Návštěvníci Industry Open se mohou vydat vlakem do Škodovky

Díky festivalu Industry Open už během léta příznivci industriálních a technických památek navštívili celou řadou výjimečných míst, která jsou běžným smrtelníkům zapovězená.

Cílená propagace v Plzni

Další z neobyčejných prohlídek a letošní poslední festivalovou novinku představují zážitkové jízdy do areálu továrního komplexu plzeňské Škodovky.  Vstupenky jsou již v prodeji.

Organizátoři festivalu Industry Open již uspořádali celou řadu komentovaných prohlídek a výletů. Velký úspěch zaznamenaly především výlety historickým autobusem nebo návštěvy depa kolejových vozidel ČD. Poslední novince z letošního programu – komentovaným vyjížďkám vlakem pod vlečce do veřejnosti nepřístupného areálu bývalé plzeňské Škodovky – budou patřit dva srpnové víkendy. První z jízd jsou plánované na víkend 15. a 16. srpna.

„Škodovka je nejen pro Plzeňáky pojmem. Ve své době zde pracovaly desetitisíce lidí z celého regionu. Víme, že řada z nich by se do areálu ráda znovu podívala. V současné době je jedinou pro veřejnost přístupnou částí areálu Techmania Science Center. Dlouho jsme se snažili najít způsob, jak v rámci festivalu zájemcům umožnit prohlédnout si areál i za jeho zdmi. Vzhledem k tomu, že nyní patří celé řadě různých majitelů a firem, byla dohoda poměrně komplikovaná. S ohledem na bezpečnost jsme se nakonec rozhodli pro komentované vyjížďky vlakem,“ vysvětlila Alena Fialová z organizace Plzeň - TURISMUS, která má na starosti produkci festivalu.
Na zážitkovou jízdu se zájemci vypraví z nádraží Plzeň – Jižní Předměstí a do areálu Škodovky vjedou po vlakové vlečce, která spojuje železniční stanici s kolejištěm v areálu Škodovky. Po vlečce návštěvníci projedou mezi historickými budovami kováren a hutí kolem strojírenských provozů až na samý konec rozlehlého areálu na Karlově. Ve vlaku je pak průvodce seznámí s historii jedné z nejznámějších plzeňských značek.

„Účastníci se dozví celou řadu zajímavých informací, ať už o roli podniku v životě Plzně, o dělnících pracujících ve Škodovce nebo o historii jednotlivých provozů – kotlárně, dělovce, staré zbrojovce, ocelárně nebo slévárně. Řeč samozřejmě bude i o Karlově a současné podobě areálu,“ prozradil Lukáš Houška, průvodce zážitkovou jízdou do Škodovky. 

TERMÍNY:

sobota a neděle 15. a 16. srpna, sobota a neděle 29. a 30. srpna. Délka prohlídky je cca 1 hodina. Odjezd je vždy v 10:10, 12:10 a 14:10 ze stanice Plzeň – Jižní Předměstí. Doporučujeme dorazit s časovou rezervou. Vzhledem k poznávacímu charakteru akce, výkladu a délce jízdy není akce vhodná pro děti do 6 let. Informace o nástupišti budou k dispozici v den akce na místě.

Další program festivalu Industry Open na víkend 15. – 16.  srpna

V sobotu 15. srpna máte možnost podívat se do dosud nezrekonstruovaného Loosova interiéru v domě Huga Semlera na Klatovské 19, který je veřejnosti přístupný jen několikrát v roce. Prohlídky probíhají od 10:00 do 16:15 v předem stanovených časech. Vstupenky je nutné si rezervovat předem.
Festivalový program se o tomto víkendu odehrává i v širším regionu, a to konkrétně ve sklárně Annín, která je po Harrachově druhým nejstarším nepřetržitě fungujícím sklářským provozem v Čechách. S historií sklárny, která se nachází v malebném údolí řeky Otavy na Šumavě, se seznámíte ve zdejším muzeu při komentovaných prohlídkách v sobotu 15. srpna od 11 a od 14 hodin.
Vstupenky na všechny akce festivalu Industry Open jsou v prodeji v Turistickém informačním centru vedle radnice a online na Plzeňské vstupence.
Podrobný program a další informace jsou k dispozici na webu www.industryopen.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.08.2020 10:40



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka