Nejmenší koně na světě už jsou obyvateli Boheminia

Návštěvníci čtvrtého největšího parku miniatur v Evropě, parku Boheminium v Mariánských Lázních, mohou spatřit v areálu horkou novinku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jde o velké překvapení pro letošní sezónu – nejmenší koně na světě. Areál plný zmenšených českých památek tak získal ještě více na atraktivitě. V sobotu 27. června ve 14 hodin se v parku uskuteční slavnostní křtiny malého hříbátka Sofie, která se narodila 5. června, a jehož hrdými kmotry se stanou Jan Gareth Musil a Jakub Gareth. Bohatý program začíná již od rána a nudit se nebudete po celý den.

Po mnoha měsících příprav a jednání se podařilo přivézt 3 zástupkyně plemene American Miniature Horse. Nejstarší z klisen je dvanáctiletá maminka DBM Looker Miss Fantasy (Fany), s několikadenním hříbátkem s příhodným jménem Star of the Boheminium Acro farm a druhým, honosným jménem Sofie. Třetí slečnou ve výběhu je roční Kačenka (Wild Rose Kathy Acro farm). Všechny 3 klisny jsou zařazeny do výškové třídy A. Jejich kohoutková výška tedy nepřesahuje 86 cm.

„Fany měří dokonce pouhých 75 cm a její výška je tedy o mnoho menší, než je horní hranice standardu. Její atypické zbarvení, které obsahuje barvy černou, hnědou a bílou, je oblíbené především u mladších návštěvníků. Fanynka je již dospělá a nyní věnuje téměř všechen svůj čas malé Sofii. Roční Kačenku si zase rychle oblíbili starší návštěvníci. Její stříbřité zbarvení je velice atraktivní a se svou pohodovou povahou si získala téměř okamžitě každého příchozího,“ představuje koně Tomáš Slifka, spolumajitel parku.

Největší pozornost však získala malá Sofie. Od maminky Fany se sice daleko nevzdálí, i tak ale dopřává svým obdivovatelům krásný pohled na to, jak rychlá a hbitá dokáže být. „U Sofinky se nám splnilo přání jednobarevného hříběte, abychom mohli představit i koně jiné než strakaté. Sofie nese na zádech tzv. úhoří pruh a její žluté zbarvení je srovnáváno s koňmi Převalskými,“ doplňuje ošetřovatelka Daniela Jánská.

Miniaturní koně byli vyšlechtěni z více plemen, kdy byl základem především Shetlandský či Dartmoorský pony. Rysy, jako je elegance a jemnost, jsou dány příměsí arabské krve. V 19. století, kdy nacházíme první zmínky o malých koních importovaných do Spojených států, byli tito koně využíváni pro práci v dolech. Během 20. století docházelo v USA ke šlechtění, kdy se za přispění krve dalších plemen postupně formoval dnešní Minihorse.

Nenechme se ale zmýlit. Dnešní Minihorse nemá s poníky takřka nic společného. Jsou to dokonalé zmenšeniny velkých koní a člověk k nim tak musí i přistupovat. Jsou známí pro svou laskavost, učenlivost a výbornou povahu. Zajímavostí je, že jde o jediné plemeno koní na světě, které v zápřeži utáhne až trojnásobek své hmotnosti. Na svezení na jejich hřbetu ale můžeme zapomenout, jejich tělesná stavba tomu není přizpůsobena.

„V našem parku dbáme především na to, abychom chovali a prezentovali zdravé jedince bez genetických vad. Naší prioritou nejsou trpaslíci, ale zdraví, dlouhověcí a dobře krmitelní miniaturní koně s vynikající povahou. Koním dáváme stoprocentní péči a nepřetržitý 24hodinový dozor. Mají daný svůj režim, který sestavujeme dle jejich potřeb. Zároveň bychom chtěli poprosit naše návštěvníky, aby koníky ničím nekrmili, trávou nevyjímaje. Nádherný pohled je na koně i přes ohradu, kde se klisny prohánějí mezi modely, jako je například zámek Litomyšl nebo Lázně Kynžvart,“ říká Tomáš Slifka.


Park Boheminium také navázal spolupráci s Animačním klubem Coolonáda, který je letošní novinkou na poli rodinného cestovního ruchu v Mariánských Lázních. Klub nabízí zábavu a aktivity pod vedením profesionálních animátorů pro zvídavé a neposedné děti od 3 do 15 let a hlídání dětí již od kojeneckého věku, čímž dopřává spoustu volného času pro opravdu nerušený lázeňský odpočinek, aktivní vyžití i romantiku pro znavené rodiče.

Další informace na www.boheminium.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka