Neonatologiie FN Plzeň má další vyhřívaná lůžka pro nejmenší

V úterý byla podepsána darovací smlouva mezi firmou Plzeňská teplárenská, a.s. a Fakultní nemocnicí Plzeň ve výši jeden milion korun. Částka je určena pro nákup vyhřívaných lůžek pro novorozence na Neonatologickém oddělení.

Cílená propagace v Plzni

Ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. k tomuto daru dodává: „Velmi si vážíme, že firma Plzeňská teplárenská, a dft. město Plzeň, které je jediným akcionářem této firmy, věnovaly pro fakultní nemocnici tento dar. Děti jsou naše budoucnost a některé, při svém vstupu do života, potřebují superspecializovanou péči. Proto rozhodnutí, použít dar na nákup vyhřívaných lůžek pro naše nejmenší pacienty, nebylo složité.“

Neonatologické oddělení je umístěno v moderních prostorách lochotínského areálu FN Plzeň od roku 2007. Lůžkový fond tohoto pracoviště pro novorozence je 91 postýlek, pro společný pobyt dítěte a maminky je k dispozici 19 lůžek. Životnost vyhřívaného lůžka je 10 let a odhadovaná cena jednoho lůžka je cca 200.000,- Kč.

Primář Neonatologického oddělení doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D. popisuje vybavení: „Vyhřívané lůžko je zdravotnický prostředek k zajištění termoneutrálního prostředí pro novorozence, což umožňuje vyhřívaná podložka a zdroj tepla na horním panelu. První vyhřívané lůžko jsme dostali v roce 1991 a používalo se k převozu novorozenců ze sekčního sálu na oddělení fyziologických novorozenců. Také se do něho ukládali novorozenci při poruše poporodní adaptace. V současné době máme k dispozici 38 vyhřívaných lůžek, která slouží k observaci (pozorování) a k zajištění termoneutrálního prostředí pro fyziologické novorozence bezprostředně po porodu i pro novorozence nemocné, např. při léčbě novorozenecké žloutenky, po chirurgických intervencích aj.“

Finanční prostředky Fakultní nemocnici v Plzni poskytuje Plzeňská teplárenská jako 100% městská společnost dlouhodobě. „V letošním roce jsme moc rádi, že svým darem podpoříme nejmenší pacienty na neonatologickém oddělení, kteří se tak stanou prostřednictvím vyhřívaných lůžek „nejmladšími odběrateli tepla“ od naší společnosti,“ dodává s úsměvem Tomáš Drápela, generální ředitel Plzeňské teplárenské.

A jaké šikovné zdravotnické pomůcky mohou čerstvé maminky využívat doma, ve FN Plzeň či v jiné nemocnici?

  • Pokud se miminko pouští matčina prsu a nechce sát mléko, máme pro vás dobrou radu. Doporučujeme vám odsávačku mateřského mléka MAMILAT, která je oblíbená mezi maminkami na mateřské dovolené a používá se také na novorozeneckých a porodnických odděleních nemocnic.

  • Novopečeným maminkám a tatínkům přijdou vhod také bezkontaktní teploměry určené pro profesionální i domácí použití. Teploměry se hodí k rychlému měření teploty kojenecké láhve, dětské výživy nebo mléka, vody ve vaničce pro koupání miminka.

  • Doporučujeme vám také používat dezinfekční ubrousky schválené pro NEONATALOGII (pro čerstvě narozená miminka). Ubrousky jsou určené k otírání nábytku, hraček, předmětů a to i takových, které může dítě olizovat (dudlík).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka