Nejvíc kritizovaný plzeňský Plac čeká zklidnění

Zastupitelé schválili koncepci, která má vést ke zklidnění problémové lokality s městskými byty v ulicích Plachého a Korandova, tedy na tzv. Placu.

Cílená propagace v Plzni

Cílem je nejen zlepšit stav bytů, ale i snížit kriminalitu a drogovou závislost osob tam žijících i pomoc obyvatelům lokality získat návyky pro samostatné bydlení. Koncepce počítá s postupnou rekonstrukcí čtyř vchodů o 60 bytech, se zavedením domovníků, dohledem správce i přítomností sociální terénní služby. Na přípravě se podílely tři odbory magistrátu i zástupci neziskového sektoru, projednán a schválen byl tento materiál v bytové komisi, komisi pro sociální věci a zdraví občanů, pracovní skupině Plac, odsouhlasila jej také rada města. 

„Letos bychom chtěli získat stavební povolení na celou lokalitu, s první rekonstrukcí objektu Plachého 42 počítáme na začátku roku 2016,“ uvedl radní David Šlouf, jenž má oblast správy městských nemovitostí na starost.

Rekonstrukce bytů v prvním vchodě, která zahrne nahrazení příček novými, opravy stropů, položení podlah, zavedení a instalaci koupelen a wc do všech bytů, nové rozvody vody, kanalizace i ústředního topení atd. vyjde na zhruba 5,8 milionu Kč včetně DPH. Další tři vchody, tedy Plachého 44, 46 a 48 by měly následovat v dalších letech, město na ně plánuje vyčlenit peníze ve svém rozpočtu, pokusí se ale využít i možnosti dotací.

Správcem bytů se stane městem vlastněná akciová společnost Obytná zóna Sylván, jež se stará i o další městské nemovitosti. S žadateli bude uzavírat ubytovací smlouvy, platit by měli 82 Kč za metr čtvereční, tedy standardní nájem stanovený pro městské byty v Plzni. Bydlení v těchto zrekonstruovaných bytech chce město profilovat jako takzvané prostupné, z něhož se lidé dodržující pravidla budou moci dostat k nájemní smlouvě na městský byt v jiné lokalitě.

Opravené byty město nabídne jednak stávajícím nájemníkům, kteří splňují podmínky dané Směrnicí pro přidělování městských bytů, a dále lidem, kteří prošli azylovými domy nebo službami podobného typu, matkám s dětmi, jež jsou na ubytovnách, osobám, které přišly ne vlastním zaviněním o bydlení i dalším. „Chceme jim nabídnout slušné ubytování, současně jim i pomáhat. Ukázat, že když se budou slušně chovat a plnit své povinnosti, mohou i slušně bydlet,“ uvedl David Šlouf.

V prvním z opravovaných vchodů bude k dispozici 13 bytů a dva nebytové prostory, jež mají sloužit asistentům prevence kriminality, kteří už v lokalitě působí, dohledovým zaměstnancům správcovské společnosti i neziskové organizaci, která zde bude nabízet terénní služby. Obsazenost bytů je nyní v těchto čtyřech problémových vchodech zhruba 50 procent. Konkrétně v Plachého 42 je v současné době obýváno šest bytů, přičemž ale pouze ve třech bytech jsou řádní nájemci a se zbylými třemi byla ukončena nájemní smlouva z důvodu neuhrazeného nájmu a řeší se jejich vystěhování a vyklizení těchto prostor.  

Kandidáty na ubytování může navrhovat nejen bytový odbor, odbor sociálních služeb a odbor bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu, ale i sociální odbory jednotlivých městských obvodů, Obytná zóna Sylván, neziskové organizace a další subjekty. Nadále bude fungovat mezirezortní apolitická pracovní skupina Plac, která byla zřízena za účelem komunikace problematiky a monitorování práce všech zúčastněných složek v této lokalitě a předávání zpětné vazby příslušným organizačním složkám Magistrátu města Plzně. 
 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.04.2015 12:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka