Nastoupí místo lidí stroje? Veletrh práce a vzdělávání dá v úterý odpověď!

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji klesla meziročně cca o procento - na 2,6 %. To je důvod, proč podniky hledají kvalitní zaměstnance, kde se dá.

Cílená propagace v Plzni

A také důvod udržet ty stávající. Znamená to zvýšit nejen mzdy, ale také zlepšit firemní kulturu a další benefity, například prodloužit dovolenou, zlepšit firemní stravování, zajistit hezké firemní prostředí, snížit stresovou zátěž, vyplácet věrnostní odměny za počet odpracovaných let, dbát na možnost odpočinku pracovníků, zkrátit pracovní týden, zřídit firemní jesle či školku... Fantazii se meze nekladou, jen při plánování zvýšených nákladů ekonom úpí pod tíhou personalistových argumentů - když nepřitlačíme, nespustíme druhou směnu!

Co všechno je ochoten udělat zoufalý náborový pracovník, kterému chybí několik lidí na lince a obden na něj řve vedoucí výroby?Jak daleko může zajít management při plánování motivačních prostředků? Nebude nakonec levnější nakoupit roboty?

Robotizace v nadcházející průmyslové revoluci 4.0 patrně přinese úspory za mzdy a možná vyřeší i nedostatek pracovníků. V některých - například logistických - firmách už existují plně automatizované provozy, kde o člověka nezavadíte. Ano, investice je vyšší, ale jen na počátku a v době servisu. Stroj pracuje bez reptání, nemá "lidské" prostoje, nestěžuje si ani při nasazení na noční... nejí, nespí a pracuje, pokud nevypnou proud.

Obyčejný člověk ale začne přemýšlet, co se stane s jeho pracovní pozicí, až technologie postoupí tak daleko, že zaměstnávat lidi bude příliš drahé. Odborníci mluví o tom, že některé pozice budou zrušeny a nahrazeny výkonnými a přesnými počítači či roboty. Koho nakonec stroje nahradí?

Trend v náboru zaměstnanců v Plzeňském kraji ukáže Veletrh práce a vzdělávání Klíč k příležitostem, který se koná v úterý 30. 1. 2018 v plzeňském kulturním domě Peklo.

„Mluví se o tom, že zaniknou některé jednoduché administrativní pozice, ale také pracovní místa v opakované výrobě, například na montážních linkách,“ říká Jana Brabcová, jednatelka pořádací společnosti Grafia. „Překvapením může být, že i některé právní úkony může vykonávat stroj, třeba rutinní rozesílání písemností v přestupkovém řízení. Přijít na veletrh znamená zjistit, která pracovní místa podniky obsazují a počítají s nimi do budoucna.“

Na návštěvníky čekají čtyři desítky zaměstnavatelů a stovky různorodých nabídek práce, od specializovaných inženýrských pozic po jednoduché práce ve výrobě či brigády. Nabízeny budou také profesní kurzy, jazyky, rekvalifikace a také zkoušky před autorizovanou osobou.

Většina návštěvníků v předchozích letech ocenila možnost osobně se setkat s personalisty podniků, dát jim do ruky svůj životopis a domluvit se na případné následné schůzce. „Někteří návštěvníci v poslední době ani práci nehledali, jen si přišli „obhlédnout“ nabídky a porovnat, zda by byl o ně zájem,“ říká Štěpánka Pirnosová, manažerka veletrhu. „Ale byli i tací, kteří celý den strávili na přednáškách a v poradnách a byli nadmíru spokojeni. Jinde se totiž za poskytované služby platí nemalé peníze,“ dodává Š. Pirnosová.

Letošní ročník má program opravdu nabitý – poradí právník, kariérní poradce, grafolog, optik, fotograf, kadeřnice, kosmetičky, image poradce – to vše najdete na veletrhu zdarma po celý den. CzechInvest také poradí začínajícím podnikatelům, jak nastartovat vlastní byznys.

Každý si najde to své i na přednáškách – jak se připravit na pracovní pohovor, na co si dát pozor při uzavírání pracovních smluv, jak získat až 50.000 Kč na své vzdělávání, jak prezentovat jako Steve Jobs, jak se „prodat“ co nejlépe či jak se z práce nezbláznit. Novinkou je i téma "jak nepřijít na mizinu".

Jako každým rokem budou na veletrhu oceněny cenou Mamma/Parent Friendly podniky přátelské rodině (ve 13:00).

Přijít se zkrátka vyplatí, i když práci právě nehledáte.

Veškeré info a přesné časy doprovodného programu na webu: http://praci.najdisi.cz

Na Facebooku najdete videopozvánky personalistů: www.facebook.com/veletrhprace/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 29.01.2018 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka