Neonatologické oddělení plzeňské fakultní nemocnice má nové přístroje

Fakultní nemocnice v Plzni ukončuje v dubnu projekt modernizace vybavení Centra vývojové péče neonatologického oddělení, který byl spolufinancován Norskými fondy. Tím se výrazně zlepšila kvalita na neonatologickém oddělení, včetně reprodukční a preventivní dětské zdravotní péče.

Cílená propagace v Plzni

Hlavním cílem projektu bylo zvýšení efektivity komplexní péče o pacienty v Centru vývojové péče (CVP) a minimalizace následků perinatálních (před a poporodních) postižení rizikových dětí přímo v CVP. Program prevence, o nějž se projekt opíral, má rovněž dlouhodobý cíl pomoci s integrací rizikových dětí nejen do rodiny, ale také do vzdělávacího systému a celé společnosti.

V rámci projektu byla pořízena zdravotnická technika, zařízení a vybavení prostor CVP a nově vytvořena informativní brožura pro rodiče. Detailní vyšetření nyní umožňuje díky Norským fondům přímo v CVP nový sonografický přístroj a také kamera pro vyšetřování oční sítnice. Do 17. března 2016 bylo sonografickým přístrojem  vyšetřeno 346 malých pacientů  a kamera vyšetřila sítnici u 21 dětí. Kromě přístrojů byl pořízen nový nábytek a další vybavení do čekáren a ambulancí. Obsah brožury vznikl na základě mnohaletých zkušeností s prací s nedonošenými dětmi a jejich rodiči jako reflexe jejich potřeb.

Celkové výdaje na projekt byly odhadovány na 8,6 mil. Kč. Skutečné náklady činily cca 7 mil. Kč, přičemž více než 5,6 mil. Kč tvořila dotace z Norských fondů. Zbylých cca 1,4 mil. Kč uhradila ze svých prostředků FN Plzeň. 

„Podařilo se vytvořit centrum, v němž je komplex zdravotnických služeb umístěn v mimořádně dobře esteticky pozitivně vyladěném prostředí čekárny a pracoven. Domnívám se, že takto pojaté pracoviště je unikátní v celé ČR,“ uvedl Doc. MUDr. Jiří Dort Ph.D., primář Neonatologického odd. FN Plzeň.

CVP je ambulantní část Neonatologického oddělení FN v Plzni, které poskytuje komplexní služby pro rizikové novorozence Plzeňského a Karlovarského kraje až do 6 let jejich věku. Činnost centra byla zahájena v roce 2000 a ročně jím projde zhruba 1000 pacientů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.04.2016 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka