Loni se v kraji začalo stavět nejvíc bytů z celé republiky

Počet dokončených bytů v Plzeňském kraji převýšil počet zahájených bytů v roce 2020. V mezikrajském porovnání se region s poklesem o 6,8 % zařadil na sedmé místo.

Cílená propagace v Plzni

Nejvyšší nárůst byl zaznamenán v Olomouckém kraji. Mezi okresy bylo nejvíce bytů dokončeno v Plzni-městě, přesto nejvyšší meziroční nárůst byl na Rokycansku. U zahájených bytů byl nejvyšší počet, tak i meziroční nárůst, v okrese Plzeň-město. Nárůst počtu zahájených bytů byl zaznamenán jen v 5 ze 14 krajů a právě Plzeňský region se zařadil na první místo. Potvrzují to údaje Českého statistického úřadu.

Na základě zjištěných údajů byla v Plzeňském kraji zahájena výstavba 2 740 bytů, z nichž nová výstavba činila 90,9 %, a 9,1 % připadlo na změny bytů již dokončených staveb. Stejně jako v předchozím roce se jednalo o pátou nejvyšší hodnotu v České republice. Podíl Plzeňského kraje na všech zahájených bytech v ČR dosahoval 7,8 %. Nejvyšší hodnota počtu zahájených bytů byla mapována v krajích Středočeském (5 823), Jihomoravském (4 942) a Hl. městě Praha (4 335), což v podstatě odpovídá atraktivitě a poptávce obyvatel. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno v kraji Karlovarském (726). V Plzeňském kraji došlo v roce 2020 k razantnímu navýšení zahájených bytů v bytových domech a tím k vyrovnání podílu mezi zahájenou výstavbou bytů v bytových (45,0 %) a rodinných (44,9 %) domech. Zatímco v roce 2019 činil počet zahájených bytů v bytových domech 578, v nadcházejícím roce byl zaznamenán nárůst o 113,3 % na celkových 1 233 bytů. Nepatrný podíl tvořily zahájené byty v nebytových budovách, celkem to bylo 59 bytů.

Meziročně došlo v rámci Plzeňského kraje k nárůstu počtu zahájených bytů o 584. Hlavní podíl na tomto navýšení nese především zahájení výstavby v okrese Plzeň-město (1 257 bytů), které činilo oproti předchozímu roku navýšení o 126,5 %. Další nárůst byl zaznamenán oproti předcházejícímu roku v okresech Klatovy (o 63,6 %) a Tachov (o 11,0 %). Naopak k poklesu došlo v okresech Domažlice (o 28,3 %), Plzeň-sever a Rokycany (shodně o 21,9 %). Přestože v okrese Plzeň-sever byl zjištěn propad zahájených bytů oproti roku 2019, celkově se umístil na druhém místě s počtem 435 zahájených bytů. Třetí místo obsadil okres Klatovy s 270 zahájenými byty.

Výstavba bytů v rodinných domech dominovala v okrese Plzeň-sever, kde byla v roce 2020 zahájena výstavba 312 bytů tohoto typu, což byl největší počet v kraji. Druhým okresem s nejvíce zahájenými byty v rodinných domech se stal okres Plzeň-město (205 bytů). Největší výstavba bytů v bytových domech byla zaznamenána v okrese Plzeň-město (977 bytů), kde došlo více než k trojnásobnému navýšení počtu zahájených bytů ve srovnání s rokem 2019. Z meziokresního srovnání je zřejmé, že se zahájilo nejméně bytů v bytových domech v okresech Rokycany (4 byty) a Tachov (24 bytů), v okrese Domažlice dokonce nebyla zahájena výstavba žádného bytového domu.

K nárůstu zahájené bytové výstavby došlo pouze u 5 ze 14 krajů České republiky. K meziročnímu procentuálnímu navýšení (o 27,1 %, tj. o 584 bytů) došlo právě v Plzeňském kraji, který se tak dostal na první místo. Na druhém místě s nejvyšším meziročním nárůstem zahájených bytů se umístil kraj Jihočeský (o 17,9 %), na třetím místě kraj Ústecký (o 9,4 %), následovaly kraje Pardubický (o 7,6 %) a Jihomoravský (o 1,9 %). V ostatních krajích zahájená výstavba meziročně klesla, nejvíce v Libereckém kraji (o 36,6 %), Hl. městě Praze (o 33,2 %) a na Karlovarsku (o 23,3 %). Podíl zahájených bytů v bytových domech byl vyšší pouze v pěti okresech celé České republiky - Hl. město Praha, Plzeň-město, Sokolov, Olomouc a Brno-město.

 Dokončená výstavba v Plzeňském kraji se v mezikrajském porovnání s poklesem o 6,8 % zařadila na sedmé místo. Pouze ve třech krajích byl mapován v porovnání s předchozím rokem nárůst počtu dokončených bytů, a to v Olomouckém (o 11,5 %), Moravskoslezském (o 11,3 %) a Vysočina (o 4,9 %). V ostatních krajích ČR došlo k poklesu dokončených bytů, nejrazantnější propad byl zaznamenán v krajích Jihočeském (o 25,2 %) a Karlovarském (o 19,6 %). V regionu došlo k nejvyššímu meziročnímu nárůstu na Rokycansku (o 90,8 %), další nárůst byl zaznamenán už jen v okrese Plzeň-město (o 2,1 %). V ostatních okresech došlo k poklesu počtu dokončených bytů, kdy se největší pokles projevil na Tachovsku (o 36,4 %), Plzni-jihu (o 29,8 %) a Klatovsku (o 29,5 %).

 Celkem byla v Plzeňském kraji v roce 2020 dokončena výstavba 2 506 bytů, jedná se o pátý nejvyšší počet v České republice. Zároveň se tak kraj podílel 7,3 % na celkové dokončené výstavbě v republice, která činila 34 412 bytů. Nejvíce bytů, konkrétně 50,5 %, bylo v Plzeňském kraji dokončeno v rodinných domech. Při zaměření na podrobnější regionální členění se nejvyšší hodnoty počtu dokončených bytů v rodinných i bytových domech vyskytovaly v okrese Plzeň-město (1 192), nejméně (149) jich pak bylo dokončeno na Domažlicku. Růst byl zaznamenán pouze ve 2 regionech ze 7 v kraji.

V Plzeňském kraji bylo dokončeno více bytů v rodinných než v bytových domech (o 210 bytů). Zatímco stav dokončených bytů v rodinných domech zůstal oproti předchozímu roku téměř neměnný (nárůst o 1 byt), počet dokončených bytů v bytových domech poklesl (o 6,6 % proti roku 2019, tj. o 75 bytů). Mezi okresy došlo k poklesu dokončených bytů v rodinných domech pouze na Klatovsku a Plzni-městě, v ostatních okresech byl zaznamenán nárůst. K nejrazantnějšímu navýšení došlo na Rokycansku, a to o 25,5 %. Nejvíce bytů v rodinných domech bylo dokončeno v okrese Plzeň-sever (289), dále pak v okrese Plzeň-město (272). Co do počtu dokončených bytů v bytových domech dominoval okres Plzeň-město (868), druhou příčku obsadil okres Plzeň-sever se 122 dokončenými byty v bytových domech. Právě v těchto dvou okresech a na Rokycansku byl zaznamenán nárůst, v ostatních okresech došlo k poklesu, na Domažlicku dokonce nebyl dokončen žádný byt v bytovém domě. Propad byl patrný také u dokončených bytů v nebytových budovách, kde došlo v roce 2020 k meziročnímu poklesu z 29 na pouhých 19 dokončených bytů v nebytových budovách v Plzeňském kraji.

Také v mezikrajském porovnání můžeme sledovat vyšší podíl dokončených bytů v rodinných než v bytových domech až na Hl. město Prahu, kde byl na konci roku 2020 počet dokončených bytů v bytových domech dokonce více než šestkrát vyšší než v rodinných. Téměř vyrovnané bylo množství dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Olomouckém kraji (o 12 bytů více v rodinných domech), v Plzeňském bylo o 210 bytů více v rodinných domech, v ostatních krajích byl již rozdíl v počtu dokončených bytů v rodinných a bytových domech značný. Dokončenými byty v rodinných domech dominoval kraj Středočeský (5 024), druhé místo obsadil kraj Jihomoravský (2 324). Naopak dokončenými byty v bytových domech několikanásobně převyšovala nad ostatními kraji Praha.

Celorepublikově došlo k velmi mírnému navýšení dokončených bytů v rodinných domech (o pouhých 11 bytů oproti roku 2019) a k poklesu dokončených bytů v bytových domech, a to o 14,3 %. Při posuzování struktury dokončených bytů v okresech je zřejmé, že pouze v pěti okresech je vyšší podíl dokončených bytů v bytových domech - Hl. město Praha, Plzeň-město, Brno-město, Olomouc a Prostějov. V ostatních okresech byl větší podíl dokončených bytů v rodinných domech.

Poznámka redakce: Zemní kabelové šachty Langmatz doporučujeme jako chytré řešení inženýrské výstavby ve městech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 16.06.2021 12:08



3 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka