Národní technické muzeum převzalo historické zařízení z transformovny v Sušici

Historický velín a další cenné technické vybavení z transformovny v Sušici staré několik desítek let věnovala společnost ČEZ Distribuce do sbírek Národního technického muzea v Praze.

Cílená propagace v Plzni

Rozšíří se tak sbírky elektrotechnických pamětihodností, které dalším generacím názorně ukáží rychlý vývoj technologií v energetice. Probíhající modernizace mezitím vrací sušickou transformovnu na technologický vrchol a umožní spolehlivé dodávky elektřiny také pro nové lokality a podniky.

„Získané elektrotechnické zařízení ze sušické transformovny rozhodně má svou historickou hodnotu. Rádi jsme proto dar převzali a bezpečně uložili k našim dalším sbírkám do centrálního depozitáře,“ uvedl Hynek Stříteský, ředitel muzea elektrotechniky a médií v Národním technickém muzeu v Praze. Za nejzajímavější část daru označil kompletně zařízený velín ze 60. let včetně zachovalého řídicího pultu rozvodny. „Plánujeme, že by se historický velín mohl stát součástí stálé expozice elektrotechniky Národního technického muzea,“ dodal Hynek Stříteský.

Transformovna v Sušici je jedním z důležitých napájecích uzlů plzeňského kraje. ČEZ Distribuce proto letos zahájila modernizaci tamní rozvodny vysokého napětí 22 kV  a řídicího systému, na kterou hodlá vynaložit zhruba 40 milionů korun. „Díky modernizaci rozvodny 22kV, řídicího systému a jednoho ze dvou výkonových transformátorů vzroste spolehlivost dodávek elektřiny, výrazně se sníží pravidelné odstávky zařízení, ale především i náklady na revize a údržbu. V neposlední řadě vznikne prostor pro připojení dalších lokalit včetně větších průmyslových podniků,“ uvedl Milan Kincl z ČEZ Distribuce, který se o sušickou transformovnu stará.

Společnost ČEZ Distribuce je součástí Skupiny ČEZ a provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 km s více jak 3,5 miliony odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi je umožňován další rozvoj potenciálu české ekonomiky a jsou vytvářeny podmínky pro investory k rozvoji jejich podnikání a tvorbě nových pracovních míst v regionech. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka