Nejlepší čeští parkouristé se v sobotu sjedou do Plzně. I s hvězdým Tarym

Již v sobotu 27. května od 12:00 se Plzeň stane centrem českého parkouru, disciplíny překonávání překážek především ve městech pouze pomocí vlastního těla.

Jarní servisní akce AUTO CB

V multifunkčním prostoru DEPO 2015 se uskuteční druhé kolo na české poměry ojedinělé akce B42V Parkour Cup, na kterém se představí špička českých parkouristů, včetně největší hvězdy Taryho.

Demitour, Planche nebo Roulade. Tato podivná slova vám nic neříkají? Možná byste se je měli pomalu učit. Jde totiž o názvy technik, které stále více mladých lidí ve městech používá při překonávání překážek, takzvaném parkouru. Popularita tohoto adrenalinového životního stylu získává na popularitě ve světe i u nás a dorazí i do Plzně. Česká špička parkouristů se v sobotu 27. května od 12:00 představí v plzeňském multifunkčním prostoru DEPO 2015, kde se uskuteční druhé kolo na české poměry ojedinělé akce B42V Parkour Cup. Ta vedle Plzně během letošního roku zamíří do dalších šesti velkých měst. Více informací o akci najdete na http://b42vparkourcup.cz.

 „Smyslem akce je představit tuto stále populárnější aktivitu mladých široké veřejnosti. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, uvidí několik exhibic nejlepších parkouristů u nás. K dispozici bude také občerstvení. Bude to prostě velká show. Chceme také posílit místní komunitu parkouristů, aby se mezi sebou poznali a inspirovali se. V Plzni podle našeho odhadu parkour provozují desítky mladých lidí, ale nevědí o sobě. Snahou naší akce je umožnit lidem vyznávajícím společný životní styl, aby sdíleli své zkušenosti a zážitky,“ říká jeden z organizátorů akce Tomáš John.

Na akci v Plzni již přislíbila účast i největší hvězda českého parkouru Tary (25), vlastním jménem Taras Povoroznyk. „Parkour není sport, je to životní styl. Vyznáváme svobodu a volnost pohybu a chceme, aby to mohlo zažít co nejvíce lidí. Naší snahou je popularizovat tento životní styl, který ze své podstaty podporuje fyzický i mentální rozvoj. Myslím, že se bude na co dívat a že akce přiláká nejen aktivní parkouristy, ale všechny, které zajímá volnost pohybu a překonávání nejen překážek, ale i možností lidského těla,“ říká Taras „Tary“ Povoroznyk.

V Plzni se představí i taková jména českého parkouru jako například Pavol "Paul" Sadvár, Vladimir "Vova" Koldaev, Sebastian "Seboss" Hlava nebo Tomáš "Tomas" Slonka. Neoficiálního závodu v parkouru se vedle špičkových závodníků mohou zúčastnit také amatéři starší 18 let, kteří v ulicích Plzně nebo jiných měst provozují parkour nebo freerun.

 Akce začíná ve 12:00 registrací účastníků a volnými tréninky. Přihlášení parkouristé budou absolvovat vymezenou dráhu na čas a ve druhém kole předvedou volnou sestavu svých akrobatických kousků. „Závody budou proložené také exhibicí špičkových českých parkouristů. Po vyhlášení výsledků se uskuteční autogramiáda a následná after-party s DJ´s,“ doplnil Tomáš John. Celá akce je po celou dobu otevřená veřejnosti starší 18 let a je zdarma.

 Co je to Parkour:

Parkour (někdy taky Le Parkour nebo zkratkou PK) neboli l’art du déplacement (umění pohybu/umění přemístění) je disciplína pocházející z Francie. Jejím základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B a také umět se dostat zpět bezpečně, plynule a účinně za použití vlastního těla.

 Pomáhá v překonávání libovolných překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi – a může být provozován jak ve městě, tak na venkově. Muž provozující parkour je traceur, žena pak traceuse (někdy je možno se setkat s počeštěným výrazem traceurka)

 Parkour byl definován Francouzem Davidem Bellem. Zaměřuje se na trénink účinných pohybů a rozvoj těla a mysli, aby se člověk ve všech situacích (a především kritických) uměl pohybovat klidně a sebejistě.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.05.2017 14:07



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka