Nedělní plzeňský Gospel až na dřeň pomůže registru kostní dřeně

V Plzni máme celosvětově uznávaný Český národní registr kostní dřeně a jednu z nejlepších českých nadací, která ho podporuje.

Cílená propagace v Plzni

 Každým rokem onemocní v naší zemi stovky lidí včetně malých dětí leukémií, zhoubnými nádory a dalšími vážnými nemocemi krvetvorby, které jsou léčitelné transplantací kostní dřeně.  K transplantaci je ovšem nutné najít vhodného dárce dřeně, zdravého člověka, jehož tkáňové ( transplantační) znaky se shodují s tkáňovými znaky nemocného. Dárce se hledá nejprve mezi příbuznými nemocných, poté v registrech dobrovolných dárců dřeně. Těch je v současnosti na celém světě registrováno už téměř 30 milionů. 

Přes tyto pokroky stále zhruba čtvrtina pacientů svého dárce nenajde. Proto je trvalou snahou pracovníků registrů počet dobrovolných dárců dále zvyšovat, neboť právě mezi nimi mohou být vzácní, unikátní jedinci, jejichž tkáňové znaky se budou shodovat s transplantačními znaky nemocných, jimž transplantace zachrání život.   

 V Plzni pracuje Český národní registr kostní dřeně (ČNRDD), který je opakovaně zařazován mezi pět nejefektivněji pracujících registrů celého světa. K dnešnímu dni eviduje téměř 63 tisíc dobrovolných dárců. Z nich mnozí již své životadárné buňky darovali a zapsali se do životů nemocných nejen u nás, ale i v řadě dalších zemí. Jako jeden z mála registrů na světě má ČNRDD prestižní mezinárodní certifikaci. Jeho prostřednictvím je zabezpečováno 60-70% všech nepříbuzenských transplantací kostní dřeně v České republice. 

 Činnost tohoto registru a nebývalý rozmach moderního transplantačního programu v naší zemi umožňuje přes 20 let Nadace pro transplantace kostní dřeně. Nadace podporuje především program dárcovství a transplantace krvetvorných buněk, ale pomáhá nemocným v České republice i jinak. Podílí se na zlepšování přístrojového vybavení českých hemato-onkologických center a laboratoří, přispívá na vzdělávání zdravotníků, na rozvoj vědy a výzkumu v oblasti hemato-onkologie a transplantační medicíny, navíc podporuje i konkrétní pacienty, kteří se díky své nemoci dostali do tíživé životní situace.

U zrodu registru i nadace stál v roce 1992 dnes už legendární primář Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň MUDr. Vladimír Koza, který v roce 2012 zemřel. Jeho následovníci v jeho činnosti stejně usilovně pokračují. 


Gospel (až) na dřeň

Ve prospěch Nadace pro transplantace kostní dřeně probíhá po celé republice řada kulturních, sportovních a společenských akcí. 

Jedna z právě nadcházejících se koná v neděli 3.4. 2016. Jde o již 8. ročník benefičního gospelového koncertu, kde vystoupí známý plzeňský soubor Touch of Gospel, a dále 70-členný sbor účastníků pěveckého workshopu, organizovaného v Plzni ve dnech 1.-3.4. pod vedením předních zahraničních lektorů.   

Ve sboru budou účinkovat hostující zpěváci z celé České republiky, jako jsou zástupci Gaia Gospel z Klášterce nad Ohří, Brno Gospel Choir, Family Gospel Ostrava, Generace Gospel z Liberce a další hosté. Sedmdesátičlenné těleso budou dirigovat pastor, zpěvák a skladatel David Daniel z Londýna, který se do Plzně na tuto akci rád vrací a již podruhé vynikající polská dirigentka a zpěvačka Gabi Gąsior - oba vystoupí i jako sólisté.

Výtěžek poputuje jako pokaždé na konto Nadace pro transplantace kostní dřeně, takže bude velmi užitečně upotřebený.

Konání koncertu:

3. dubna v 18:00–21:00 hod,

sál Maranatha UMC, Husova 14, Plzeň

Vstupenky v ceně 150 Kč budou k dostání v místě koncertu hodinu před jeho zahájením.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka