologická společnost naznačuje, že již nyní má mnoho řešení pro udržitelnou mobilitu zítřka, ať již v sériové výrobě, nebo připravených do budoucí výroby.

Až do této chvíle byla mobilita základní lidskou potřebou, která kladla na naše klima velkou zátěž. Proto bylo nutné provést transformaci mobility po celém světě. Pandemie koronaviru dále zrychlila tempo tohoto trendu. Lidé na celém světě nyní očekávají životaschopnou mobilitu, která je elektrická, inteligentní, propojená, udržitelná, bezpečná, autonomní a také cenově dostupná. JZF již nabízí řešení, která tato očekávání splňují.

ZF Zeppelin Tour 2021
ZF-Zeppelin Tour v České republice začne 17. září 2021, kdy přiletí z Polska. V tento den se proletí nad Prahou, Plzní a Kláštercem nad Ohří. Dne 18. září 2021 pak vzducholoď můžete vidět nad Prahou, Jabloncem nad Nisou a Starou Boleslaví. 

ZF v České republice je zastoupena v osmi městech - ve Frýdlantu (výroba brzd a řízení), Jablonec nad Nisou (výroba a vývoj brzd), Klášterec nad Ohří (výroba elektronických systémů), Plzeň (výzkum a vývoj, 3D tisk a řešení inteligentní konektivity), Staňkov (výroba náprav pro stavební a zemědělské stroje a převodovky pro elektrické vysokozdvižné vozíky), Stará Boleslav (výroba bezpečnostních pásů, zámků, západek a vývoj a testování prototypů), Žatec (výroba podvozků v plně automatizované montáži dílů) a detašované pracoviště plzeňského vývojového centra ve Zlíně (vývoj softwaru).

Vstupenky na tuto jedinečnou akci – vyhlídkové lety Zeppelinem ZF nad Českou republikou nejsou k dispozici k volnému prodeji, ale můžete je vyhrát v soutěži na rádiu Impuls.

Dráhu letu vzducholodi Zeppelin ZF lze sledovat na FlightRadar24, který ukazuje polohu letadla v reálném čase na mapě. Jednoduše zadejte do aplikace identifikační číslo „DLZNT“ přidělené vzducholodi ZF.

Zeppelin: Pluje nebo letí?

Tvrzení, že Zeppelin neletá, ale pluje, není tak úplně správné. Zeppelin se vznáší se statickou gravitací cca 350 kg, takže je těžší než vzduch, proto hovoříme o létání. Horkovzdušné balóny plují, protože jsou „lehčí“ než vzduch.

Zeppelin vzlétá pomocí svých tří motorů, na rozdíl například od balónu. Ten stoupá výhradně pomocí helia nebo horkého vzduchu.

Nová generace legendární vzducholodi nese název Zeppelin New Technology (NT) a je jednou z největších provozuschopných vzducholodí na světě. Vyrábí se ve Friedrichshafenu u Bodamského jezera. V současné době na celém světě existuje pouze šest exemplářů vzducholodi Zeppelin NT, z nichž dvě „kotví“ v závodu společnosti ZF u Bodamského jezera v Německu.

  • Zeppelin má délku 75 metrů a je tak největší vzducholodí na světě.

  • Průměrná letová rychlost dosahuje přibližně 100 km/h (max. 125 km/h) v závislosti na síle a směru větru.

  • Zeppelin může vystoupat do nadmořské výšky až 3 000 metrů, obvyklá výška při vzduchoplavbě činí zhruba 300 metrů nad povrchem.

  • Hmotnost včetně plynu je asi 500 kg (v závislosti na množství plynu).

  • Plyn – nehořlavé helium.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.08.2021 10:55



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka