Nejlepšími západočeskými výčepními jsou Petr Sváček a Martin Křížek

Nejlepší výčepní západních a jižních Čech se sešli v prostorách Secese v plzeňském pivovaru, aby se ve dvou regionálních kolech utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Cílená propagace v Plzni

Jejich znalosti a zkušenosti hodnotila odborná porota v čele s Václavem Berkou, emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje. V čepování piva i dalších disciplínách byli nejlepší Petr Sváček z plzeňské restaurace Lékárna a Martin Křížek z karlovarské restaurace Ventura. Společně s dalšími čtyřmi finalisty postupují do celostátního kola v Plzni 15. srpna.

Soutěž, která letos probíhá již čtrnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 13 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a zvyšování prestiže tohoto krásného řemesla, ale především podpora a zvyšování standardu pivní kultury u nás.

„Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 400 výčepních – je to dokonce ještě více než v minulém roce. Svědčí to o tom, že soutěž dobře plní svou roli a že se mezi českými výčepními stala pojmem.  Pro nás je zájem o klání výčepních dokladem, že péče o naše pivo v hospodách se stále zlepšuje. A o to nám jde především.“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

Obou plzeňských kol soutěže se zúčastnilo celkem 68 výčepních. Z prvního kola postupují kromě vítěze také Hana Zavadilová z českobudějovického Flek baru a Michal Pintr z prachatické Almary. Z druhého kola postupují další tři finalisté, všichni z plzeňských restaurací – Miroslav Nekolný a Karel Míšek, oba z Lékárny, a také Ondřej Rozsypal ze Sokolovny Bolevec.

Petr Sváček se profesi výčepního věnuje již čtvrtým rokem, do soutěže jej přihlásili kolegové z restaurace Lékárna. „V restauraci jsem původně začínal jako brigádník, čepování piva mě ale chytlo natolik, že se z něj stalo moje zaměstnání a srdeční záležitost na celý život. Těším se na finálové setkání s kolegy z Česka i Slovenska a na jeho skvělou atmosféru,“ říká Petr Sváček.

Martin Křížek pracuje jako výčepní tři roky, v soutěži ale není žádným nováčkem – účastní se jí už popáté. „K práci výčepního mě přivedla láska k pivu. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender mě opravdu baví – a těším se na to, že třeba konečně zvítězím. Nejraději čepuju zlatý plzeňský ležák hostům, kteří ho dokáží patřičně ocenit,“ říká Martin Křížek.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Plzně výčepní soutěží v Brně, v Ostravě, v Hradci Králové a v Praze. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 15. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka