Nebílovy zvou na víno a Haydna, kláštery Plasy a Kladruby na Monastýrování

Poslední zářijový víkend se na vybraných plzeňských památkách ponese ve znamení vína, hudby i netradičních zážitků. Již podeváté zavítají vinaři z jižní Moravy na jižní Plzeňsko na zámek Nebílovy v doprovodu cimbálky a mužáckého souboru.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kláštery Plasy a Kladruby nabídnou poslední ze série speciálních prohlídek zvaných Monastýrování. Festival Haydnovy hudební slavnosti vyvrcholí závěrečným koncertem na nebílovském zámku.

Zámecké vinobraní v Nebílovech

Stejně jako v uplynulých letech ožije zámek v Nebílovech folklorem z jižní Moravy. V sobotu 24. září 2016 se na zámeckém nádvoří opět představí malá rodinná vinařství z Velkých Pavlovic. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost ochutnat výtečná moravská vína, která sbírají ocenění v prestižních soutěžích a popovídat si se samotnými vinaři. Kromě klasických bílých a červených vín nabídnou vinaři sdružení ve spolku Víno z Velkých Pavlovic samozřejmě také oblíbený burčák. Milovníci vína se tak mohou těšit například na produkci vinařství Suský, Halm, Helena a další.

Příjemnou atmosféru vinobraní již tradičně podpoří cimbálová muzika Lašár a velkopavlovický Presúzní mužácký sbor. Akce začíná ve 13 hodin.  Více na https://www.zamek-nebilovy.cz/cs/akce/8227-zamecke-vinobrani-jizni-morava-na-jiznim-plzensku. 


Monastýrování aneb Klášterní vzdělávání v Kladrubech a Plasích i v jižních Čechách

Mimořádné tematicky zaměřené prohlídky nazvané Monastýrování, propojující kláštery Plasy, Kladruby a letos nově i klášter Teplá a jihočeskou Zlatou Korunu, dospěly do svého letošního závěru. Zájemci o historii mají v sobotu 24. září 2016 poslední příležitost absolvovat zajímavé setkání v jednom ze zmíněných klášterních domů.

Klášter Kladruby nabízí dvě speciální prohlídky pro děti a jejich rodiče. Během prohlídky budou děti plnit různé úkoly a přitom se dozví zajímavosti o životě mnichů i o jednotlivých částech klášterního areálu. Součástí prohlídky je práce s průvodcem pro děti „S pastelkami po klášteře Kladruby.“ Prohlídky začínají v 10 a 13.30 hodin. Na prohlídku je možné se rezervovat. Více na https://www.klaster-kladruby.cz/cs/akce/8415-monastyrovani-aneb-klasterni-vzdelavani-kladruby. 

Klášter Plasy pořádá v rámci Monastýrování také dvě speciální prohlídky, které se naopak zaměří na tradici zdejšího lékárenství, zejména jeho bylinných základů. Prohlídku a přednášku o klášterních bylinách povede Mgr. Jarmila Skružná z pražské botanické zahrady. Prohlídky začínají v konventu v 11 a 14 hodin. Na prohlídku je možné se rezervovat. Více na https://www.klaster-plasy.eu/cs/akce/10486-monastyrovani-aneb-klasterni-vzdelavani-plasy. 

Klášter Zlatá Koruna v jižních Čechách se do série prohlídek v rámci Monastýrování zapojil letos poprvé. Během sobotního programu nabídne pouze jednu speciální prohlídku, která bude přizpůsobená dětem. Během ní budou děti plnit různé úkoly a na konec je čeká pracovní dílna. V ní si vyzkouší psaní husím brkem, vázat knihy nebo vyrábět pečetě. Prohlídka začíná v 10 hodin a je nutné se na ni rezervovat. Více na https://www.klaster-zlatakoruna.eu/cs/akce/16616-monastyrovani-aneb-klasterni-vzdelavani-ve-zlate-korune. 

Haydnovy hudební slavnosti na zámku v Nebílovech

Zámek Nebílovy hostí závěrečný koncert 24. ročníku Haydnových hudebních slavností. V neděli 25. září 2016 rozezní malované stěny Tanečního sálu nejrespektovanější český hobojista Vilém Veverka v doprovodu mladého dynamického orchestru Ensemble 18+. Program nabídne málo hrané sinfonie klasicistních autorů i skladby z oceňovaného CD Oboe concertos. Milovníci hudby se tak mohou těšit mimo jiné na skladby F. X. Duška, J. S. Bacha, G. F. Telemanna a dalších autorů. Koncert začíná v 18 hodin. Více na https://www.zamek-nebilovy.cz/cs/akce/5022-vilem-veverka-ensemble-18. 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka