Nebílovy zvou na nedělní Poezii letního slunovratu

V první letní den, v neděli 21. června, se barokní nádvoří zámku Nebílovy stane dějištěm výjimečné kulturní akce.

Cílená propagace v Plzni

Letní slunovrat tu oslaví křtem nové knihy básnických textů plzeňského rodáka Ivo Hucla s názvem Návrat ke kruhu, který doprovodí koncert původních členů alternativní rockové kapely Dunaj. Dvojici hudebních legend, baskytaristu Vladimíra Václavka a kytaristu Josefa Ostřanského, doplní jazzový virtuóz na saxofon a klarinet Marcel Bárta. Básnické texty, které se budou celým poetickým podvečerem prolínat, představí režisér a herec Jakub Doubrava. Začátek je od 17:00 hodin, vstupné dobrovolé. 

Není náhodou, že si básník Ivo Hucl za místo křtu své knihy vybral právě nebílovský zámek. „Ivo Hucl patří mezi nejvýraznější kulturní osobnosti regionu a svým působením jej významně překračuje. Dlouhodobě s ním spolupracujeme a společně pořádáme multižánrový hudební festival Anima Music Fest, který se v letošním roce bohužel neuskuteční. Navíc šťáhlavická Bezejmenná čajovna, která mu patří, leží kousek od Nebílov a subjekty na bývalém panství by měly spolupracovat i v dnešní době. Jsme přesvědčeni, že prostředí zámeckého nádvoří je pro slavnost slunovratu jako stvořené“, vysvětlil s úsměvem kastelán zámku Nebílovy Milan Fiala.   

Kniha básnických textů Iva Hucla Návrat ke kruhu představuje rozsáhlý výběr z jeho tvorby. Téměř pět set básní mapuje jeho cestu od normalizace, kdy své texty publikoval pouze v samizdatu, přes období osobního hledání, až k otevření se imaginaci, člověku a přírodě. Především tu ale jsou zastoupeny novější texty, kterými autor osobitým způsobem navazuje na východní myšlení a českému čtenáři ho zatavuje do srozumitelných básnických obrazů. Zahrnuty jsou i dosud nevydané sbírky a skladby z posledních let – Neovladatelný jazyk, Písně popela, Pocta kalu, Slepé zrcadlo a existenciální básnická koláž Broken words, kterou autor vytvořil společně s čínským básníkem a disidentem Liao I-wu.

Sbírku doprovází dvacet dva konceptuálních kresebných úvah Františka Stekera, pedagoga Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, dále tři eseje z pera japanologa a religionisty Robina Shoena Heřmana, hudebního publicisty Pavla Klusáka a literárního historika Vladimíra Novotného.
Texty doplňuje rozsáhlá fotografická příloha z archivů Jana Dienstbiera, Radka Kodery, Robina Shoena Heřmana, Tomáše Tykala, Alžběty Huclové, Daniela Šperla, Martina Chaloupky, Anny Charouzové, Ivety Merglové a Hany Větrovské.

Knihu vydala Bezejmenná čajovna jako 6. svazek Bezejmenné edice s finanční podporou Plzeňského kraje v redakci Vladimíra Novotného.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.06.2020 08:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka